Home Leiden Lekker vaarweertje om door de polders rond Leiden te varen

Lekker vaarweertje om door de polders rond Leiden te varen

door Emile van Aelst

Veel mensen hebben niet door hoeveel water er om Leiden heen is. De stad wemelt natuurlijk van de grachten en singels, maar als je vijf minuten buiten de stad bent kom je ook in prachtige natuur met veel water. Ik voer vandaag niet door de stad, maar ging weer eens richting de polders. Het wordt een paar honderd meter van huis in de Haarlemmertrekvaart al mooi.

Geen idee hoe lang hij er al ligt, maar de watervogelvilla wordt nog steeds veel gebruik van gemaakt.

Het valt mij elke keer weer op dat de jachthavens en ligplaatsen aan de zijkant altijd vol liggen, varen die mensen dan nooit.

Ik blijf het zeggen maar als ik ooit een grote prijs win zou ik hier wel willen wonen. Is toch een geweldige hoek, moet alleen natuurlijk wel geld overblijven voor een tuinman en een hoop leuke dieren 🙂

Jaren geleden viel hij voor het eerst op als een soort stekje, nu begint het al een echte boom te worden. Ik vraag mij af waar zijn wortels naartoe gaan.

Er zat eens een stel van buiten Leiden in mijn boot en die verbaasde zich over het aantal en verschillende soorten molens langs de kant. We gaan ze tellen zeiden ze enthousiast, na ergens in de twintig zijn ze gestopt met tellen.

De Kaagweek is al geweest, maar toch was het opvallend druk op de Kaag vandaag.

Ik sloeg bij de Kaagsoos af en ging richting de polders. De spandoeken met de oproep vaar wandeltempo en niet harder dan 6 km hangen niet alleen in Leiden, maar ook hier.

De koeien deden duidelijk aan bermtoerisme en lagen loom bootjes te kijken.

De familie zwaan was bezig met vervolg zwemlessen voor de kleintjes.

De rest van de koeien stond wat in het wilde weg te loeien.

Het is gewoon een heerlijk stukje natuur waar je doorheen vaart.

Vanaf de eerste keer dat we hier destijds voeren vonden Hill en ik dit een prachtige bocht. Het blijft voor mij dan ook altijd ons boggie.

Er staan natuurlijk niet alleen koeien in de wei, ook velden vol paarden. Geinig ik kwam er thuis achter dat ik bij het inzoomen precies nog een haasje rechts onderin te pakken had.

Wie ooit deze route gaat varen raad ik aan een eurootje op zak te hebben. Heel vaak staat er bij dit bruggetje wel een jongetje of meisje die de brug voor je open wil draaien.

Het laatste stukje rust voor je de Does opdraait.

Op de Does is het gelijk over met de rust, alhoewel het nu wel meeviel.

Ik had geen zin om helemaal door te varen tot Zoeterwoude, dus sneed een stukje af om via Leiderdorp de Zijl op te varen.

Via de Zijl weer terug richting Warmond.

In deze tijd van het jaar is het in Warmond een grote bloemenpracht langs de kant.

Het viel mij op dat ik onderweg eigenlijk helemaal geen meeuwen tegengekomen was. Je bent Leiden nog niet binnen of ze zitten je alweer op te wachten.

Na ongeveer tweeënhalf uur varen was ik weer thuis en blijkt maar weer hoeveel je kan zien in zo’n korte tijd.

Wie op zijn gemak het vaartochtje terug wil kijken, kan hier onder in 6 minuten het tochtje meemaken.

Heb je daar geen geduld voor in de fotoslidehow ben je er in een minuutje doorheen 🙂

Gerelateerde artikelen

3 reacties

די מריו 12 augustus 2021 - 7:18

Twee en een half uur, dat valt nog mee. Ik had een langere tocht verwacht. Mooi zo vanuit het water he. Mooi dat je zo genoten hebt.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 12 augustus 2021 - 8:02

Haha, jullie zijn gewoon het vertier voor die beesten… Ik vind het toch nog druk op het water. Stel je voor dat al die boten in de jachthaven mee gaan varen…

Reply
Nicky 15 augustus 2021 - 20:33

Het is inderdaad een mooi stukkie varen.

Reply

Plaats een reactie