Home Centrum Woonbooteigenaren Utrechtse Veer en Zijlsingel vragen om wandeltempo te varen

Woonbooteigenaren Utrechtse Veer en Zijlsingel vragen om wandeltempo te varen

door Emile van Aelst

Elk jaar weer kijken de bewoners van de woonboten aan de Utrechtse Veer en de Zijlsingel met gemengde gevoelens uit naar de zomer. Heerlijk natuurlijk om in het zonnetje op het terras van je boot te zitten, maar ook een ramp hoe hard sommige plezierboten voorbij varen.

Koen Hillinga is een van de woonboot bezitters en denkt dat het vaak geen onwil is van langsvarende plezierboten, maar dat ze niet door hebben dat ze veel harder dan 6 km per uur varen. Hij liet een spandoek maken om aan te geven dat 6 km eigenlijk wandeltempo is, dan snappen schippers misschien dat ze ondanks goede bedoelingen toch te hard varen. Eigenlijk zou je als langs vaart moeten letten op wandelaars en zorgen dat je die niet voorbij spurt.

Koen liet voor bij zijn eigen boot een groot spandoek maken en vroeg of andere bewoners kleinere formaten wilde kopen om aan de boot te hangen.

Het spandoek werd als vriendendienst ontworpen door Roeland Segaar van Dokwerk communicatie. De drukkosten per doek zijn 15 euro vandaar dat Koen de laatste dagen veel bestellingen heeft gekregen. Ik voer even met Koen mee om te merken wat 6 km is en om te kijken waar de eerste spandoeken hingen.

Onderweg vertelde hij het doel van zijn actie. De groep aso’s die in 3 minuten vanaf de Zijl in het centrum van Leiden willen zijn die bereik ik hier niet mee. Die moeten gewoon aangepakt worden door de waterpolitie of boa’s.

Wie ik wel hoop te bereiken zijn de goedwillende schippers die echt niet door hebben dat ze te hard varen. Ik spreek ze ook regelmatig aan met de vraag hoe hard denk je dat nu vaart. Negen van de tien keer schatten ze het verkeerd in.

Een tijdje geleden sprak ik iemand aan en die hield bij hoog en laag vol dat hij 6 km voer. Ik heb een app en dan kan ik zo zien hoe hard ik vaar. Koen vroeg hem, ben je getrouwd? Ja antwoordde de man hoezo. Koen vervolgde pak nu je app en laat mij zien dat je werkelijk 6 km voer als dat zo is mag je op mijn kosten een jaar lang elke week met je vrouw uit eten en maakt niet uit bij welk restaurant. De man pakte zijn mobiel en zei oh sorry ik had hem uit staan.

Koen hoopt dat schippers door overal de spandoeken te zien er op gaan letten hoe hard ze nu echt varen.

Als we allemaal een beetje rekening houden met elkaar dan is het voor zowel de pleziervaart als de bewoners genieten op het water.

Spandoeken zijn te bestellen bij Koen Hillinga op de Utrechtse Veer 20 A of vraag bij mij even zijn telefoonummer. In het filmpje varen we even langs de boten op Utrechtse Veer en de Zijlsingel.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 11 juni 2021 - 6:55

Als je toch zo op het water bent, dan is toch 6 km bijna te hard om overal goed van te genieten.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 11 juni 2021 - 8:56

Net zo hard als in een roeibootje…

Reply
rietepietz 11 juni 2021 - 14:32

Eigenlijk raar dat men daar op gewezen moet worden, dit is toch geen open water en kun je sowieso beter niet hard varen.

Reply
Nicky 14 juni 2021 - 22:38

Ik kan me heel goed voorstellen hoe vervelend het is als ze zo hard voorbij varen. Goede actie, ik hoop dat het helpt.

Reply
Riet Ooms 13 juni 2022 - 16:34

Kan ik ook zo’n poster bestellen voor de Ringvaart – Cruquius?

Reply

Plaats een reactie