Home Leiden Meervoudig waterpolokampioen Iefke van Belkum benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Meervoudig waterpolokampioen Iefke van Belkum benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

door Emile van Aelst

Sinds gisteren mag waterpoloster Iefke van Belkum zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. De uitreiking van de Ridderorde was in het diepste geheim goed voorbereid. Iefke was uitgenodigd voor een gesprek met  Topsport Leiden.

In het kantoor stonden stoelen en camera’s klaar voor een online event ’s avonds om de trouwste sponsor van de Leiden Marathon in het zonnetje te zetten. Tenminste dat vertelden ze aan Iefke.

Terwijl Iefke binnen aan het vergaderen was, verzamelden zich buiten een aantal directe familieleden en sprekers vanuit de sportwereld.

Topsport Leiden was benieuwd hoe het nu met Iefke ging nu ze hoofdcoach is van ZVL-1886 en talentscout voor de regio is en of beiden in de toekomst misschien iets voor elkaar kunnen betekenen.

Eerder die middag was Iefke, tijdelijk, uit een aantal appgroepen gegooid en kreeg iedereen een app dat om vier uur de live uitzending zou beginnen van de huldiging van Iefke. Om iets voor vieren kwamen de genodigden zachtjes binnen, om de vergadering niet te storen.

Elk mens kijkt automatisch om als ze geroezemoes achter zich horen. Zo ook Iefke die op dat moment haar ogen niet kon geloven toen ze allemaal bekenden achter zich zag.

Ze mocht plaats nemen in de zaal bij haar partner en dochters en verder alleen maar genieten van wat komen ging.

Voormalig Topsport coördinator Tjeerd Scheffer heette haar welkom en vertelde dat dit haar middag zou gaan worden. Eigenlijk was dit gepland afgelopen oktober toen ze afscheid nam als actief speelster, door corona was het uitgesteld. Vanmiddag was er toestemming om met ten hoogste dertig personen bij elkaar te komen en kon een huldiging van de grootste Leidse sportvouw eindelijk doorgang vinden.

Als eerste kreeg locoburgemeester Paul Dirkse het woord en probeerde te vertellen wat Iefke allemaal bereikt had in haar sport. Om niets te vergeten neem ik even de tekst van het persbericht over. Een greep uit haar palmares: Olympisch kampioen (2008), tweevoudig winnaar LEN Trophy (2010 Ethnikos, 2013 Shturm), Grieks landskampioenschap (2011 Olympiacos) en de Russische beker (2012 Shturm). Ook op individueel niveau viel Van Belkum vaak in de prijzen, zo werd ze – vaak meerdere malen – beste speelster van de Amerikaanse, de Griekse, de Russische en Nederlandse (beker)competities. In 2009 werd ze uitgeroepen tot beste speelster van Europa.

In de zomer van 2013 stopte Van Belkum bij het Nederlands team, waarop ze terugkeerde bij haar geliefde ZVL uit Leiden. Haar rentree resulteerde direct in de eerste landstitel in de clubhistorie. Die prijzenkast werd de afgelopen jaren verder aangevuld met nog een landskampioenschap (2016), vijf nationale bekers en driemaal de supercup. Van Belkum is nu, naast hoofdcoach van ZVL-1886, ook trainer bij het Regionaal Training Centrum Leiden, waar ze jonge waterpolotalenten traint.

Het is niet verwonderlijk dat de Stichting Topsport Leiden een aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding had aangevraagd die ondersteund werd door de Koninklijke Nederlandse Zwembond, de stichting Spieren voor Spieren en de zwem- en waterpolovereniging ZVL-1886. Een fragment uit de toelichting op de aanvraag laat ook wel zien dat de aanvraag niet onterecht werd gedaan. “Iefke is al vele jaren het boegbeeld van de Leidse vereniging ZVL-1886, van de Leidse sport en het Nederlandse waterpolo. Dit heeft zij niet alleen bereikt door haar sportieve prestaties, maar ook door haar tomeloze inzet als vrijwilliger binnen ZVL-1886 en ambassadeur van de stichting Spieren voor Spieren. Ook is zij al jaren lid van de Leidse topsportambassadeurs van Topsport Leiden en vervult zij haar voorbeeldrol onbezoldigd en met verve bij met name de Leidse jeugd.”

Vanwege de coronabeperkingen werd de onderscheiding opgespeld door haar partner Tom Nederend.

Trots poseert Tom met zijn Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Via filmpjes werd kort teruggeblikt op grote momenten uit haar sportcarrière.

Er waren gelukwensen vanuit onder andere Amerika, Griekenland en Italië.

Deze boodschap laat ook niets te wensen over.

Robin van Galen, haar voormalig bondscoach van het team dat goud won op de Olympische Spelen in Beijing, stak zijn bewondering voor Iefke ook niet onder stoelen of banken. Er zijn talloze goede waterpolosters die allemaal hun specifieke sterke kant hebben. Het verschil met Iefke is dat zij op alle vlakken ijzersterk is en overal inzetbaar in het team. In feite is Iefke de Cruyff van het waterpolo.

Martijn Peetsold, voorzitter Topsport Leiden erkende dat hij in het verleden Iefke niet zo goed kende. Nadat hij zich in haar prestaties ging verdiepen raakte hij meer en meer onder de indruk en is trots een sportvrouw als Iefke als ambassadeur van Topsport Leiden te hebben.

Uiteraard ook een videoboodschap en felicitatie van de stichting Spieren voor Spieren, waar zij zich al jaren voor inzet.

Bij de videoboodschappen zat ook een persoonlijke boodschap van een andere Leidse ambassadeur, Jochem Myjer feliciteerde Iefke met haar welverdiende onderscheiding.

Als laatste spreker feliciteerde Casper Boendermaker en is als voorzitter van ZVL-1886, blij en trots zo’n sterk en trouw lid binnen de vereniging te hebben.

Na afloop werd nog kort coronaproof nagepraat en begon het langzaamaan bij Iefke door te dringen wat haar overkomen was.

In de fotoslideshow hieronder een aantal sfeerfoto’s van deze bijzondere middag.

De live TV uitzending door Sleutelstad is opgenomen en hieronder eventueel terug te zien.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 28 maart 2021 - 9:09

Ere wie ere toekomt, ze heeft laten zien dat ze dat lintje meer dan waard is…

Reply
די מריו 28 maart 2021 - 12:15

Hulde toch… Mooi dat er toch nog iets moois voor haar geregeld is.

Love as always
Dimario

Reply
Suskeblogt 28 maart 2021 - 21:08

Altijd leuk zo’n appreciatie. Niet zo evident in dit coronatijdperk.

Reply
Hans 28 maart 2021 - 21:33

Dat heeft Iefke van Belkum zeker verdiend. Hans

Reply
rietepietz 28 maart 2021 - 22:30

Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik heb nog nooit van haar gehoord. Maar natuurlijk, dat zegt meer over mij dan over haar, ik ben een nul op sportgebied. Maar natuurlijk feliciteer ik haar van harte.

Reply

Plaats een reactie