Home Cultuur Theo Kwestro werd op zijn 75e verjaardag verrast met een expositie van al zijn schilderijen

Theo Kwestro werd op zijn 75e verjaardag verrast met een expositie van al zijn schilderijen

door Emile van Aelst

Het zal je maar overkomen, zit je rustig op je verjaardag te schilderen op de schilderclub bij Dick Bakhuizen van den Brink en dan wordt je opeens van je werk gehaald en naar een naastgelegen zaaltje gebracht. Daar staan niet alleen familie en kennissen je op te wachten, maar staan ook al je schilderijen van de afgelopen jaren uitgestald. Theo snapte er in eerste instantie niets van 🙂 Zelf ken ik Theo ook al heel lang nog uit de tijd dat hij dirigent was van het koor De Sleutels bij Club 58 en ik daar vrijwilliger was bij de timmerclub voor verstandelijk gehandicapten. Vandaar dat ik het leuk vond bij deze surpriseparty aanwezig te zijn.

Theo volgt al ruim tien jaar schilderlessen bij Dick Bakhuizen in buurthuis Matilo en behoort tot vrijwel de eerste leerlingen in het buurthuis. Hij heeft in al die jaren dan ook heel wat schilderijen gemaakt. Helaas wordt Theo een beetje vergeetachtig en daarom leek het zijn vrouw Dicky extra leuk om flink uit te pakken voor zijn 75e verjaardag en dat terwijl hij er zelf niets aan wilde doen.  Het idee was om al zijn schilderijen tentoon te stellen voor vrienden en familie. Kleinkinderen Kyra en Abby hielpen oma Dicky met inrichten en versieren.

De hele zaal stond vol met schilderijen van Theo en je kon zien dat Theo in de loop der jaren van alles geschilderd heeft.

Niet alleen dieren en natuur, maar ook mooie Leidse plekjes zoals bijvoorbeeld de Morspoort.

Kleindochter Abby is trots dat opa haar geboortekaartje heeft geschilderd.

Regelmatig kwam Dick even binnen om te vertellen dat hij nog steeds niets door had, maar dat hij wel het vermoeden had dat hij zo naar huis ging. Regelmatig verlaat Theo voortijdig de cursus als hij bijvoorbeeld een nieuwe kleur moet aanmaken en vergeet dan nog wel eens te zeggen dat hij weggaat 🙂

Ook erg mooi de Sterrenwacht naast de Hortus, maar ook de Oude Vest met de Schouwburg. Heel apart is dat Theo kleurenblind is en geen kleuren kan onderscheiden, als je er op let is dat ook terug te zien in zijn schilderijen.

Die kleurenblindheid maakt zijn schilderijen soms heel apart. Bij het Oude Weeshuis op de Hooglandsekerkgracht bijvoorbeeld is de lucht dan ook opeens roze.

Theo werd uit zijn cursus gehaald en was stom verbaasd wat hem overkwam en begreep het in eerste instantie ook niet helemaal toen iedereen voor hem begon te zingen.

Maar hij vond de aandacht wel leuk, maar ook een beetje vermoeiend.

Hij liet mij even zien waar hij nu mee bezig is.

Hij gaat het buurthuis naschilderen.

Het was gezellig druk en de gebakjes smaakten best.

Ook zijn broer Karel en zijn vrouw Alie waren gekomen.

Dick had de grootste lol dat Theo zo verrast werd door de familie.

Een grote verrassing was dat zijn zoon Sandro en schoondochter Manon met de kinderen binnenkwamen, iedereen dacht dat ze op vakantie in Duitsland waren. Maar nee ze waren eerder teruggekomen.

Theo was nog steeds overrompeld, maar hij kan gelukkig thuis de foto’s op zijn gemak terugkijken en alles goed tot hem door laten dringen.

Er waren gasten die duidelijk heel grote fan van Theo zijn werk zijn en misschien iets op de feiten vooruit lopen 🙂

In de fotoslideshow hieronder nog wat sfeerfoto’s en meer schilderijen van Theo.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 30 juli 2021 - 10:29

Proficiat Theo, er zitten hele mooie schilderijen bij.

Reply
די מריו 30 juli 2021 - 13:04

Die lucht is niet roze hoor.. echt niet.. 😉

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 30 juli 2021 - 13:57

Tjonge, kleurenblind of niet, hij kan toch een aardig stukje schilderen. Die lucht kan écht wel zo van kleur zijn hoor, niets mis mee.

Reply
Nicky 30 juli 2021 - 22:41

Wat een geweldige verrassing! En hij schildert mooie dingen, inderdaad.

Reply
Libertas opende gisteren nieuwbouw verzorgingshuis Robijnhof – Leidse Glibber 22 maart 2024 - 22:54

[…] er ook, zijn vrouw Dicky liet ons zijn kamer zien. Een paar jaar geleden werd hij verrast met een eigen tentoonstelling ter ere van zijn 75e verjaardag. Ik kwam Theo gisteren op de gang tegen en hij herkende mij niet meer. Jarenlang herkende hij mij, […]

Reply

Plaats een reactie