Home Centrum Leidsche Loop een kleurrijke wandeling in zwart wit

Leidsche Loop een kleurrijke wandeling in zwart wit

door Emile van Aelst

Voor veel Leidenaren is de naam Nico van der Horst een begrip. Tot twee jaar geleden stond Nico van der Horst jr. in de gelijknamige fotozaak die hij van zijn vader over had genomen. Zijn vader maakte in de jaren 50, 60 en 70 oneindig veel foto’s van Leiden. Kleinzoon André Kapaan is al jaren bezig met alle foto’s en negatieven uit te zoeken. Hij bracht diverse kalenders uit met oude foto’s van Leiden en was voor de coronatijd ook zo nu en dan te vinden op markten en braderieën in Leiden. Op zijn website OnsoudLeiden vertelt hij bevlogen over het werk van zijn opa en zijn hobby om te proberen alle foto’s te herstellen en te digitaliseren.

Tijdens de coronatijd heeft iedereen het wandelen herontdekt en wandelen we heel wat af. Als je het Singelpark museum zou noemen dan zou het bezoekersaantallen opleveren waar menig museum jaloers op kan zijn.  Het viel André regelmatig op dat wandelaars in de stad zich afvroegen hoe een bepaalde plek er vroeger uit zag, of discussie opleverde hoe het er vroeger uitzag. Dat bracht hem op het idee om de Leidsche Loop te maken.

Tijdens de Leidsche Loop zie je op zwart-wit foto’s uit het archief van Nico van der Horst hoe Leiden er vroeger uit zag.

In het speciaal ontworpen tasje zitten een plattegrond van het centrum en tien enveloppes met foto’s uit de 50, 60 of 70-er jaren. De wandelaar kan zelf de volgorde van de route bepalen.

 

Achter op elke foto staat een speciaal door Han Ruijgrok geschreven gedichtje over welk stukje historie op de foto te zien is.

Vorige week presenteerden Han Ruijgrok en André Kapaan op de trappen van de Burcht vol trots de Leidsche Loop, een wandeling die eigenlijk elke Leidenaar een keer met familie of kennissen gelopen moet hebben.

Toevallig zat ook Emel Lagas, de kanjer uit Typisch Leiden, op het terras en ook zij is vast van plan eerdaags de wandeling te gaan maken.

De wandeling is ook zeker een aanrader voor mensen die later in Leiden zijn komen wonen en geen idee hebben hoe het er vroeger uit zag. Even terug stappen in de tijd waar de oudere Leidenaren het altijd over hebben.

De Leidsche Loop is te koop bij de VVV aan de Stationsweg. Hij kan ook besteld worden via de website en dan wordt hij in Leiden en directe omgeving gratis thuis bezorgd.

Gerelateerde artikelen

8 reacties

די מריו 14 mei 2021 - 7:34

Dat is mooi bedacht. Mensen zijn toch altijd geïnteresseerd hoe het vroeger was.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 14 mei 2021 - 10:32

Een mooi initiatief, wij zijn hier ook met zoiets bezig, waarover later meer…

Reply
Hans K 14 mei 2021 - 10:47

Die ga ik dus zeker kopen en lopen. Had er al over vernomen, maar nu weet ik precies wat het is. Dank Emiel.

Reply
rietepietz 14 mei 2021 - 15:06

Wat een superleuk idee.

Reply
Maarten Kersten 14 mei 2021 - 15:46

Wat een geweldig initiatief ! Zo behoud je je erfgoed, ook als het in steen deels al weg is…! Poëzie en fotografie (of in dit verband: photographie) dus in een rijmende samenwerking…

Reply
Ger Koper 14 mei 2021 - 17:26

Er is vast wel een slimmerik die binnenkort een ingekleurde versie in de markt zet.

Reply
Yova 14 mei 2021 - 17:31

Mooi om te weten in Leidse loop. Nooit geweten daar is. Heel initiatief!!
Je foto’s zeker leuk om te zien. Sommig plekjes kennen wij ook. Misschien gaan we later ook een toe!! Eerst corona troep weg gaan. Fijn weekend.

Reply
Nicky 15 mei 2021 - 12:03

Wat een leuk idee! Hier in het dorp staan op sommige plekken borden met een oude foto er op. Dat vind ik ook zo leuk

Reply

Plaats een reactie