Home Centrum Triomftocht Landskampioen ZZ Leiden Basketball door de Leidse grachten

Triomftocht Landskampioen ZZ Leiden Basketball door de Leidse grachten

door Emile van Aelst

Donderdagavond versloeg ZZ Leiden voor de derde keer op rij Heroes Den Bosch daarmee kwam al na drie wedstrijden een eind aan de finale waar het gaat om the best of five. Helaas vanwege corona geen groot feest in de Vijf Meihal of buiten. Er was gevraagd niet naar de hal te komen bij eventuele winst en daarmee het Landskampioenschap. Toch waren enkele verstokte fans naar de hal gekomen om een glimp van de kampioenen op te vangen. Het wachten werd beloond, na een uurtje kwamen de spelers even naar buiten om de beker te laten zien. Na vijf minuten gingen de spelers weer naar binnen en de fans tevreden naar huis.

Worthy de Jong gaf heel subtiel aan dat ze drie keer op rij van Heroes Den Bosch gewonnen hadden en dat dit zijn derde Landskampioenschap is met ZZ Leiden.

Een grote huldiging zat er vanwege corona niet in, om toch het Landskampioenschap te vieren was er zondagmiddag een rondvaart door Leiden. De opstapplaats was bewust geheim gehouden om geen groepsvorming van fans te krijgen.

Om half twaalf arriveerden de spelers bij de Pauwbrug om te beginnen aan een anderhalf uur durende rondvaart.

Wethouder Paul Dirkse sprak de spelers in het Engels toe zodat ook de Amerikaanse spelers het konden verstaan. In het Nederlands feliciteerde hij nog even Worthy de Jong apart die als trouwe ZZ speler al drie keer het Landskampioenschap binnen heeft gehaald.

Hierna vertrokken de beide rondvaartboten voor hun triomftocht door Leiden. Ik loop even in grote stappen mee, nou ja scooter, in de fotoslideshow en het filmpje onderaan natuurlijk veel meer sfeerbeelden.

Na een paar honderd meter bij café The Duke of Oz had zich een grote groep van de Blauwe Brigade, de fanclub van ZZ Leiden, verzameld.

Met dit weer en het Landskampioenschap is het natuurlijk al snel groot feest op en rond het water.

Ook op de Beestenmarkt hadden zich fans verzameld. Met een rondvaart door de grachten werd voorkomen dat het te druk op een plaats zou worden zoals bijvoorbeeld bij een huldiging op het Stadhuisplein of Lammermarkt. Dat doen we gewoon volgend jaar weer 🙂

Bij de Waag en Annies zaten de fans ook al te wachten op de Landskampioenen.

De terrassen rondom de Catharinabrug zaten propvol en ook veel publiek langs de kant.

Op de Nieuwe Rijn kregen de Landskampioenen een oorverdovende staande ovatie van het publiek op de terrassen.

Dit waren toch wel kippenvel momenten voor spelers, staf en bestuur.

Voor het geval iemand het nog niet weet, maakte Greet het nog maar even extra duidelijk, echte helden komen uit Leiden.

Ondertussen was het door de volgbootjes met fans een soort mini Peurbakkentocht geworden.

Op de stillere gedeeltes stonden toch ook op elke brug nog wel fans.

De stemming zat er goed in.

Het schijnt toch op te vallen als ik door stad rij op mijn scootertje, tenminste onderstaande las ik op Instagram. langsleidsestratenOp de Herengracht zag ik de @leidseglibber op zn scooter voorbij sjezen, duidelijk een “man on a mission”. Dus ik dacht: er moet hier in de buurt iets interessants zijn. En ja hoor, een stukje verder de Herengracht op, kwam een groepje boten aanvaren. Op het eerste gezicht leek het niet zo boeiend. Maar er voer en fietste aardig wat politie mee en – tja – het had de interesse van de Leidse Glibber, dus het moest toch iets van enig belang zijn… Daarom heb ik er ff snel een paar fotootjes van gemaakt, maar ik had geen idee wie daar voeren en waarom. Thuisgekomen is mij ingefluisterd, dat het Leidse basketballers waren, die kampioen zijn geworden. Nou: gefeliciteerd!! 😀” En inderdaad ze voeren ook door de Herengracht. 

Mooi gezicht de boten in de Herengracht vlak voor ze de Oude Rijn in draaiden.

Ook hier stonden weer fans op de brug, wat dat betreft was het mooi verdeeld over het centrum. Op de Oude Rijn zat het eerste rondje er bijna op.

Er was een speciale vergunning om anderhalf uur te varen, dus er kon nog net een tweede rondje gemaakt worden. Dat werd net zo’n zegetocht als de eerste keer. In de fotoslideshow en het filmpje meer sfeerbeelden hiervan.

Even was het voor de fans onduidelijk of ze ook nog voor een tweede keer langs The Duke of Oz zouden komen, gelukkig was daar nog tijd voor.

En ook dat werd weer net zo’n feest als de eerste keer.

Geen huldiging, maar toch een feestje op het water waar fans, voorbijgangers en spelers van genoten hebben.

Hieronder een fotoslidshow en een filmpje van de rondvaart. Eerst de fotoslideshow.

In het filmpje behalve de rondvaart ook de toespraak van wethouder Paul Dirkse.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

די מריו 31 mei 2021 - 9:49

Dat moet toch een mooi feest geweest zijn voor de spelers en de fans. Gefeliciteerd. Landskampioen wordt je niet zomaar.

Love as always
Dimario

Reply
Sjoerd 31 mei 2021 - 14:40

Mooi dat dat in ieder geval kan. Proficiat Leiden met het hebben van zo’n team.

Reply
Nicky 4 juni 2021 - 9:13

Gefeliciteerd!

Reply

Plaats een reactie