Home 3 October/Leids Ontzet 21e Verjaardag van het 3 October Gilde online gevierd met een Pubquiz

21e Verjaardag van het 3 October Gilde online gevierd met een Pubquiz

door Emile van Aelst

Dan wordt je volwassen en mag je niet eens een feestje vieren, het overkomt niet alleen jongeren ook het Leidse 3 October Gilde, de vereniging van ondernemers met een Leids hart, kon gisteren haar 21e verjaardag niet fysiek vieren, maar gelukkig wel online. Vorig jaar was de 20e dies van het Gilde eigenlijk het laatste massale feestje. ’s Middags kregen we te horen dat we vanaf nu moesten groeten met een elleboogje, we moesten er duidelijk ’s avonds nog even aan wennen. Een paar dagen later gingen we de eerste grote lockdown in en gisteren waren we alweer een jaar verder en zijn we aan veel ongemakken gewend.

Door de coronapandemie is 3 October dit jaar aangepast gevierd en uiteraard zijn ook alle activiteiten van het 3 October Gilde niet of in aangepaste vorm doorgegaan. De Haringparty bijvoorbeeld ging afgelopen jaar via een drive thru, waarbij iedereen in een tasje haring en corenwyn kreeg aangereikt.

De 21e dies/verjaardag wilde het Gilde niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Iedereen werd uitgenodigd online het feestje te komen vieren en om niet op een droogje te zitten werd er bij iedereen die zich opgegeven had door brouwerij Pronck een borrelbox bezorgd. Met de inhoud kwam je de pubquiz wel door 馃檪

Vorig jaar werd na 10 jaar de voorzittershamer door Gerda Schukking overgegeven aan Barbara ter Kuile. Na dit rare eerste jaar vond Barbara het wel leuk om de borrelbox gistermiddag persoonlijk langs te brengen bij haar voorgangster. Deur ging open maar in eerste instantie geen Gerda. Nu maar hopen dat ze thuis is.

En jaar hoor al helemaal rood-wit gekleed voor het online feestje later deze middag.

Toch leuk om de borrelbox persoonlijk door de voorzitter gebracht te krijgen.

Maar ja bij het echte 3 Octobergevoel hoort natuurlijk nog iets. Inderdaad een glaasje Corenwyn.

Binnen keken Barbara en Gerda onder het genot van een glaasje Corenwyn nog even terug op dit bizarre jaar.

Ondertussen was in de studio van PPCRN Bastiaan Bakker druk bezig alles in orde te maken voor de presentatie van de 3 October Gilde Pubquiz.

Beeld, geluid en licht klopte, dus niets stond meer in de weg om straks de lucht in te gaan.

Om vijf uur heette Bastiaan iedereen welkom die via zoom was ingelogd.

Voorzitter Barbara ter Kuile hield een kort welkomstpraatje en was blij iedereen toch nog op deze manier te kunnen zien.

De quiz bestond uit 65 vragen die over zowel Leiden als over het 3 Octoberfeest op zich gingen en er speelden 23 teams mee. De meeste vragen waren multiple choice, maar ook aantal waar of niet waar vragen.

Je loopt zo vaak langs het Stadhuis, toch was het antwoord op deze vraag nog een probleem voor dertien deelnemers.

Hier trapte ik helemaal in, nee beter gezegd ik ging er gewoon vanuit dat Cornelis Joppensz niet alleen de hutspot vond maar ook meenam naar de stad. Blijkt dat luie kreng het gewoon door Gijsbert Cornelisz Schaeck heeft laten brengen, eigenlijk zou er alsnog een standbeeld voor Schaeck neergezet moeten worden 馃檪

Het bleef tot op het laatst spannend.

Van begin af aan stond de familie America op de eerste plaats en gaf die ook in de spannende eindstrijd niet meer weg.聽 Oke ik schreef mijn naam verkeerd, maar was toch heel tevreden met een tweede plaats. Niet gek voor iemand die zijn naam niet kan schrijven 馃檪

Na afloop bedankte Barbara iedereen voor het gezellige online feestje. Zodra het kan komen we fysiek weer bij elkaar en dan het liefst op het terras van het Koetshuis. Daar worden dan ook de prijzen van de pubquiz uitgereikt beloofde Barbara.

Tom en Clarita Holswilder lieten zien dat we ons over het vaandel geen zorgen hoeven te maken, dat ligt heel goed opgeborgen in Koetshuis de Burcht .

Het was een leuke middag, maar ik hoop toch snel iedereen weer gewoon in het eggie te zien.

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

讚讬 诪专讬讜 12 maart 2021 - 6:56

Je kunt ook niet alles weten. Ik ben er al trots op dat je weet dat het hutspot was. 馃槈

Love As always
dimario

Reply
Yova 12 maart 2021 - 8:04

Echt geweldig voorzitter om te zien. Heel gezellig om foto’s laten zien. Rode jas staat bij haar heel goed. Leuk eens bij deur toe te gaan.

Reply
Sjoerd 12 maart 2021 - 8:07

Leuk toch dat dat ook op zo’n wijze gevierd kan worden…

Reply
rietepietz 12 maart 2021 - 13:47

Ach,ach,ach, die naam, en dan ging je hier 贸贸k nog een keer de fout is want volwassen ben je tegenwoordig bij 18 jaar al. 馃槈 Maar ik vergeef het je allemaal grootmoedig hoor.

Reply
Nicky 12 maart 2021 - 23:22

Gefeliciteerd, Enile! En corona is verschrikkelijk, echt. En die lockdown ook. Maar wat verzinnen we met z鈥檔 allen toch een hoop leuke dingen.

Reply
Willem 13 maart 2021 - 18:55

Over de vragen: 131 dagen staat inderdaad in dichtvorm op het stadhuis. Dat was echter niet de duur van de TOTALE bezetting, maar alleen van de 2e bezetting. De Spanjaarden onderbraken namelijk een tijdje de bezetting om slag te leveren op de Mokerhei. Foute vraag dus

Reply

Plaats een reactie