Home Centrum Opbouw Beelden in Leiden 2021 begonnen, donderdag opening via livestream op Sleutelstad

Opbouw Beelden in Leiden 2021 begonnen, donderdag opening via livestream op Sleutelstad

door Emile van Aelst

Op de Hooglandsekerkgracht werd vandaag begonnen met het plaatsen van de eerste kunstwerken voor de openluchttentoonstelling Beelden in Leiden. Vorig jaar sloeg de tentoonstelling vanwege corona een jaartje over, maar gelukkig is de tentoonstelling dit jaar weer terug en zelfs op drie plekken. In de binnentuin van de bibliotheek komt ook een kunstwerk te staan en op begraafplaats Rhijnhof plaatst voormalig Beelden in Leiden-kunstenares Lisa Šebestíková een nieuw kunstwerk. Ik keek vandaag even rond op de Hooglandsekerkgracht.

Wat er tot nu toe stond aan kunstwerken was weer heel anders dan andere jaren. Het zal zoals elk jaar ook dit jaar weer veel verschillende meningen opleveren, maar dat is eigenlijk het leukst. Kunst moet je iets van vinden en dan maakt het niet uit of je het mooi of lelijk vindt, als het je maar even aan het denken heeft gezet.

Ik heb nog geen idee wat er verder geplaatst gaat worden maar wat ik vandaag gezien heb is wel mijn smaak. Denk nu niet dat ik er iets vanaf weet, ik ben ook maar een leek die afgaat op zijn gevoel.

Ik vind dit echt heel erg apart en in de korte tijd dat ik er was veranderde het kunstwerk continu door de zon, schaduw en de bladeren van de bomen.

Een bewoner vroeg zich af hoelang het zou duren voor er graffiti op zit. Tja,…. het zou juist de bedoeling van de kunstenaar kunnen zijn en anders gewoon paar keer per week even een witkwast eroverheen.

De rest van de Hooglandsekerkgracht was nog leeg en daar komen morgen de andere kunstwerken te staan.

Beelden in Leiden Bestuurslid, kunstenares Jacqueline Petit kwam ook even langs om een kijkje te nemen.Ik wilde net weggaan toen ik begreep dat Riet Wijnen, de kunstenares van de voorste kunstwerken, er was. Het is natuurlijk verschrikkelijk maar ze moest er toch even aan geloven om op de foto te gaan bij haar kunstwerken.

Ben ik nu een cultuurbarbaar, als ik vraag of het de bedoeling is dat mensen op de bankjes gaan zitten en kinderen mogen klimmen, want het is wel uitnodigend. Gelukkig ben ik geen cultuurbarbaar en mag dat allemaal vertelde Riet.

Een mevrouw vroeg of ze het goed verstaan had en ging daarna lekker in het zonnetje zitten op de bankjes. Heerlijk is dit, kunst om op te zitten.

Donderdagmiddag om 17.00 uur wordt Beelden in Leiden geopend en is te volgen via een livestream op Sleutelstad. Op tv Ziggo kanaal 46 voor Leiden en directe omgeving en KPN 1421 in Leiden. De rest van het land kan het via internet volgen op www.sleutelstad.nl/tv 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 19 mei 2021 - 7:48

Kunst met een functie, dat zou zomaar eens een thema kunnen zijn. Ik vind het wel mooi.

Reply
rietepietz 19 mei 2021 - 10:48

Tja…. kunst, ik ben een eche barbaar, heb op deze foto’s geen kunst gezien. Die schaduw patronen zie je ook op de grond 😉

Reply
די מריו 19 mei 2021 - 20:39

Ik wacht de rest nog even af.

Love As always
Dimario

Reply
Nicky 20 mei 2021 - 22:13

Ik heb meestal een andere mening over kunst. Maar ik ben wel benieuwd.

Reply
Hans 20 mei 2021 - 22:57

Hoop dat vele van de openluchttentoonstelling kunnen genieten, met gepaste afstand. Hans

Reply

Plaats een reactie