Home Centrum Eindelijk weer eens zelf gevaren en het smaakt naar meer

Eindelijk weer eens zelf gevaren en het smaakt naar meer

door Emile van Aelst

Nadat dit voorjaar mijn tank gejat was en mijn dekzeil losgetrokken zodat alle noppen uit de boot waren geschoten, was ik het eigenlijk wel zat. Het weer zat ook niet mee en ik begon erover te denken die klo… boot weg te doen. Ik had ook geen zin om de kussens erin te leggen en de nieuwe tank aan te sluiten.  Afgelopen week vroeg een collega fotograaf of we een keer konden gaan varen om wat foto’s te maken. Ik legde het verhaal uit, maar vond het ook een mooie aanleiding, schop onder mijn kont, om toch de boot maar weer te pakken.

Woensdag de kussens uit de schuur gehaald, tank aangesloten, benzine gehaald en een proefvaartje gemaakt voor ik donderdag met JP een rondje Leiden ging doen. En als je dan eenmaal zelf vaart is het toch wel weer lekker.

De nieuwe Valkbrug ligt er nu bijna twee jaar en het blijft een verademing er onderdoor te varen. Vroeger was het manoeuvreren en wachten op tegenliggers, nu kan je er makkelijk met twee boten tegelijk onderdoor.

Het blijft vanaf het water extra genieten van al het moois wat Leiden te bieden heeft.

Natuurlijk had ik mijn camera naast me liggen en heb volop foto’s en filmpjes gemaakt.

Het was lekker rustig op het water dus had geen probleem om op mijn gemak te fotograferen. De foto van de Vliet waar in 1574  de Watergeuzen binnen kwamen heb ik al honderden keren gefotografeerd, maar nu lag ik er precies mooi voor en kon even stil blijven liggen om toch weer net een andere foto te nemen.

Het Kruithuisje op de Jan van Houtkade blijft altijd een dankbaar onderwerp om te fotograferen.

In het Leidse centrum hangen aan alle bruggen en veel lantaarnpalen bloemen. De meningen daarover zijn verdeeld, zelf vind ik het wel erg mooi en vrolijk.Het Plantsoen langs de Zoeterwoudsesingel is een van de drukst bezochte parken van Leiden.

Je ziet steeds meer suppers in de Leidse singels en grachten.

Leiden heeft veel woonboten in het centrum liggen, daarom is het extra belangrijk rustig te varen.

Ik blijf dit zomers een van de mooiste stukjes vinden om te varen.

Iedereen die niets met Leiden heeft zal denken zonde die bouwval langs de Zijlsingel.

De echte Leidenaar heeft er jaren naar uit gekeken dat de historische meelfabriek voor een groot deel behouden blijft en nu eindelijk verbouwd wordt tot onder andere luxe appartementen. Er is binnne al veel gedaan, nu zie je ook aan de buitenkant dat er iets groots staat te gebeuren.

De Zijlpoort een van de laatste twee toegangspoorten die Leiden nog heeft.   Met dit mooie weer is het natuurlijk genieten op het terras van alle boten en bootjes die voorbij varen.

De drijvende tuintjes waren twee jaar geleden nog armzalige vlondertjes met wat groen, het zijn nu echt drijvende tuinen geworden.

Mooi plaatje op de Kerkbrug bij de Hooglandsekerkgracht. Het bruidspaar met op de achtergrond twee suppers. Ik verzin altijd van alles bij mijn foto’s en dacht, ‘ zou dit stel elkaar suppend ontmoet hebben of hoelang duurt het voor ze samen door de grachten suppen’. Op zou hun enige verbinding met water deze brug zijn waar hun trouwfoto’s op genomen werden.

Na de rustige Oude Rijn de Nieuwe Rijn weer op en, ik doe het al jaren, weer balen van die afschuwelijke Heerema reclame in de verte.

Nou ja reclame ik vind het persoonlijk meer anti-reclame als je als bedrijf zo het historische stadsgezicht bederft. Het gebouw is te doen, maar die reclame moet er echt een keer vanaf.

Vanaf de voorkant kan je gelukkig de Stadstimmerwerf er nog wel mooi op zetten.

En zo kwam ik na de historische haven en de Stadstimmerwerf alweer bijna aan het eind van mijn korte rondje. Nog even langs Molen de Valk.

Dan de Haarlemmetrekvaart weer op en ik was thuis.

Toch blij dat ik de boot weer eens gepakt heb. Wie het tochtje even mee wil varen moet gewoon onderstaand filmpje niet op je pc maar op tv draaien, dan waan je je zo op de Leidse grachten 🙂

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 23 juli 2021 - 7:58

Lekker toch weer door de grachten te varen, als die brug omhoog gaat wordt het bruidspaar gescheiden.

Reply
rietepietz 23 juli 2021 - 13:37

Ja alles heeft zijn prijs, bij alle pleziertjes van de boottochtjes zijn er helaas ook de zorgen om je spullen. Maar dat was nu wel even vergeten tijdens die prachtige boottocht.

Reply
די מריו 23 juli 2021 - 23:04

Je boot wegdoen.. LG, dit mag je pas doen als je zo bejaard bent dat je niet meer kunt lopen, zodat je niet je boot in kan klimmen. Er niemand je in de boot kan tillen, want je bent tien keer zo zwaar geworden. En… en…. en… en anders gewoon niet.

Love As Always
Dimario

Reply
Nicky 23 juli 2021 - 23:32

Je weet wat ze zeggen, he? Wat is beter dan een boot hebben? Een vriend met een boot hebben! 🙂
Maar fijn dat je er toch weer lol in krijgt! Ik wens je veel mooie vaartochtjes!

Reply

Plaats een reactie