Home Leiden Prominente proevers vonden de haring van vishandel Teun van der Toorn uit Bodegraven het lekkerst

Prominente proevers vonden de haring van vishandel Teun van der Toorn uit Bodegraven het lekkerst

door Emile van Aelst

Voor het zevende jaar organiseerden Bob Gouloze en Marcus Rooijakkers de Haring Smaaktest waarbij een aantal prominente proevers blind de beste haring kiest uit de door deelnemende winkeliers aangeleverde haring. Winnaar dit jaar werd Vishandel Teun van der Toorn uit Bodegraven. De eigenaar werd vorig jaar geveld door corona en is nog steeds niet helemaal hersteld, daarom kwam zijn rechterhand en bedrijfsleidster Jacorine Cox-Laurman de prijs in ontvangst nemen.

De Haring Smaaktest werd ook dit jaar weer gehouden in Villa Beukenhof in Oegstgeest.

Het rijtje prominente proevers bestond dit jaar uit; Emile Jaensch burgemeester Oegstgeest, Cornelis Visser burgemeester Katwijk,  Menno en Miep Smitsloo, Peter van de Laar ex voorzitter VNV, Gepke van de Laar, Gerda Schukking, Frans van Drimmelen, directeur PA bureau Dröge en Van Drimmelen, Den Haag, Joque Mulder, Arjen Pels Rijcken, directeur Collectioneurs.nl, Ton Kohlbeck en oud voetbalinternational Wim Rijsbergen.

Haringprofessor Arie Kuijt geeft elk jaar voorafgaand aan de smaaktest een korte introductie en leert ons elk jaar weer nieuwe haringfeitjes.

Ik blijf het verhaal van proeven in het ruggetje geweldig vinden en heb het ondertussen al vele keren gedaan. De lekkerste en beste smaak van de haring kan je proeven door een hap te nemen uit het ruggetje van een vuile haring.

Tijd om te beginnen met de smaaktest. De proevers krijgen achter elkaar de door de bedrijven ingeleverde haring. Er wordt blind geproefd,  je weet dus niet van welke leverancier de haring komt. Je geeft bij elk nummer een korte beoordeling, cijfer en een gradatie goud, zilver of brons. Dit laatste is om bij een gelijk puntenaantal te kijken naar de gradaties.

De deelnemers nemen slechts een of twee hapjes van elke haring.

Serieuze gezichten bij Ton Kohlbeck en Menno Smitsloo.

Gerda Schukking, uitgeefster Leven Magazine, heeft vrijwel elk jaar de top drie goed, daarom kijk en luister ik regelmatig even bij haar mee en ook Arie Kuijt is tijdens het proeven benieuwd naar haar smaak. Zelf proef ik niet als jury mee, maar kom niets te kort. Ik pak her en der een hapje mee en krijg een stukje privéles van Arie Kuijt.

Dit lijkt ( voor niet haring liefhebbers) een vies plaatje, maar Arie liet mij proeven dat er in hetzelfde vaatje dat hij bij zich diverse soorten haring zat. Harde, romige en er tussenin, hij liet mij zien dat je het aan het velletje al kan zien of de haring hard of zacht is. Leuk en vooral lekker zo’n privélesje.

De proevers vermaakten zich ondertussen ook prima lieten onder andere Menno en Miep Smitsloo, Arjen Pels Rijcken en Frans van Drimmelen weten.

Ik ving ook leuke gesprekken op zoals tussen oud voetbalinternational Wim Rijsbergen en Peter van de Laar, voormalig voorzitter Vereniging Nederlandse Visspecialisten. Grappig in 1974 stond ik bij het WK achter u en nu sta ik voor u zei Peter van der Laar 🙂

Zowel Arie als ik vroegen Wim wie de nieuwe trainer van het Nederlands elftal gaat worden. Ik heb een uniek nieuwtje,……Wim niet.

Onderonsje tussen twee haringliefhebbers burgemeester Emile Jaensch uit Oegstgeest en burgemeester Cornelis Visser uit Katwijk.

Trouwens complimenten voor de keurige en snelle bediening door Henk.Voordat Erwin gaat piepen, je kan toch niet de haring van de gasten opeten. Dit was puur even een overgebleven haring voor de foto 🙂

Na afloop van de smaaktest was het wachten op de uitslag van de notaris.

Emile Jaensch, die eigenlijk ook een beetje gastheer was, wist genoeg te vertellen over de smaaktest en Oegstgeest 🙂

De drie winnaars waren gebeld en waren snel richting Oegstgeest gekomen en stonden vol spanning op de uitslag te wachten. Even voor de duidelijkheid, bij deze smaaktest waren er geen slechte haringen maar echt een keuze tussen de lekkerste van de lekkersten.  De haringen zijn ondertussen goed van smaak, de eerste Hollandse Nieuwe was beduidend minder van smaak.

Nummer drie werd Vishandel Kees Hartevelt van het Diamantplein in Leiden en daarmee nummer één van Leiden zoals hij zelf enthousiast zei. Je kan zijn viskraam niet missen want er hangen meerdere spandoeken van eerdere smaaktests waar hij aan mee heeft gedaan.

En deze komt natuurlijk prominent achter de toonbank.

Tweede werd Vis van ’t Hof van Bertus Bos en zijn team uit de Winkelhof in Leiderdorp. Als ik mij niet vergis werden zij bij de eerste editie in 2015 eerste.

Eerste werd Vishandel Teun van der Toorn uit Bodegraven. Jacorine was niet alleen trots, maar vond dit ook zo’n mooie opsteker in dit jaar dat haar baas door corona al zo lang uit de roulatie is.Een terechte en dolgelukkige nummer één.

In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

די מריו 8 juli 2021 - 6:52

Sinds mijn vishandel hier in de binnenstad is gesloten eet ik bijna geen haring meer. De lekkerste haring dichtbij.. is acht kilometer verder. Dat is best een eind fietsen voor een visje. Vast in de zomervakantie weer.

Love As always
Dimario

Reply
rietepietz 8 juli 2021 - 20:58

Ik zou nooit in de jury kunnen zitten, bbrrrr….haring!!!!!!

Reply
Nicky 9 juli 2021 - 10:04

Ik laat de sfeerfoto’s even aan mij voorbij gaan.

Reply

Plaats een reactie