Home Corona Jaap van Dissel overhandigde vanavond eerste Pfizer ampul aan Rijksmuseum Boerhaave

Jaap van Dissel overhandigde vanavond eerste Pfizer ampul aan Rijksmuseum Boerhaave

door Emile van Aelst

Er was in januari al toegezegd dat de eerste Pfizer ampul tegen het Covid-19 virus na gebruik tentoongesteld zou worden in Rijksmuseum Boerhaave. Tot nog toe was het er nog niet van gekomen om de ampul officieel te overhandigen aan het museum. Zaterdag opent het museum weer zijn deuren en precies vandaag kwam Jaap van Dissel de eerste ampul met originele spuit overhandigen. Museum Boerhaave is HET wetenschappelijk museum van Nederland en heeft een grote collectie wetenschappelijke uitvindingen zoals bijvoorbeeld de eerste kunstnier en de eerste microscoop. Een bezoek aan Boerhaave is voor jong en oud een belevenis en ontdekkingsreis door de wetenschap.

Twee jaar geleden werd de tijdelijke tentoonstelling Besmet gemaakt. Het bizarre is dat toen nog niemand wist wat ons te wachten stond. Vanwege Corona moest de opening uitgesteld worden en werd in de zomer van 2020 door Koning Willem Alexander geopend. Korte tijd later moesten de musea weer sluiten en had slechts een klein aantal bezoekers de tentoonstelling over besmettelijke ziektes kunnen zien.

Er zijn ook diverse podcasts gemaakt over de tentoonstelling Besmet, door de QR code te scannen kan je ze horen.

Door de gedwongen sluiting had het museum wel de tijd om de tentoonstelling 100% up to date te maken.

Een vitrine was tot vanavond nog leeg. Inderdaad de vitrine waar de eerste in Nederland geïnjecteerde Pfizer ampul in moest komen.

Vanavond was het dan zover dat Jaap van Dissel de ampul en de injectiespuit kwam overhandigen aan Boerhaave directeur Amito Haarhuis.

Het lijkt een klein item in zo’n groot museum, maar mede dankzij dit vaccin kunnen we de pandemie overwinnen. Over misschien vijftig of honderd jaar lopen bezoekers door het museum en verbazen zich er over wat er nu gebeurd is en dat dit de eerst gebruikte ampul in Nederland is geweest.

Ik vond het toch wel een momentje dat de eerste ampul hier komt te staan.

Amito Haarhuis mocht de ampul direct weer overgeven aan Rosalijn van IJken, die onlangs als senior adviseur conservatie bij het museum in dienst is gekomen.

Zij plaatste de ampul in de vitrine.

Er is uiteraard ondertussen een kapje overheen geplaatst.

Zowel Amito Haarhuis als Jaap van Dissel beantwoordden vervolgens nog enkele vragen van de pers.

Na de overhandiging was er nog een bijzonder moment. Enver Erkan, algemeen directeur Pfizer Nederland was ook aanwezig bij de overhandiging en had een kort gesprek met Jaap van Dissel en Amito Haarhuis.

Natuurlijk moest er na afloop van het gesprek een foto gemaakt worden.

Voor Pfizer natuurlijk ook een gedenkwaardig moment dat hun vaccin opgenomen wordt in de collectie van Rijksmuseum Boerhaave.

De uitgestelde tentoonstelling Besmet is verlengd en nog te zien tot en met 9 januari 2022.

Vanaf zaterdag 5 juni is het museum eindelijk weer geopend. In verband met corona wordt er met tijdslots gewerkt en zijn tickets uitsluitend online te bestellen.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 4 juni 2021 - 7:05

En weer helemaal up to date, dat is mooi als een museum dat is.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 4 juni 2021 - 7:49

Ik blijf dit het mooiste museum van Leiden vinden, kan er niets aan doen.

Reply
rietepietz 4 juni 2021 - 17:16

Maar de allerbelangrijkste shot pfizer was natuurlijk voor mij. 😉

Reply
Nicky 6 juni 2021 - 11:59

Bizar, he? Dat die tentoonstelling voor de pandemie gemaakt werd… Ik vind het ook wel bijzonder om dit allemaal mee te maken (Niet leuk, he. Bijzonder!). Die ampul hoort er wel echt bij.
Ook leuk: een vriendin van mij vaccineert mensen. Zij bewaart de dopjes van de flesjes en maakt er sleutelhangers van voor liefhebbers.

Reply

Plaats een reactie