Home Centrum Nieuwe echte Leidse Genever ten doop gehouden in jeneverhuis VGoyen

Nieuwe echte Leidse Genever ten doop gehouden in jeneverhuis VGoyen

door Emile van Aelst

Zondag werd, nadat 45 jaar geleden distilleerderij ‘Onder De Boompjes’ in 1976 als laatste distilleerderij uit Leiden vertrok een nieuwe echte Leidse Genever gepresenteerd.

Er is tegenwoordig natuurlijk in Leiden nog maar één plek waar je een nieuwe Leidse Genever kan presenteren en dat is in  Jeneverhuis VGoyen.

Jeneverhuis van VGoyen is gevestigd in het geboortehuis van de schilder Jan Goyen die leefde van 1596 tot 1656. Van Goyen zal vroeger als kind in deze buurt gespeeld hebben met Rembrandt van Rhijn die iets verderop geboren is.

In het café zijn vele soorten heel aparte jenevers te koop, daarnaast ook nog een aantal ambachtelijk gebrouwen Leidse biertjes.

Barkeeper Bart kan behalve goed tappen ook alles over jenever en speciaal bieren vertellen, daarnaast maakt en bezorgd hij ook nog de lekkerste ontbijtjes en lunches.

De nieuwe genever is eigenlijk bij toeval ontstaan. Gitarist Rob Broersma speelde jarenlang in diverse bands en stond in zaaltjes zonder publiek tot met het voorprogramma van de Golden Earring. Op een gegeven moment begon de muziek hem een beetje te vervelen en wist niet waar hij zijn creatieve ei kwijt kon. Alles veranderde na een bezoek aan een museum in Dordt waar hij stomtoevallig een kleine distilleerderij tegenkwam. Na een kijkje binnen en een gesprek met de distillateur wist hij het, ik wil jenever gaan maken. Hij volgde een tweejarige opleiding tot distillateur in Schiedam en Hasselt, waar hij afgelopen week voor geslaagd is.

Soms komen mooie dingen bij toeval bij elkaar. Rob wilde een heel aparte nieuwe genever maken en kwam bij toeval in contact met JW Fukkink van Brouwerij Leidsch Bier. JW had nog een partij oud bier waar hij niet goed wist wat hij er mee wilde doen, vernietigen of een goede bestemming voor zoeken. Het oude bier werd de basis voor deze nieuwe jenever. Het ging om een partij van 1200 liter dus hebben JW, Rob en Tjardo 3600 flesjes overgegoten in een grote container. Was een behoorlijke klus, nu konden Rob en LW er om lachen en proosten op het resultaat.

Rob had een aantal kennissen en vrienden uitgenodigd en was blij dat iedereen gekomen was op deze warme zonnige zondag.

Hij legde uit hoe hij er toe gekomen was om distillateur te worden.

De uitleg eindigde met de conclusie dat Rob zich nu echt distillateur mag noemen en zijn eerste echte genever heeft gestookt.

De eerste fles werd uitgereikt aan JW Fukkink omdat hij de basis voor deze nieuwe genever heeft geleverd.

Genoeg gepraat, tijd om te proeven.

Proost op de nieuwe Leidse Genever.

Rob vond het een hele eer dat Rutger Vismans en Adriaan Keyer gekomen waren. Rutger is stoker te Haarlem, van Stokerij Vismans en is tevens hoofd distillateur van het Jenevermuseum in Schiedam. Adriaan is stoker te Koog aan de Zaan. Hij is van Zaanshine Distilleerderij. Medaille winnend distillateur met zijn Geniévre de Zaan. Hun aanwezigheid gaf Rob het gevoel toegetreden te zijn tot het gilde van ambachtelijk stokers die het aloude ‘Hollandse’ ambacht van distilleren willen verdedigen en behouden door hoogwaardige distillaten te stoken. Het is niet moeilijk te raden wie op de foto het zijn. Iedereen neemt een slok maar de stokers namen ruim de tijd om eerst uitgebreid te ruiken.

Lambert Vos, eigenaar jeneverhuis VGoyen, was blij dat vanaf nu de nieuwe Leidse Genever hier geschonken gaat worden.

Normaal zouden De Stamgasten dit weekend keihard aan hun Peurbak werken. Door corona gaat de Peurbakkentocht dit jaar niet door, dus hadden ze tijd om lekker op het terras met JW van de biertjes van Brouwerij Leidsch Bier te genieten.

Leuk dat Leiden er naast een aantal brouwerijen nu ook weer een distilleerderij bij heeft.

Meer info over de nieuwe Genever op de site van Stokerij van Hout.

 

Gerelateerde artikelen

3 reacties

די מריו 15 juni 2021 - 7:07

Je hebt toch wel een fles meegenomen op vakantie…. 😉

Love as always
Dimario

Reply
rietepietz 15 juni 2021 - 13:31

Dat is dan met recht “jonge” genever!

Reply
Nicky 16 juni 2021 - 15:47

Wat grappig dat die stokers eerst ruiken! Zo hoort het ook, denk ik.
Ik vind de naam van de bierbrouwer J.W. Fukkink wel grappig. Ik moest namelijk meteen denken aan Wynant Fockink, de slijterij en het oudste proeflokaal in Amsterdam. Vast ergens heel ver familie van elkaar 🙂

Reply

Plaats een reactie