Home Centrum Actie Peuk Meuk leverde in Leiden in twee uur ruim 3.000 peuken op

Actie Peuk Meuk leverde in Leiden in twee uur ruim 3.000 peuken op

door Emile van Aelst

Vandaag was de landelijke actie Peuk Meuk. Het is niet te geloven hoeveel peuken we op straat gooien en het ergste is de filters bestaan uit plastic en vergaan daarom niet. Vandaag werden er in het hele land peuken geraapt, waarbij het streven  was 250.000 peuken op te rapen. De Leidse Plastic Spotters onder leiding van Liselotte Rambonnet deden mee en haalden peuken uit de grachten en dat waren er ook nog aardig wat.

Elke zondag gaan de plastic spotters een paar uurtjes plastic vissen. Met zes tweepersoons kano’s peddelen ze door de grachten en vissen al het plastic uit het water zodat het niet via de sluizen bij Katwijk de zee in kan stromen.

Vanwege de landelijke Peuk Meuk dag gingen ze nu een keer extra op zaterdag de stad door om peuken uit het water te halen.

Terwijl ze toch aan het peddelen waren haalden ze natuurlijk ook direct wat plastic en ander vuil uit de grachten.

Dit is het resultaat van twee uurtjes peddelen.

Liselotte liet zien hoe belangrijk het is dat er ook vanaf de kant wordt gevist. Veel vuil verzameld zich tussen de bootjes en de wal en daar komen we met de kano niet bij.

Na afloop deelde  bioloog Auke Florian stroopwafels uit, en ja wel in een papieren verpakking.

Volgens een schatting zaten er zo’n 3.000 peuken in de pijpen, waarvan een gedeelte langs de walkant opgeraapt.

Ook biologe Rinny Kooi kwam nog even langs en is best een beetje trots, een aantal plastic spotters zijn oud studenten van haar.

Tegenwoordig wordt na afloop ook al het vuil gesorteerd, zodat in kaart gebracht kan worden wat er gevonden wordt en waar. Hierdoor kan je vervuilers of bedrijven aanspreken om rekening te houden met zwerfvuil. In combinatie met de Stichting Duurzame Horeca Leiden zijn er op deze manier al veel aanpassingen gemaakt. Veel horecagelegenheden  geven bijvoorbeeld het koekje bij de koffie niet meer in plastic.

Het is niet het meest frisse klusje, maar het brengt het zwerfvuil wel goed in kaart.

Het valt op dat sinds het afschaffen van de mondkapjesplicht er minder mondkapjes uit de grachten worden gevist.

Blikjes vormen nog steeds een heel groot aandeel.

Zonde als je sixpack met bier in het water valt, maar als je lang genoeg wacht dan roesten de blikjes door en komt je sixpack weer boven drijven 🙂

In deze tijd met jonge vogels verdrinken er regelmatig jonkies en kom je zo nu en dan de karkassen tegen van jonge vogels. Volgens Liselotte kan dit een duif geweest zijn. Frappant is dat het karkas nog vrijwel helemaal intact is omdat de pezen het aan elkaar hebben gehouden.

Nadat alles uitgezocht en in kaart gebracht was kon het vuil worden afgevoerd en het statiegeld ingeleverd worden, want mede daardoor kan de groep hun goede werk doen.

De Leidse Plastic Spotters varen elke zondagmorgen vanaf 11 uur. Meer weten of een keer meevaren dan kijk dan op de website van de Plastic Spotters.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 11 juli 2021 - 8:48

Sixpack in plastic verpakken… verbieden. Filtersigaretten… verbieden. En zo zijn er wel meer zaken die echt onnodig zijn. Maar alles begint bij degene die het weggooit of laat slingeren, toch een kwestie van opvoeden denk ik.

Reply
Nicky 11 juli 2021 - 13:20

Wij zijn ooit gaan plastic-vissen als bedrijfsuitje. Dat was heel erg leuk! Ik had vroeger trouwens altijd een klein asbakje bij me. Een heel grappig ding was dat. Vind ik nog steeds een goed idee.

Reply
rietepietz 11 juli 2021 - 13:57

Hoe is het toch mogelijk dat er zoveel rommel op straat en in het water terecht komt. Nou ja, dat wéét ik natuurlijk wel, het wordt domweg neergegooid maar wie dóet dat soort dingen.

Reply
Suskeblogt 11 juli 2021 - 16:53

Die peuken ontbinden niet in de natuur. Die blijven gewoon bestaan en hoe meer er bijkomen hoe viezer het wordt rondom ons. Mooi initiatief.

Reply
די מריו 11 juli 2021 - 21:22

Dat roken is al niet meer van deze tijd, maar het op de grond gooien toch helemaal niet zou je denken. Wanneer worden mensen nou eens wakker en stoppen ze daarmee.

Love As always
Dimario

Reply
Hans 11 juli 2021 - 22:33

Dat zijn nogal wat peuken en dan te bedenken dat een klein deel van de bevolking nog rookt.
Vind het smerig dat men peuken zo neergooit, slecht voor de natuur en eenden eten ze en worden er ziek van. Hans

Reply

Plaats een reactie