Home Leiden Rhijnhof heeft nu een Leids veld. Zondag rondleidingen over de begraafplaats en prachtige park

Rhijnhof heeft nu een Leids veld. Zondag rondleidingen over de begraafplaats en prachtige park

door Emile van Aelst

Wat helaas veel mensen niet weten is dat Begraafplaats Rhijnhof, behalve de begraafplaats ook een prachtig 12 hectare groot park is. Ik snap dat sommige mensen denken, wat moet ik daar nou zoeken ik kan er later nog lang genoeg zijn. Toch is het zeker de moeite waard om er zo nu en dan er eens te gaan wandelen want het park is de laatste jaren enorm veranderd. Komend weekend is in Nederland het Weekend van de Begraafplaats, ook Rhijnhof doet daar aan mee en verzorgt zondag rondleidingen en medewerkers staan klaar om u van alles te vertellen en antwoord te geven op al uw vragen. Persoonlijk denk ik dat het belangrijkste is om eens te ontdekken hoe mooi en rustgevend het park is.

Het klinkt misschien een beetje raar, maar het is ook een beetje feest dit weekend. Een paar nieuwe gedeeltes zijn klaar om aan het publiek te laten zien, waaronder het Leidse veld.

Woensdag werd de laatste hand gelegd aan het Leidse Veld. Edwin Haasbroek ontwierp vorig jaar de straatlantaarn met de Leidse Sleutels die afgelopen winter een paar maanden bij de Koornbeurs heeft gestaan.  Op verzoek van Nicoline Zemering, directeur begraafplaats Rhijnhof, heeft hij een aangepaste versie gemaakt voor op het Leidse veld. Een nieuw veld waar de as van overleden Leidenaren bewaard kan worden op een heel nieuwe manier, maar hierover straks meer. Woensdagmiddag plaatste Edwin de Sleutels op de straatlantaarn.

Op tafel stonden een aantal miniversies van de Leidse Sleutels, waarvan ik toen nog niet wist wat de bedoeling gaat worden.

Niet dat ik te lui ben om te lopen, maar ik vond het eerlijk gezegd wel leuk om eens in een karretje over Rhijnhof te rijden en kreeg gelijk uitleg van Nicoline.

Ondertussen liepen Edwin, Bertram, Wil en Arthur met de Sleutels richting het Leidse veld.

We reden onder andere langs het kunstwerk van Lisa Sebestikova dat speciaal vanwege het tienjarig bestaan van de openluchttentoonstelling Beelden in Leiden hier bij de vijver geplaatst is.

We kletsen over van alles en nog wat rondom de begraafplaats en het park. Laatst vroeg iemand mij of ik het niet eng vindt om op bijvoorbeeld een donkere regenachtige dag hier in mijn eentje rond te lopen. Nou daar heb ik totaal geen last van en mijn vriendje de gezichtenboom kijkt altijd toe. Ik groet hem dan ook vrijwel elke dag.

Voor de zekerheid lette ik goed op waar hij staat en groette hem ook maar vriendelijk.

Sommige gedeeltes worden bewust ten dele teruggeven aan de natuur zoals langs dit pad, daar gaan ze het gras in de toekomst zijn gang laten gaan .De Tuin van Mien Ruys is destijds door de bekende tuinarchitecte Mien Ruys aangelegd en is een apart eilandje op Rhijnhof. De laatste tijd zijn de tuin en omgeving heringericht en opgeknapt en krijgt een aparte bestemming.

Omdat er steeds meer gecremeerd wordt komen er aparte velden om de as op andere manieren te bewaren dan in een urnenmuur. Zo zijn er bijvoorbeeld het zwanenveld en het vlinderveld. In de vierkanten kan via de ‘Verstrooischaal’ de as in de bodem worden gestrooid. Per vierkant zijn er vier plekken waarop dan ook naamplaatjes of iets dergelijks komen.

Maar en uniek in de wereld een Leidse uitvinding en gemaakt door Edwin Haasbroek is de Verstrooischaal.

Er wordt een gat in de grond geboord waar de Verstrooischaal bovenop wordt gezet. In de schaal wordt een rvs buis geplaatst, waar de as doorheen de grond in loopt. Door de gladde buis loopt de as soepel weg en blijft er niets achter in de buis.

Mocht het waaien dan kan de deksel gehangen worden aan de kant waar de wind vandaan komt.

De schaal kan uiteraard voor iedereen gebruikt worden, maar om aan te geven dat je wel in Leiden bent staan de contouren van het centrum binnen de Singels erop. En ja uiteraard als trots middelpunt de Burcht 🙂

Tja, een zwanenveld, een vlinderveld, dan mis je eigenlijk nog een veld en ja sinds deze week is er ook een Leids veld. Edwin Haasbroek bood het laatste onderdeel van het Leidse veld woensdagmiddag aan directeur Nicoline Zemering aan.

Nog even goed bevestigen op de Leidse straatlantaarn.

Hoofd groenvoorziening Wil van der Blom keek tevreden toe bij het plaatsen van de sleutels.

En voor wie zich afvroeg waar die andere miniformaat sleutels voor zijn, die komen op de hoeken van elk vierkant op het Leidse veld.

Naast de verstrooivelden staat een grote tent waar de nabestaanden vooraf en of na de verstrooiing elkaar kunnen ontmoeten en zolang mogen blijven als ze willen.

De ceremonietent staat naast het Leidse veld.

Dit weekend zijn er open dagen, maar eigenlijk kan je elke dag Rhijnhof bezoeken, even rondwandelen en genieten van de rust en natuur.

Bij het theehuis kan je na afloop even genieten van koffie, thee of een drankje.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 28 mei 2021 - 7:05

Als Leidenaar wil je daar echt begraven worden, maar net zo als in de rest van Nederland, pas nadat je bent overleden.

Love as Always
Dimario

Reply
rietepietz 28 mei 2021 - 15:25

Een gemiste kans voor mij tijdens de singelloop een paar maanden geleden. Ik was er al voorbij toen jij me erover vertelde.

Reply
Sjoerd 28 mei 2021 - 16:26

Je verwacht van een begraafplaats eigenlijk niet dat het een compleet park is. Ik vind het wel een fijne oplossing. Mij mogen ze ook in zo’n verstrooischaal gooien. Hop weg ermee…

Reply
Nicky0607 29 mei 2021 - 20:45

Persoonlijk maakt het mijn helemaal niets uit wat ze met me doen als ik er niet meer ben. Dat mogen ze helemaal zelf verzinnen. Ik ben hooguit benieuwd wat ze bedenken (opzetten of zo, haha). Maar het is goed dat er een mooie plek is, voor mensen die dat fijn vinden.

Reply

Plaats een reactie