Home 4 en 5 Mei Dodenherdenking bij Het Haagsche Schouw 2021

Dodenherdenking bij Het Haagsche Schouw 2021

door Emile van Aelst

Op 10 mei 1940 begon de tweede Wereldoorlog, bij zowel het Haagsche Schouw als vliegveld Valkenburg werd hard gevochten om te voorkomen dat de Duitsers op konden trekken naar Den Haag om de Koninklijke familie gevangen te nemen. Elk jaar worden op 4 mei  in de middag de slachtoffers van beide veldslagen herdacht bij het oorlogsmonument bij Het Haagsche Schouw.

Vanwege corona mocht er ook dit jaar geen publiek bij de herdenking zijn. Gelukkig zond Sleutelstad de hele herdenking uit. Het programma begon met eerder opgenomen toespraken in de Pieterskerk waarna er over geschakeld werd naar het monument om live de herdenking uit te zenden.

De laatste jaren las veteraan Willem Witvliet de namen van de gevallenen voor. Helaas is Willem Witvliet dit jaar overleden waarmee de laatst levende getuige van de slag bij Het Haagsche Schouw overleden is. Zijn schoonzoon ( 2e van links op de foto) bracht hem elk jaar en was ook nu weer gekomen.

De laatste twee jaar stond Tim van Aelst naast Willem Witvliet (archieffoto). Tim is de achter, achter kleinzoon van Majoor Mulder die de voornamelijk rekruten tijdens de slag bij de Haagsche Schouw aanvoerde.

Na twee jaar naast Willem Witvliet gestaan te hebben is Tim nu groot genoeg om zelf de namen voor te lezen. Hij deed dit samen met Ingrid Schohaus die opgegroeid is op en bij Het Haagsche Schouw.

In de stromende regen lazen ze samen de 51 namen voor.

Nadat Hans Dubbelaar het Taptoesignaal had geblazen werd twee minuten stilte in acht genomen.

De van oorsprong Engelse mezzo sopraan Emma Brown zong het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus.

Hierna legden de burgemeesters van Leiden, Oegstgeest, Voorschoten en Katwijk kransen.

In die tijd was de verdeling van de gemeentegrenzen anders dan nu, zodoende waren alle vier de gemeentes betrokken bij de slag om Valkenburg en het Haagsche Schouw.

De laatste krans werd gelegd door de Stichting Dodenherdenking Leiden.

Hiermee kwam een einde aan de korte plechtigheid.

De schoonzoon van Willem Witvliet complimenteerde Ingrid Schohaus en Tim van Aelst en wist bijna zeker dat zijn schoonvader tevreden en trots meegekeken heeft.

In het filmpje hieronder nog wat sfeerbeelden waarbij Emma Brown ‘Abide with me’ zingt met orkest van de West Yorkshire Police.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 5 mei 2021 - 9:07

Hier wordt je vanzelf stil van.

Reply
די מריו 5 mei 2021 - 14:05

Indrukwekkend….

Love As always
Dimario

Reply
rietepietz 5 mei 2021 - 15:56

Wat zal dit indrukwekkend zijn voor je kleinzoon. het is trouwens een erg mooi monument vind ik, dat een herdenking een extra mooie sfeer meegeeft.

Reply
Nicky 7 mei 2021 - 23:22

Indrukwekkend inderdaad. Ik vind het monument ook heel mooi. En goed gedaan, Tim!

Reply

Plaats een reactie