Home Centrum Vanaf dinsdag 13 april, Typisch Leiden in 12 afleveringen op TV bij NPO 2

Vanaf dinsdag 13 april, Typisch Leiden in 12 afleveringen op TV bij NPO 2

door Emile van Aelst

Begin november werd ik gebeld door Eva Houtsma dat BNNVARA van plan was een serie over de binnenstad van Leiden te maken en of ik wat tips had wat ze niet mochten missen. We hebben een halve middag zitten kletsen en niet alleen Eva, maar ook ik was razend enthousiast. Komende dinsdag is het zover en begint de serie Typisch Leiden. Drie weken lang is van maandag t/m donderdag deze serie omstreeks 19.20 uur op tv te zien.  Vanaf november vorig jaar is er aan deze serie gewerkt en moet een inkijkje geven in het leven in de Leidse binnenstad. Ik heb vrijdag al de eerste aflevering mogen zien en als de andere afleveringen ook zo zijn dan is het een topper en heel mooi in beeld gebracht. De trailer onderaan dit artikel geeft al een klein inkijkje hoe het gaat worden. Tijdens de opnames ben ik regelmatig gaan kijken en heb er enkele blogs over geschreven, maar het blijft afwachten hoe het in het echt wordt. Ik was onder andere bij Franks Bloemensjop.

Ook volgde ik de cameraploeg toen ze met Emel op zaterdagmorgen de stad in gingen en schreef er een blog over.

Wie zeker ook niet mocht ontbreken volgens mij was Fabian Krul en ging dan ook even langs toen daar werd opgenomen.

We gingen die ochtend ook met het draaiorgel langs bij een vijftigjarige verjaardag. Daar schreef ik niet alleen in Leidsch Dagblad over maar uiteraard ook op mijn blog.

Het leven van een cameraman gaat niet altijd over rozen, soms sta je in de stromende regen je werk te doen.

Niet alleen regen, ook sneeuw maakte het zo nu en dan moeilijk en vooral koud om te filmen.

De kinderen van de Arcade boeide het niets die genoten van de muziek en de sneeuw, maar het leverde wel mooie nostalgische plaatjes op.

Het verhaal van spoken-word artiest Sophia is ook heel mooi om te horen.

Haar vader is afkomstig van Aruba en Sophia leert nu Papiamento en wil meer over de Caribische kant van haar familie te weten komen.

Een paar dagen later waren redactrices Eva en Dieudonnée te gast bij Sleutelstad TV. Zowel het bezoek aan Sophia als Sleutelstad gaven weer voldoende stof om even te schrijven .

Bij toeval liep ik de ploeg tegen het lijf toen ze Eric en Pieter gingen filmen met de drive inn disco van Plaatjes vullen Gaatjes.

Dat waren de laatste opnames, waar ik bij was en over schreef.

Dit alles is nog maar een fractie van wat we allemaal gaan zien de komende weken. We zullen onder andere de Italiaanse expats Allessandra en Luca, slagerij van der Zon, Peter Labrujère, treinmachinist Lenny,  en een voetballende Midas die antikraak woont tegenover het station tegen gaan komen. Ik kijk er naar uit en hoop dat heel Leiden er van gaat genieten en de rest van Nederland een indruk krijgt van ons mooie stadje dat momenteel wereldgeschiedenis schrijft omdat het Janssen vaccin er ontwikkeld is en Astra Zenica geproduceerd wordt .

Gerelateerde artikelen

10 reacties

Sjoerd 11 april 2021 - 7:50

Als het me lukt ga ik zeker kijken…

Reply
די מריו 11 april 2021 - 11:26

Daar zullen toch een hoop herkenbare dingen voor je in de uitzendingen zitten.

Love As Always
Dimario

Reply
Liesbeth 11 april 2021 - 13:38

Ohhh ik hoop dat ik het kan zien vanuit Amerika. Leiden is m’n home town. Altijd heimwee naar.

Reply
Emile van Aelst 11 april 2021 - 14:01

Internet tv ?

Reply
rietepietz 11 april 2021 - 18:37

Goed dat je ons er nog even aan herinnerd.

Reply
Nicky 11 april 2021 - 20:16

Altijd heel leuk die series. Ik ga zeker een keertje kijken,

Reply
Piet Mink 12 april 2021 - 11:50

Lijkt mij schitterend om te bekijken , ga er zeker voor zitten morgen Geweldig .

Reply
Piet Mink . 12 april 2021 - 11:54

Dat lijkt mij Schitterend deze stukjes over Leiden , Ik ga er zeker voor zitten Geweldig .

Reply
Hans 12 april 2021 - 21:23

Typisch Leiden, lijkt me een prachtige serie te gaan worden, vind de ‘Typisch …..’altijd leuk om te volgen.
Hoop dat we ook de invloed van jou mogen zien., zie nu al bekende van je weblog. Hans

Reply
Hans 13 april 2021 - 21:32

Goedenavond Emile,
Bij de studenten en draaiorgel dacht ik gelijk al dat je wel eens in beeld kon komen, maar bij het draaiorgel was het bingo.
Leuk je weer een live te zien en nu dan op de landelijke televisie.
Het blijft een boeiende serie, nu extra leuk. Hans

Reply

Plaats een reactie