Home Centrum Na het boek Leidsche Gastronomie Thuis, nu het vervolg met facebookpagina Uit – Doorpakken

Na het boek Leidsche Gastronomie Thuis, nu het vervolg met facebookpagina Uit – Doorpakken

door Emile van Aelst

Begin 2021 kwam het boek Leidsche Gastronomie Thuis uit met gerechten van een veertigtal horecagelegenheden in Leiden. De opbrengst van het boek ging/gaat naar de deelnemende horecabedrijven. Het boek wordt goed verkocht, maar nu de horeca weer gedeeltelijk open is wordt het tijd voor een vervolgactie. Vrijdagmiddag ging ik met de bedenkers van de vervolgactie een biertje drinken om te horen wat ze van plan zijn.

Het leukste van de actie vind ik dat het bedacht en uitgewerkt is door drie mensen die er zelf niets aan verdienen of belang bij hebben. Ze willen gewoon de Leidse horeca steunen en begonnen met de facebookpagina De Leidsche Gastronomie Uit- Doorpakken. Het oorspronkelijke idee kwam van Bart Jan Westerduin.

Bart Jan had een tijdje geleden het boek besteld bij bistro Bord’o. Toen hij het boek op ging halen vroeg hij of ze er iets in wilden schrijven.

Nu de terrassen weer open zijn kwam langzaamaan het idee, misschien leuk om meer horecagelegenheden te vragen er iets in te schrijven op het moment dat je er iets gaat eten of drinken.

Tijdens een biertje had hij het er over met Stefan Maertens en Hans de Vries en al snel werd er een mooi plan gemaakt. Twee weken geleden werd er een facebookpagina geopend en opgeroepen om je boek mee te nemen naar de deelnemende horecagelegenheden. Overal waar je komt laat je er iets in schrijven.

Even iets rechtzetten. Ik zei dat de drie initiatiefnemers dit belangeloos doen, dat is niet helemaal waar. Het zijn echte kroegtijgers en houden van een hapje en een drankje en hopen dat geen van hun favoriete tenten door corona het onderspit delft vandaar dat ze de horeca willen steunen. Dus toch een soort eigen belang 🙂

Zoals het vaak met goede ideeën gaat, het wordt steeds groter. Ze hopen dat veel Leidenaren hun voorbeeld gaan volgen en ook hun boek laten signeren bij de deelnemende horeca. Het volgende plan is om over zestien maanden met alle mensen die hun boek vol hebben een groot diner te organiseren waarvan de opbrengst uiteraard ook weer voor de horeca is.  Het schijnt dat het wereldrecord aantal dinergasten op 724  staat dus de organisatoren gaan voor meer. Maar dat is allemaal nog toekomstmuziek. De 16 maanden zijn gekozen zodat iedereen eens per week een van de veertig zaken kan bezoeken en dan kom je op ongeveer 16 maanden om je boek vol te krijgen.

De heren hebben nog veel meer plannen, zo hopen ze bijvoorbeeld dat mensen foto’s insturen van gesigneerde pagina’s. Dan zouden ze bijvoorbeeld een foto van de maand kunnen kiezen en zo zijn er nog meer leuke ideeën. Vandaag waren ze bij Het Stadsbrouwhuis, maar wipten ook even snel naar de overkant om Proeflokaal 1574 te vertellen dat ze daar eerdaags ook langs komen.

Eerst moest natuurlijk Rogier van het Stadsbrouwhuis het boek tekenen.

Hij vindt het ook mooi dat klanten deze spontane actie opzetten om de Leidse horeca te steunen.

Ik vind het echt geweldig en ook het personeel vindt het leuk om de boeken te tekenen.

Andere terrasbezoekers waren nieuwsgierig waarom we foto’s aan het maken waren en vonden het een geweldig idee.  Een aantal zegde gelijk toe het boek ook te gaan kopen en laten tekenen.

Kijk op de facebookpagina van De Leidsche Gastronomie Uit- Doorpakken  en volg al het nieuws rondom deze unieke publieksactie om de Leidse horeca te steunen. Ennuhhh natuurlijk ook de horeca die niet in het boek staat niet vergeten he.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 15 mei 2021 - 7:38

Dat is toch weer goed gedaan. Horeca blij, mensen blij. Nu nog wat meer zon erbij.

Love as always
Dimario

Reply
Sjoerd 15 mei 2021 - 8:43

Kroegen in Heerlen, verzamelt u… Wat een super idee. Dat maakt het waar zullen we eten toch wel heel bijzonder.

Reply
Nicky 15 mei 2021 - 14:06

Grappig! Een soort voetbalplaatjes sparen maar dan voor volwassenen.

Reply
rietepietz 15 mei 2021 - 14:53

Wat een onwijs leuk idee, zeker iets dat andere steden óók zouden moeten doen.

Reply

Plaats een reactie