Home Sport Record aantal Olympische medailles begon vannacht met roeien, ik keek mee, wie nog meer

Record aantal Olympische medailles begon vannacht met roeien, ik keek mee, wie nog meer

door Emile van Aelst

Schrik niet, ik zit echt niet elke nacht alle wedstrijden van de Olympische Spelen te volgen daar ben ik te weinig sportmens voor. Maar er zijn wel uitzonderingen en zo nu en dan een voorgevoel dat je iets bijzonders gaat meemaken en dat gebeurde vannacht. Binnen twee uur tijd haalde Nederland met roeien vier medailles binnen, goud, twee maal zilver en brons.  Daar kwamen vandaag nog eens vier bij, waarmee het dagrecord  van 7 medailles in 1928 verbroken werd. Bij elke Olympische Spelen zijn  er wel Leidenaren te vinden, maar wat er ook gebeurd er zitten altijd roeiers bij en die komen vrijwel altijd met plakken naar huis. Het was alweer in 2019 dat een aantal Leidse kanshebbers op de Olympische en Paralympische Spelen werden voorgesteld.Er waren vannacht meerdere kansen op plakken waarbij twee Leidenaren Karolien Florijn en Stef Broenink tot de kanshebbers behoorden. Een goede reden om lekker in bed roeien te gaan kijken.

Het was niet voor niets dat ik heb liggen kijken en twee heel spannende uurtjes heb beleefd en de eerste vier medailles van deze recorddag zag binnenkomen, waaronder de Vrouwen 4  zonder met Karolien Florijn. De laatste keer dat we op dit onderdeel meededen was in 1972, dat maakt het zilver extra veel waard. Stef Broenink en Melvin Twellaar kwamen in de Dubbel Twee zonder tweetiende seconde tekort voor goud en gingen met zilver naar huis.

En dan lig je ’s nachts naar meerdere prijsuitreikingen te kijken waar Nederlanders met de prijzen gaan strijken.

Ik ben natuurlijk “niet” chauvinistisch, maar het voelt toch alsof Leiden twee keer met zilver naar huis gaat 🙂

Het voordeel van kijken naar roeien is dat de races over het algemeen kort zijn en de spanning vaak hoog. Bij de Dubbelvier mannen was de kans op goud groot, dus bij voorbaat spannend.

Nederland ging er als een speer vandoor en lag al vanaf begin af aan op de eerste plaats. Het liep als een speer, totdat ……… er een misslag was en we van één naar vier wegzakten. Op dat moment dreigde spanning om te slaan in een nachtmerrie. Maar Nederland kwam terug en lag al snel weer op de eerste plaats.

Om dan te eindigen als eerste en ook nog met een wereldrecordtijd.

Ongelooflijk wat een spannende race en wat ben ik blij dat ik heb liggen kijken.

Mooi om na zo’n spannende race die ontlading te zien.

 Pfff schrikken de timer stond aan, bijna het interview gemist.

Natuurlijk ook nog even wachten tot het Wilhelmus voor het eerst tijdens deze Olympische Spelen klonk.

Het was het echt waard geweest om te blijven kijken en met een beeld als dit kan ik na alle spanning wel rustig in slaap vallen.

Werd wel tijd ook, ik begon het allemaal toch een beetje wazig te zien.

Nou vraag ik mij af ben ik een van de weinigen die zo nu en dan ’s nachts zit of ligt te kijken of doen jullie dat ook.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 28 juli 2021 - 23:39

Ik kijk niet in de nacht, omdat om kwart over zes mijn wekker gaat…. Maar Di… dan is deze reactie toch ook veel te laat.. Wees gerust LG.. ik heb er al twee uur slaap op zitten en ga zo mijn bed weer in. S viert haar (slaap)feestje.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 29 juli 2021 - 9:58

Als ik in bed lig en de tv aanzet weet ik zeker dat ik na twee minuten slaap. Dat lukt me overdag ook wel eens…

Reply
rietepietz 29 juli 2021 - 12:25

Ik kijk zelfs overdag niet dus je begrijpt, ’s nachts slaap ik al het even wil lukken. Heb helemaal niet met sport op TV.

Reply
Nicky 29 juli 2021 - 16:09

Dat is toch op dat zwarte, rechthoekige ding dat aan de muur hangt? Wij hebben ook overal van die dingen hangen maar ik kijk daar nooit naar. Ook niet ’s nachts. Ik luister muziek ’s nachts 🙂 Overigens was mijn verkering wel wild enthousiast aangezien hij vroeger ook veel geroeid heeft.

Reply
Maarten Kersten 30 juli 2021 - 2:19

Leuk verslag! Ja Emile, zo lig ik ook elke nacht/ochtend te kijken… Normaal zit ik dan nog moties en schriftelijke vragen te schrijven voor mijn Sleutelstadspartijtje in de Leidse gemeenteraad. Maar juist toen ‘Tokyo’ begon, begon ook het zomerreces van de raad…Wat een mazzel..,!

Reply
Hans 30 juli 2021 - 21:34

Heb een deel gekeken, voordeel van slapeloosheid.
Wel prestaties van wereldniveau. Hans

Ot. Heb een verzoekje voor je gedraaid in de show.
Bruce Springsteen – Sandy (4th Of July, Asbury Park)
Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

Reply

Plaats een reactie