Home Centrum Opening Beelden In Leiden 2021, Frans de Wit prijs voor Instar van Vibeke Mascini

Opening Beelden In Leiden 2021, Frans de Wit prijs voor Instar van Vibeke Mascini

door Emile van Aelst

Donderdagmiddag werd de tiende editie van Beelden In Leiden geopend. Ik laat de zes kunstwerken zien, maar voor de echte uitleg moet je echt op de site van Beelden In Leiden kijken. Uiteraard ook wat sfeerfoto’s van de opening en de prijsuitreiking. In de fotoslideshow onderaan staan alle kunstwerken nog uitgebreider. Vanwege corona geen grootse opening met gezellige borrel na, maar een kleine besloten bijeenkomst.

De opening werd door Sleutelstad live uitgezonden zowel op tv als op internet.

Even een rondje langs de kunstwerken. Voor ik naar de Hooglandsekerkgracht ging liep ik binnen bij de bibliotheek waar in de tuin van BplusC het kunstwerk van Vibeke Mascini staat.

De uitleg bij dit kunstwerk moet je echt lezen op de site van BIL. Er is echt over nagedacht en komt er op neer om energie terug te geven aan de aarde. De energie die vrij kwam bij het verbranden van inbeslaggenomen tijgerhuiden en cocaïne gebruikt zij voor het verwarmen van deze radiatoren. Hierin hangen poppen van nachtvlinders, die eerdaags uitkomen en uitvliegen over Leiden. Zoiets, maar lees het gewoon even op je gemak.

Een aantal kunstenaars zat bij elkaar op de hoek van de Hooglandsekerkgracht te wachten op de opening.

Het thema van de openlucht tentoonstelling is dit jaar sferen Ik liep met de kunstenaars langs hun kunstwerk en begon bij Thomas Swinkels.

In de uitleg hierboven staat wat Thomas wil uitdragen, maar het volledige verhaal staat op de site.

Wel grappig hoe verschillend elk jaar de kunstwerken zijn, dit is echt weer een totaal andere sfeer dan andere jaren.

Ook deze spreekt mij wel weer aan, zeker ook als je de uitleg er bij leest.

Bij sommige kunstwerken heb ik iets meer moeite.

Twee betonnen afgietsels van deurposten lagen binnen de hekken van dit pand.

Als een soort drempel markeren ze de afstand tussen publiek en privé en liggen voor diverse huizen op de Hooglandsekerkgracht.

Het kunstwerk van Maud van den Beuken sprak mij direct al aan, maar na de uitleg nog meer.

Het is een dwarsdoorsnede van de bron van de Mississippi op ware grootte. Via een sonartechniek scande ze deze dwarsdoorsnede.

Riet Wijnen had ik eerder deze week al gefotografeerd bij haar kunstwerk  (Play) Furniture Sixteen, maar nu natuurlijk ook nog even.

De afgelopen dagen hebben meerdere voorbijgangers het kunstwerk al ontdekt als heerlijk punt om even te gaan zitten.

Klokslag vijf uur begon de live uitzending van de opening en heette presentator Chris de Waard en BIL voorzitter Henriëtte van der Linden iedereen welkom.

Na de openingstoespraak werd er een filmpje ingestart met een uitleg over de kunstwerken door curator Suzanne Wallinga. De kunstenaars konden via internet of de Sleutelstad app de uitzending en het filmpje volgen.

Erick van Mastrigt maakte namens het Business Platform Schipholweg- Schuttersveld bekend welk kunstwerk zij dit jaar willen gaan plaatsen op de hoek Schipholweg/Schuttersveld.

Verbazing en vreugde bij Maud van den Beuken dat het haar kunstwerk is geworden.

Behalve de geldprijs is het ook vooral een hele eer als je kunstwerk een jaar lang op die plek komt te staan.

Het is nog wel de vraag of de gemeente toestemming geeft om te plaatsen, omdat het kunstwerk een stuk groter is dan de gebruikelijke kunstwerken die op die plek geplaatst worden.

Nathanja van Dijk, scheidend directeur Kunsthal, maakte als voorzitter van de vakjury bekend naar wie de jaarlijkse Frans de Wit prijs gaat.

De prijs gaat naar Vibeke Mascini. Kilo’s cocaïne, tijgerhuiden en andere zaken die onttrokken worden aan de markt worden door de overheid verbrand en zo ontmanteld tot grondstof: energie. Dit gaf kunstenaar Vibeke Mascini aanleiding om na te denken over het omzetten van deze energie via een energetische installatie die vervolgens cocons van nachtvlinders tot ontpoppen brengt.

Zowel curator Suzanne Wallinga als Vibeke Mascini waren blij met de keus en motivatie van de jury.

Zo kwam er een eind aan een korte maar toch wel mooie opening van Beelden in Leiden. Vibeke ging natuurlijk nog even op de foto met de jury.

Het bestuur is blij dat na een jaar overslaan er dit jaar weer een openluchttentoonstelling Beelden in Leiden georganiseerd kan worden.

Kijk op de website van Beelden in Leiden voor informatie over de kunstwerken en extra activiteiten bij het tienjarig bestaan. Ook kunt u natuurlijk via de website stemmen wie u vindt dat de publieksprijs moet winnen.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 21 mei 2021 - 7:01

Gefeliciteerd hoor, sommige kunstwerken zijn wel mooi, of handig. Sommige zie ik geen kunst in, maar dat is ook een kunst.

Love as always
dimario

Reply
Sjoerd 21 mei 2021 - 10:32

Dat van Maud van Beuken kan me ook wel wat bij voorstellen. Een prima keuze.

Reply
rietepietz 21 mei 2021 - 19:09

Ach, ik zucht het allemaal wel even weg. 😉

Reply
Nicky 21 mei 2021 - 21:39

Helaas. Er zit niets bij wat ik leuk, mooi of kunstig vind. Smaken verschillen. Gelukkig maar.

Reply

Plaats een reactie