Home Leiden Adem in, adem uit en eerste echte festival zonder beperkingen achter de rug

Adem in, adem uit en eerste echte festival zonder beperkingen achter de rug

door Emile van Aelst

Zaterdagavond voor het eerst in bijna anderhalf jaar weer een echt swingend festival zonder beperkingen meegemaakt. Moet nog even op adem komen en alle foto’s en filmpjes verwerken, dus morgen daar een verslag over met foto’s en filmpjes van alle bands.

Over op adem komen gesproken, ik had van de week een heel interessant gesprek over ademen en de manier van ademhalen. Een kennis van mij, Babs Kapteijn, is ademcoach en heeft afgelopen maand haar nieuwe praktijkruimte in gebruik genomen.

Ik had beloofd een fotootje te komen maken van de ruimte en was best benieuwd wat ze nu precies doet.

Ik heb Babs leren kennen als een van de mensen die de hele winter elke zondagmorgen gingen hardlopen en dan eindigde met een paar minuten dippen in het ijskoude water van de Vlietlanden.

Persoonlijk had ik het idee dat het pure zelfkwelling was, maar ze hadden er gewoon de grootste lol in.

Toen ik er van de week was legde Babs mij uit dat het allemaal te maken heeft met de juiste ademhaling. Veel mensen ademen door de mond, maar je moet eigenlijk alleen maar door je neus ademen. Vroeger ademde iedereen door de neus, maar in de loop der eeuwen zijn we steeds meer door de mond gaan ademen.

In het verleden was Babs altijd ziek, zwak of misselijk en elke griepgolf wist haar feilloos te vinden. Ze probeerde van alles om het onder de knie te krijgen maar niets werkte, totdat iemand haar op de ademhaling attendeerde. Het werkte en daardoor ging ze er meer over lezen en besloot een aantal cursussen te volgen. Dat was de basis voor haar praktijk Ademtherapie Leiden.

We raakten aan de praat en voor ik het wist waren we ruim een uur verder en was mij een hoop duidelijk geworden. Dingen die als je er bij nadenkt eigenlijk zo logisch zijn en dagelijks voorkomen. Ik ga hier niet het hele verhaal neerzetten, maar we herkennen bijvoorbeeld allemaal dat we bij spanning intensief door onze mond gaan ademen, terwijl als je het door je neus doet er gelijk een soort rust over je komt.

Trouwens vroeger hadden de mensen veel bredere kaken en een vierkanter gezicht. Door onze voeding die we bij wijze van spreken tegenwoordig naar binnen kunnen slurpen hoeven onze kaken vrijwel niets meer te doen en zijn in de loop van de  tijd geslonken. Als je in slaap door je neus ademt , slaap je veel rustiger en dieper waardoor je minder wakker wordt  ’s nachts. Het klinkt raar, maar als tip gaf Babs om gewoon een beetje leukosilk op je mond te plakken voor je slapen gaat. Binnen een paar weken ben je er aan gewend en ga je automatisch door je neus ademen. En zo had ze nog veel meer tips en wetenswaardigheden.

De praktijk ziet er rustig en licht uit en is zo ingericht dat de ruimte, buiten de uren dat Babs werkt, ook door anderen gebruikt kan worden.

Wie meer wil weten over haar praktijk en de wereld die voor je opengaat door een juiste ademhaling moet gewoon even op de site van Het Adem Centrum kijken.

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 5 juli 2021 - 9:07

Ik ken alleen maar Adem in, Adem Zuid.

Love as always
Dimario

Reply
rietepietz 5 juli 2021 - 17:44

Ja ademhalen is belangrijk. Ik doe het verkeerd dat weet ik. Maar daar heb ik al 2x therapie voor gehad maar ik verval steeds in dezelfde fout .-(

Reply
Hans 5 juli 2021 - 23:00

Er is weer ruimte om vrij adem te halen.
Maar er zijn gelijk ook weer zorgen. Hans

Reply
Nicky 7 juli 2021 - 21:19

Je ademhaling is inderdaad heel belangrijk. Haar praktijk ziet er mooi uit, vind ik.

Reply

Plaats een reactie