Home Leiden Jarige LBS bracht cadeautjes in alle 14 speeltuinen

Jarige LBS bracht cadeautjes in alle 14 speeltuinen

door Emile van Aelst

De Leidse Bond van Speeltuinverenigingen vierde zaterdag haar 75 jarige verjaardag. Vanwege de coronabeperkingen geen groots feest, dat komt later dit jaar. Wel gingen de bestuursleden in twee ploegen alle veertien speeltuinen langs om persoonlijk een cadeautje, het spel KUBB, te gaan brengen.

De blokken van het spel kunnen opgeborgen worden in deze speciale 75 jaar LBS tas.

Ik reed met een van de twee ploegen mee en keek, mede als oud speeltuinbestuurder, mijn ogen uit hoe mooi de Leidse speeltuinen erbij liggen. Mooi om ook de verschillen te zien, van authentiek tot super modern en bij sommigen een mix daarvan.

In alle speeltuinen heb ik meerdere foto’s gemaakt, deze zijn allemaal verwerkt in de fotoslideshow onderaan. Ik beperk mij in dit verslag tot voornamelijk een fotootje van de bestuursleden van de verschillende tuinen  terwijl zij het cadeau in ontvangst nemen. In de fotoslideshow staat ook meer informatie over de tuinen en de muziek eronder is natuurlijk niet moeilijk te raden 🙂 Ons Eiland was de eerste speeltuin die we bezochten.

Speeltuin De Doorbraak moet ik toch even apart vermelden. Deze tuin is helemaal plat gegaan en een paar weken geleden opnieuw geopend. Het is een mix tussen speeltuin en avontureneiland geworden. Zowel de buurt, het bestuur als de gemeente mogen terecht trots zijn op deze speeltuin.

Het enthousiaste bestuur beseft dat dit een speeltuin is die je bijna nergens in Nederland tegenkomt.

De Speelschans in het Roomburgerpark heeft een verhit jaar achter de rug. Uitbreidingsplannen van de hockeyclub zorgden er bijna voor dat de speeltuin ruimte moest inleveren. Een plaatselijk referendum gaf de beslissing en de speeltuin blijft zoals hij is.

Na maandenlange onzekerheid kan het bestuur nu opgelucht adem halen.

Trouwens om te kunnen spelen in welke speeltuin in Leiden dan ook hoef je geen lid te zijn. MAAAAAR het steunt de speeltuin wel als je lid bent.

De volgende speeltuin was Zuiderkwartier. Een tuin met een mix van standaard en nieuwe speeltoestellen.

Bijna het volledige bestuur heeft hier een Koninklijke onderscheiding gekregen als erkenning voor hun jarenlange inzet in het Leidse speeltuin en verenigingsleven. Dat zegt genoeg over hun inzet denk ik.

In speeltuin Zuid-West woont de beheerder/portier aan de overkant en geniet van zijn speeltuin.

Ook deze tuin ligt er weer prachtig bij met veel groen en vogels.

De twee ploegen die de speeltuinen bezochten kwamen bij speeltuin Stevenshof bij elkaar. Hier kwamen enkele gemeente-ambtenaren, Incluzio en wethouder Marleen Damen langs om te feliciteren.

In deze speeltuin overhandigde de wethouder het cadeau aan het bestuur van de speeltuin. Dat kan natuurlijk alleen maar aan Clemi Frankhuizen zijn. Toen ik ongeveer 35 jaar geleden voorzitter was van Speeltuin Groenoord was zij al jaren actief in het speeltuinwerk en nu nog steeds.

In de fotoslideshow onderaan uiteraard ook meerdere foto’s van het bezoek aan de Stevenshof.

Het bestuur bestaande uit John van Haasteren, Roos van Gelderen, Frans Ballering, Nico Massaar en Guus Ceulemans mag trots zijn op hoe mooi de veertien Leidse speeltuinen erbij liggen. Als je kijkt naar het aantal inwoners en de grootte van de stad, heeft Leiden in verhouding de meeste speeltuinen van Nederland.

Na het officiële gedeelte in de Stevenshof gingen we naar speeltuin Prinses Beatrix, de laatste speeltuin op ons lijstje.

Ook dit is weer een  kleurige en perfect onderhouden speeltuin.

De beide bestuursleden zijn vrijwel dagelijks te vinden in de speeltuin.

In de Stevenshof zag ik een bord hangen, waar een heel ware boodschap op staat en geldt voor alles waar vrijwilligers werkzaam zijn. Vaak wordt het vergeten, maar vrijwilligers zijn het cement van de samenleving.

In de fotoslideshow een overzicht van alle door ons bezochte speeltuinen.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 28 juni 2021 - 10:09

Dat was een mooi rondje. Hier weet ik er slechts twee te vinden… toch eens op zoek gaan.

Reply
rietepietz 28 juni 2021 - 12:31

En toch ben ik in Leiden nog nooit tegen een speeltuin aangelopen. maar toegegeven, daar zocht ik natuurlijk ook niet naar.

Reply
די מריו 28 juni 2021 - 14:45

Bij de Doorbraak, daar zou ik nog wel willen rondlopen.

Love As Always
Dimario

Reply
Esther 28 juni 2021 - 20:11

Gefeliciteerd met jullie onderscheiding voor al die jaren hard werken. En wat een mooi verenigingsleven in Leiden met al die vrijwilligers!
Speciale groeten aan Clemi, Nico en John. Esther

Reply
Nicky 1 juli 2021 - 20:41

Wat veel speeltuinen inderdaad. En ze zien er prachtig uit.

Reply
Website met historie van de Leidse Speeltuinen nu officieel gelanceerd door burgemeester Henri Lenferink – Leidse Glibber 6 april 2023 - 23:50

[…] was echt een jubileum met horten en stoten, in juni 2021 kregen alle speeltuinen een cadeautje van de jarige LBS. Augustus 2022 was dan eindelijk het jubileumfeest, waar de eerste proefversie […]

Reply

Plaats een reactie