Home Cultuur Poolse documentairemaker filmde Poolse muurgedichten in Leiden

Poolse documentairemaker filmde Poolse muurgedichten in Leiden

door Emile van Aelst

Sinds 1988 heeft Leiden een officiële stedenband met het Poolse Torun. Elk jaar zijn er uitwisselingen op sportief en cultureel gebied. Naast de tientallen wandelingen die Leiden kent is er ook een wandeling die langs een aantal plekken voert die te maken hebben met Polen en onder andere langs de vier Poolse muurgedichten in Leiden.

Dat Leiden goede banden heeft met Torun is ook de Poolse ambassade opgevallen. Cultureel medewerkster Nathalia Zweekhorst leek het leuk een documentaire te laten maken over de Poolse muurgedichten in Leiden. Ze zocht contact met de Stichting Stedenband Leiden – Torun, die uiteraard direct enthousiast was. Zodoende liep zij deze week samen met een aantal leden van de Stedenband en documentairemakers door Leiden.

Het eerste muurgedicht waar gefilmd werd was op de hoek van de Haarlemmerweg en de Jennerstraat.

Piotr Bialek, de filmer, was behoorlijk kritisch hoe hij het erop ging zetten.

Dat kwam mede omdat Gerard Telkamp het eerste gedeelte van het gedicht vertaald had en op camera voorlas.

Het volgende muurgedicht was op de hoek  van de Marnixstraat en de Maresingel.

Ook hier was het weer een hele toer het gedicht er mooi op te krijgen.

Natuurlijk moesten de aanwezige leden van de Stedenband, Greet Dusseldorp, Aat Smits, Piet de Baar en Gerard Telkamp ook even poseren voor de camera.

Als we dan toch bezig zijn, dan wil ik nog wel een fotootje met ook Marisia en Piotr Bialek en Natalia Zweekhorst erbij.

De volgende stop was op de hoek van de Oude Vest en de Mirakelsteeg.

Het is voor een filmer best nog een klus om het er mooi en een beetje speels op te krijgen, maar Piotr heeft vaker met het bijltje gehakt in drukke en smalle binnensteden zoals bijvoorbeeld onlangs nog in Amsterdam.

Na dit gedicht ben ik afgehaakt omdat er toch wel erg veel tijd in ging zitten en ik het resultaat in het najaar op mijn gemak op tv of you tube kan zien.

De wandeling kan je natuurlijk nu al maken, meer informatie over de wandeling is te vinden op de website van de Stedenband Leiden- Torun.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 23 juli 2021 - 23:42

Je partnerbanden moet je goed onderhouden.

Love as Always
Dimario

Reply
Sjoerd 24 juli 2021 - 8:53

Mooi dat het op deze wijze in beeld wordt gebracht. Ik heb er enkele gezien, maar nooit het verband gezien.

Reply
rietepietz 24 juli 2021 - 17:58

Ja filmen is tijdrovend en dan nog wordt het meeste van de opnames niet gebruikt.

Reply
Nicky 26 juli 2021 - 12:26

Mooi, hoor. We hebben wel een speciale band met Polen, geloof ik. Mijn geboortestad Breda is in de tweede wereldoorlog door de Polen bevrijd. En de goederentransporten uit de tachtiger jaren weten we ook nog wel.

Reply

Plaats een reactie