Home Leiden Hospice Issoria gefuseerd met VPTZ Leiden en heet nu Issoria Hospice & Thuis

Hospice Issoria gefuseerd met VPTZ Leiden en heet nu Issoria Hospice & Thuis

door Emile van Aelst

Zaterdag was een belangrijke dag voor Hospice Issoria en VPTZ Leiden, Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Leiden. Zaterdag was de dag dat de definitieve fusie een feit was. Issoria vangt bewoners in hun laatste levensfase op in hun pand aan de Burggravenlaan en VPTZ verleent die zorg aan huis. VPTZ werkt al jaren samen met Issoria en sinds twee jaar is ook hun Leidse kantoor in Issoria gevestigd.

De bedoeling was eigenlijk om met enkele genodigden de fusie te bekrachtigen in de tuin van Issoria. Helaas kon dit vanwege de coronabeperkingen niet door gaan. In de gymzaal van het Gymnasium aan de overkant mochten wel dertig genodigden bij elkaar komen voor koffie met gebak en enkele korte toespraken.

Eerst even elkaar verwelkomen in het zonnetje op het schoolplein.

Een elleboogje geven is er al helemaal ingesleten.

Voor directeur Marieke Zebregs en voorzitter Marcel Verburg een mooie ochtend nu de fusie een feit is.

In de gymzaal waren enkele korte toespraken. Hoe krijgen ze het voor elkaar om het spreekgestoelte precies onder de basket te zetten, de grote sportieve passie van Marcel Verburg. Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat er één loket is voor alle vragen over palliatieve zorg voor mensen in hun laatste levensfase.

Achttien jaar geleden tijdens de opening was burgemeester Henri Lenferink er niet bij omdat hij die dag beëdigd werd. Deze week werd hij voor zijn vierde termijn beëdigd en is daarmee de langst zittende burgemeester van Nederland., maar kon nu wel bij deze bijzondere ochtend aanwezig zijn.

Carla Aalderink, directeur VPTZ Nederland, is ook heel erg blij met deze fusie en vergaande samenwerking. Hiermee wordt de palliatieve zorg in Leiden en omgeving nog verder uitgebreid.

Na de toespraken was het tijd naar de overkant te wandelen voor het hijsen van de banier met het nieuwe logo.

Carla Aalderink en Henri Lenferink hesen de nieuwe banier.

Hierna onthulden Sam Schoch en Marcel Verburg het nieuwe naambordje in de tuin en plantten een fruitboompje.

Een beetje triest was dat de genodigden, vanwege de coronabeperkingen, vanachter de hekken door de struiken toe moesten kijken.

De ochtend werd afgesloten met een toast in de gymzaal van het Gymnasium. In de bubbels zaten de huiskleuren van Issoria verwerkt.

Martin Arbouw, een van de vrijwillige koks van het Hospice, ken ik al jaren en weet als hij kookt of hapjes maakt er niets te klagen is .

Het zag er weer perfect uit en smaakte ook zo.

Met een gezamenlijke toast sloot Marcel Verburg de ochtend af.

Voor Carla Aalderink was er behalve bloemen natuurlijk ook een fles Issoria wijn. Deze wijn is in Nieuw-Zeeland gemaakt door de voormalige Leidse wijnmaker Michiel Eradus. Van elke verkochte fles gaat een deel van de opbrengst naar Issoria.

Voor Henri Lenferink had Marcel Verburg een speciale fles port, die hij om te voorkomen dat hij ingeleverd moest worden niet als voorzitter van Issoria, maar als vriend aan een vriend gaf. Het leuke van de fles is de naam Burmester (lijkt op burgemeester) daarnaast is hij uit 2003 het jaar dat Henri Lenferink in Leiden beëdigd werd en minstens houdbaar tot het eind van zijn laatste termijn 🙂

Een memorabele ochtend waarbij de palliatieve zorg in Leiden weer een stukje uitgebreider is. Vanaf nu is de nieuwe naam Issoria Hospice & Thuis en wil voor iedereen die niet in zijn laatste levensfase thuis kan blijven, een thuis zijn.

In de fotoslidesshow nog een aantal sfeerfoto’s van deze gedenkwaardige ochtend.

 

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Sjoerd 17 mei 2021 - 9:38

het verhaal is mooi natuurlijk, en ondanks alles hoop ik niet in zoiets terecht te komen.

Reply
rietepietz 17 mei 2021 - 18:12

Het onderwerp en het feestje staan eigenlijk in schril contrast. Maar ik heb 2 keer meegemaakt wat een liefdevolle uitkomst zo’n hospice voor alleenstaanden terminaal zieken !

Reply
Nicky 17 mei 2021 - 22:10

Dat klinkt als een goede fusie. En wat heb ik een respect voor iedereen die dat soort zorg verleent.

Reply

Plaats een reactie