In Leiden kent vrijwel iedereen het verhaal van de Leidse gifmengster Goeie Mie, de behulpzame zorgzame vrouw die later de grootste seriemoordenaar ooit bleek te zijn. Josine Heijnen liet tijdens een dinertje haar naam vallen en toen bleek dat de helft van de tafelgenoten het verhaal van Goeie Mie niet kende. Josine vond dat het verhaal nieuw leven ingeblazen moest worden, stom toevallig was zij als gin liefhebber ook van plan een eigen gin op de markt te gaan brengen. De naam van haar Gin was zodoende snel gevonden Goeie Mie Gin. We zijn vier jaar verder en Goeie Mie zowel de Gin als het verhaal zijn een begrip in Leiden en landelijk bij Gin liefhebbers.
Voor wie het verhaal niet kent, in dit filmpje verteld Josine in twee minuten het volledige verhaal.
Sinds een paar maanden is op de begane grond van Hotel Nieuw Minerva ‘Het Tuchthuis’, de Goeie Mie pop up winkel gevestigd.
Hier kan je zowel de Goeie Mie Gin als ook de Goeie Mie bonbons en andere artikelen kan kopen.
Maar er is nog iets veel leukers, je kan ook een workshop Gin maken volgen.
Vrijdagavond heb ik voor het eerst in mijn leven mijn eigen Gin gemaakt. De workshop is echt leuk elk stel heeft zijn eigen stokerijtje voor zich staan.
Josine legt eerst het distillatieproces uit.
Daarna ga je bedenken welke kruiden je aan je Gin wil toevoegen.
Een behoorlijk secuur werkje is het afwegen van de juiste hoeveelheid kruiden en niet per ongeluk de zoutjes erbij gooien 🙂
Het is ook mooi te zien hoe deze Canadezen met hun redelijk grote handen die hele kleine beetjes kruiden afwogen. (alle deelnemers hadden toestemming gegeven te fotograferen)
Hierna gaan de kruiden en alcohol in het distilleerapparaat.
Aan de zijkant een beetje koelwater erbij en dan kan het distilleren beginnen.
Nu is het afwachten tot de thermometer 60 graden aangeeft, dan mag de temperatuurregelaar iets terug.
Denk nu niet dat je rustig achterover kunt leunen en wachten tot je Gin klaar is. Nee nu gaan we echt aan het werk 🙂 Opletten dat de gin er druppelsgewijs uitkomt, als het te snel gaat moet je de verwarmer iets terugzetten. De temperatuur moet langzaamaan oplopen maar 94 graden.
Ook het koelwater moet in de gaten gehouden worden. Je kan het blijven koelen door er ijs bij te gooien, maar je moet ook regelmatig aftappen anders stroomt je koelwaterreservoir over.
Gelukkig is er nog wel tijd om iets te drinken. Een lekkere Gin Tonic bijvoorbeeld. Ik ging op zeker en hield het bij een Goeie Mie omdat ik weet dat ik die echt heerlijk vindt.
Na ongeveer twee uur is het distilleerproces klaar en heeft iedereen vier bekers met 100% pure Gin. Deze wordt aangelengd met water, Gin mag sterk zijn maar 100% alcohol is wat erg veel he 🙂 Daarna kunnen de flessen gevuld worden met je eigen samengestelde Gin.
Tot de laatste druppel afvullen uiteraard anders is het drankmisbruik.
Op het kaartje kan je de naam van je eigen Gin zetten. Wie weet hebben we een geweldig nieuwe Gin ontworpen, dus Marjan zette voor de zekerheid de ingrediënten er maar bij. Een naam hadden we snel gevonden Drentse Sleutels Gin 🙂
Het is echt een heel leuke workshop en natuurlijk nog leuker dat je je eigen Gin mee naar huis neemt.
Josine is heel benieuwd hoe onze Gin smaakt en vroeg of we het haar wilden laten weten eerdaags. Zodra we weer een fles Goeie Mie komen kopen hoor je het Josine.
Meer informatie over Goeie Mie Gin of de workshop vind je op de website.
5 reacties
Van Gin ben ik keer zo dronkert geweest, Als ik er aan denk begin ik er al last van te krijgen.
Love As Always
Dimario
Gin is niet echt mijn drank. Ik ben meer van een goede whisky
Ik drink al héél lang gin, niet puur natuurlijk maar ik gebruik een maatje gin om de smaak van een flink glad jus ‘d orange een beetje beter te maken, is puur niet te drinken die jus. 😉
Nou, dat was nog best een klusje! Maar het ziet er wel heel gezellig uit.
Je eigen Gin stoken, ik zie verlangende gezichten.
Hoop dat je er van hebt genoten. Hans