Home Centrum 90 Kunstwerken van 50 kunstenaars in oude V&D gebouw

90 Kunstwerken van 50 kunstenaars in oude V&D gebouw

door Emile van Aelst

Aan de Breestraat kant van het oude V&D gebouw is tijdelijk de grootste galerie van Leiden gevestigd. Vijftig kunstenaars leverden negentig kunstwerken in voor deze grootste Leidse groepsexpositie. De expositie is georganiseerd door Kunst in het Singelpark en Ars Aemula De expositie is tot en met 25 juli van dinsdag tot zondag tussen 10 en 18 uur te  bezoeken.

Ik was er al eerder geweest, maar dacht vandaag laat ik toch eens de kunstwerken op de foto zetten om een indruk te geven van deze unieke tentoonstelling. Wat direct bij binnenkomst opvalt zijn de miniatuurtjes van De Paalzitter.

De Paalzitter staat op de hoek van de Morssingel en Stationsweg en is onderdeel van de tentoonstelling Kunst in het Singelpark. Iedereen die een reactie achterlaat over het kunstwerk mag een miniatuurtje meenemen.

Er hingen ondertussen heel wat reacties.

Met vijftig verschillende kunstenaars in huis krijg je natuurlijk een grote diversiteit van kunstwerken en zit er eigenlijk voor iedereen wel iets leuks of moois bij. Het thema is grenzen en vrijheid en heel mooi om te zien hoe iedereen dat anders benaderd heeft.

Het zijn niet alleen schilderijen, er staan ook veel sculpturen en andere objecten.

De ruimte is groot en licht, daardoor komen de kunstwerken extra mooi uit.

Ik vind er een hoop mooi en apart werk bij zitten, maar deze trok mij ook gezien het thema erg aan.

Over aantrekkelijk gesproken, de gemeente stelt twee publieksprijzen beschikbaar om aan te kopen en de bezoekers kunnen bij de uitgang hun voorkeur aangeven.

Ik heb de omschrijving niet gelezen, maar ben bang dat ik de bedoeling begrijp.

Soms grijpen kunstwerken je direct.

Dat had ik met dit paard, echt prachtig net alsof hij leeft.

Er zijn twee ruimtes beschikbaar voor de kunstwerken.

Gek terwijl ik rondliep zag ik in gedachte ook flitsen hoe het er vroeger als V&D uitzag en bedacht opeens dat ik van kinds af aan het glas in lood op deze afdeling zo indrukwekkend vond.

Het is echt aan te raden even binnen te lopen als je in de stad bent. De combinatie weer even in het oude V&D te zijn en de kunstwerken is heel apart.

Fijn dat dit gedeelte van het gebouw weer even in gebruik is.

Bij de uitgang ligt informatie en kaartjes van vrijwel alle deelnemende kunstenaars.

Hieronder nog een aantal foto’s die zeker het aanklikken waard zijn, maar het mooiste is om zelf even binnen te lopen. Dat kan nog tot en met 25 juli.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 10 juli 2021 - 7:53

Daar zit inderdaad wel mooi spul tussen.

Love as always
Dimario

Reply
Sjoerd 10 juli 2021 - 7:58

Het ziet er schitterend uit, mooi helder en licht. Hier is een voormalig V&D pand gesloopt en in het andere pand zit een grote kleding zaak. Fijn dat kunstenaars in Leiden daar kunnen exposeren.

Reply
rietepietz 10 juli 2021 - 13:51

Ik blijft het een gemis vinden dat er nergens geen V&D meer is. En die bij jullie had dan nog zo’n mooi trappenhuis als ik me goed herinner.

Reply
Nicky 11 juli 2021 - 13:14

Daar zitten dingen bij die ík zelfs mooi vind! V&D had altijd hele mooie panden. Denk dat veel mensen daar mooie herinneringen aan hebben.

Reply

Plaats een reactie