Home Leiden Ruim 82 % opkomst, Nederland ging massaal stemmen. Koot en Bie spraken vroeger al met ontevreden kiezers :-)

Ruim 82 % opkomst, Nederland ging massaal stemmen. Koot en Bie spraken vroeger al met ontevreden kiezers :-)

door Emile van Aelst

We zijn vandaag massaal gaan stemmen, dat geeft gelukkig aan dat we toch waarde hechten aan onze democratie. Ik hoorde verhalen over wachttijden van wel dertig minuten bij sommige stembureau’s.

De eerste exitpoll liet al zien dat de VVD de grote winnaar gaat worden op de voet gevolgd door D66. Er kan natuurlijk later op de avond en vannacht nog van alles veranderen, maar in grote lijnen is duidelijk hoe het er uit gaat zien. Een korte blog vanavond want als politiekliefhebber zit ik aan de buis gekluisterd vanavond/nacht. Ik snap niet waarom er op veel stembiljetten stemlocaties stonden die niet gebruikt werden in verband met een te kleine ruimte. Was het niet slimmer geweest om dan helemaal geen stemlocatie in de buurt er op te zetten. Nu kwamen veel mensen tevergeefs.

Het stemmen is in feite het feest van de democratie en daar ben ik het mee eens. Ik ging stemmen in een stembureau waar mensen zaten die daar precies zo over denken.

Sterker nog, deze leden van het stembureau zijn goede vrienden van elkaar en voor hun is het, ondanks de serieuze taak, met recht het feestje van de democratie.

Niet iedereen ziet stemmen als het feestje van de democratie en er blijven altijd mensen met de handen in de zak vanaf de zijlijn roepen dat het geen nut heeft. In de negentiger jaren sprak Wim de Bie al met iemand die nooit ging stemmen, maar nu voor het eerst en bleek ook voor het laatst 🙂

Gelukkig dacht ruim 82 % er anders over en heeft het grootste deel van Nederland zich uitgesproken over de politiek.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 17 maart 2021 - 23:42

whahahaha…. ze worden hier gecowboyd… hoe komt je erop.

Love as Always
Dimario

Reply
Hans Kanbier 17 maart 2021 - 23:46

Geweldige blog Emille. Als je niet stemt telt je mening de komende.4 jaar niet mee. Daarnaast wiI ik nog steeds een rondje geven in de kroeg.

Reply
Sjoerd 18 maart 2021 - 14:18

Ik snap van de hele uitslag geen mallemoer. maar dat terzijde, daar kan ik een heel verhaal van maken. Maar voorlopig heb ik gebruik gemaakt van mijn democratisch recht en moet ik me bij de uitslag neerleggen.

Reply
rietepietz 18 maart 2021 - 18:09

Nou de “democratie : loopt toch wel wat krassen op, omdat de grootste partij kiest wie er mee mag doen tot hij om genoeg zetels te krijgenen daarbij níet af gaat op wie na hem de meeste de meeste stemmen kreeg en zo nodig de daarop volgende.
Er wordt zelfs een partij op voorhand uitgesloten, ik zou trouwens graag willen weten wat er zou gebeuren wanneer een partij als Denk vooraf uitgesloten wordt. Nee democratie heeft z’n glans wel wat verloren.
Ik stem uit plichtbesef, niet meer omdat ik erin geloof.

Reply
Hans 19 maart 2021 - 0:06

Zo is het, het is onze democratie en daar moeten we zuinig op zijn.
Gelukkig toch een goede opkomst.
Ik kon maar een dag stemmen ipv. 3. Hans

Reply
Nicky0607 19 maart 2021 - 12:09

Eerlijk gezegd ga ik stemmen omdat ik vind dat het moet (anders mag je ook niet zeuren, he?) maar ik vind het een grote poppenkast. Al die mooie praatjes. wij hadden trouwens een mobiel stembureau 5 meter van onze voordeur vandaan. Wat een luxe! Maar ik vond stemmen in de brandweerkazerne vorige keer leuker. 😉

Reply

Plaats een reactie