Home Centrum Na Coronapandemie krijgt Leiden een eerste klas publiekstrekker

Na Coronapandemie krijgt Leiden een eerste klas publiekstrekker

door Emile van Aelst

Kabelbaan tussen V&D en de Burcht

Leiden kan er een grootse publiekstrekker bij krijgen: een kabelbaan tussen de Burcht en een dakterras van het voormalige V&D-pand aan de Aalmarkt. Dit plan van Stadslab Leiden, dat eind januari is ontstaan tijdens een digitaal ideeën-festival, heeft zoveel enthousiasme losgemaakt dat het al deze zomer gerealiseerd kan worden.

Of het plan echt doorgaat, is afhankelijk van de coronaregels. Wanneer die op tijd versoepeld worden, kan een groot dakterras op het V&D-pand open gaan. Dit ‘dakpark’ wordt dan het begin- en eindpunt van de kabelbaan-route, die naar de middeleeuwse Burcht en weer terug gaat.

Wie meer wil weten over dit plan is aanstaande donderdagavond vanaf 20.00 uur welkom op deze site. Dan volgt een digitale toelichting.

Frans van den Broek, projectleider van een Stadslab-groep die werkt aan een nieuwe bestemming voor ex-V&D, noemt het plan ,,een gouden kans voor de stad”. Het Leidse bedrijf Studio Van der Luit heeft een optie genomen op alle materialen die voor de kabelbaan nodig zijn, zegt ontwerper Joost van der Luit: ,,We kunnen alles overnemen van een Belgisch attractiepark dat eind vorig jaar failliet is gegaan.” De bouwtijd wordt geschat op anderhalve week; na de zomer gaat de kabelbaan weer naar de winterstalling.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de afdeling vergunningen het plan van het Stadslab zorgvuldig zal bekijken. Hij wijst erop dat er een termijn van enkele weken geldt waarin Leidenaren bezwaar kunnen maken. Het Stadslab moet dus ook snel zijn met het aanvragen van een vergunning.

De kabelbaan kan onderdeel worden van een geheel nieuw V&D Leiden, wat voortaan betekent: ‘Voor & Door Leiden’. Het voormalige warenhuis wordt dan een door-en-door Leidse ‘bijenkorf’, waar ondernemers, inwoners en bezoekers elkaar zullen treffen met typische Leidse producten en activiteiten. Er komt ook een glijbaan, van de bovenste etage naar de begane grond.

Mail voor meer informatie: info@stadslableiden.nl

Gerelateerde artikelen

14 reacties

Suskeblogt 31 maart 2021 - 13:20

Een origineel idee in ieder geval. Afwachten wat er zal beslist worden.

Reply
ger balk 31 maart 2021 - 13:21

EEN APRIL…………………………………..

Reply
Alfons 31 maart 2021 - 18:31

Tsja… Misschien een idee om dan een skilift te plaatsen naar het dak van V&D😅😅

Reply
Jo 31 maart 2021 - 13:43

Ik wacht even met reageren tot morgen 😂

Reply
Joke van Veen 31 maart 2021 - 13:46

Welke datum is het morgen ook alweer?😂

Reply
wat flauw 31 maart 2021 - 14:26

Als dit een 1 april-grap is, dan is hij een dag te vroeg geplaatst.

Reply
I zirkzee 31 maart 2021 - 15:14

1 april grap zeker

Reply
Hans k 31 maart 2021 - 18:49

Lijkt mij een Coronaproof plan.

Reply
די מריו 31 maart 2021 - 21:17

Dat lijkt me leuk, maar helaas ben ik een Glibber, dus ik mag er niet in. (… zo daar kom ik mooi vanaf.. en nu niet zeggen dat iedereen er in mag (na betaling) want dat lees ik toch niet.

Love As Always
Dimario

Reply
Hans 31 maart 2021 - 21:35

Zeker een publiekstrekker, zal na de corona zeker wel storm lopen om een rondje te maken. Hans

Reply
Sjoerd 31 maart 2021 - 22:00

Maar wellicht komt er morgen een aap uit de mouw.

Reply
Nicky 31 maart 2021 - 23:45

Kun je dan ook abseilen?

Reply
Eigenheimer 1 april 2021 - 18:41

Ik heb al tickets gekocht! Zo’n leuk idee! Ook uitbreidmogelijkheden voor meer attracties, een soort kermisstad alla 3 October! Van draaideuren in gebouwen kunnen Carrousels gemaakt worden!

Reply
Dwarsje 6 april 2021 - 13:50

Ik vind die glijbaan nog wel het leukste. Eraf met een kikker in je bil.

Reply

Plaats een reactie