Home Corona Herdenking bij voormalig woonhuis Professor Benjamin Marius Telders, hoogleraar Volkenrecht

Herdenking bij voormalig woonhuis Professor Benjamin Marius Telders, hoogleraar Volkenrecht

door Emile van Aelst

Vandaag werd een krans gelegd bij het voormalig woonhuis van professor Benjamin Telders.

Hij overleed op 42 jarige leeftijd in kamp Bergen Belsen aan vlektyfus, negen dagen voor het kamp werd bevrijd. Telders was hoogleraar volkenrecht aan de Leidse Universiteit. In 1938 uitte hij kritiek op de lauwe reactie van Nederland op de Kristallnacht. In oktober 1940 veroordeelde hij de schendingen van het recht door de bezetter. Hij steunde 26 november 1940 openlijk het protest van professor Cleveringa tegen het ontslag van hun Joodse collega E.M. Meijers. Telders werd 18 december 1940 gevangen gezet in het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen. Via diverse kampen kwam hij terecht in Bergen Belsen waar hij op 6 april 1945 overleed.

Sinds enkele jaren legt het Volkenrechtelijk Dispuut “Professor mr B.M. Telders” op zijn sterfdag een krans bij het Teldershuis aan het Rapenburg.

Normaal lopen een aantal leden van het dispuut vanuit de oude Universiteits bibliotheek in stille tocht via de universiteit naar het Teldershuis. Van wege corona was dit zowel vorig jaar als dit jaar onmogelijk.

Namens het dispuut liepen dit jaar drie leden van het dispuut in stilte  met de krans naar het Teldershuis.

De krans werd achter het hek voor het huis geplaatst.

Misschien een kleine tip voor volgend jaar. Andere jaren was er een houten standaard waar de krans op kon staan. Nog mooier zou zijn om een haakje aan de krans te maken, zodat de krans aan de haak in de muur onder het naambord kan hangen.

Na het plaatsen van de krans werd een minuut stilte gehouden.Gelukkig dat er ondanks de coronabeperkingen toch een passend eerbetoon werd gehouden. Het is te hopen dat volgend meer leden van het dispuut bij de plechtigheid aanwezig kunnen zijn en er weer ruimte is voor een korte herdenkingstoespraak.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 7 april 2021 - 7:40

Ik vind het fijn dat dit soort zaken in ieder geval nog doorgang vinden…

Reply
די מריו 7 april 2021 - 9:48

Dit soort dingen mogen niet vergeten worden. Goed dat dat nog steeds gedaan wordt.

Love As Always
Dimario

Reply
Yova 7 april 2021 - 9:53

Herdenking mogen zeker niet vergeten. Mooie krans hebben neergelegd.
Heel goed dit altijd doet. Gevoelig snaar zit eraan.

Reply
rietepietz 7 april 2021 - 15:31

Dat prachtige bloemstuk is zeker een goed zichtbaar plaatsje waard. Goede tip van je.

Reply
Nicky 7 april 2021 - 20:36

Goed dat dit gewoon door gaat. En een haakje is een goede tip.

Reply

Plaats een reactie