Home Cultuur Eerbetoon aan de Golden Earring, heel Nederland draait donderdag om 17.15 uur Radar Love

Eerbetoon aan de Golden Earring, heel Nederland draait donderdag om 17.15 uur Radar Love

door Emile van Aelst

Het bericht dat de Golden Earring, de oudste rockband van Nederland, er na 60 jaar mee stopt kwam voor iedereen als een schok. Oprichter en gitarist George Kooymans heeft de ziekte ALS, waardoor het onmogelijk is nog op te treden. Zonder George is de band niet compleet en George is onvervangbaar. Daarom besloten de andere bandleden,  Rinus Gerritse, Barry Hay en Cecar Zuiderwijk te stoppen. Fan of geen fan, elke Nederlander kent de Golden Earring.  Bij Café de Meester in Zoeterwoude sloeg het bericht ook in als een bom omdat zij een heel bijzondere band met de Golden Earring hebben onder andere omdat de band hier in de zeventiger jaren hun oefenruimte hadden.  Spontaan bedachten Yvonne en Winny van der Geest dat er een passend eerbetoon moest komen nu de band er mee stopt. Daarom wordt donderdag, op de verjaardag van George Kooymans, de live versie van Radar Love gedraaid.

Een goede reden om eens langs te gaan bij Café de Meester en een praatje te maken met eigenaresse Yvonne van der Geest die samen met haar broer Guus destijds de zaak van hun vader hebben overgenomen. Oh ik moest er even bij zeggen, let niet op de verfbroek want ze is nu de zaak gesloten is druk aan het verven 🙂

Wat direct opvalt als je binnenkomt is het Golden Earring minimuseum in de zaak.

In de weekenden kan je maaltijden afhalen en als de mensen dan even moeten wachten of tijdens het afrekenen kunnen ze in die tijd het minimuseum bekijken. Enige punt is ik moet ze wel vaak vriendelijk verzoeken weer naar buiten te gaan omdat de volgende afhalers alweer staan te wachten. Nou ja misschien goede reden om nog een keer af te komen halen 🙂

In de zeventiger jaren was achter het café zalencentrum Don Bosco waar regelmatig disco was en vele Nederlandse groepen hebben opgetreden. Ook de Zoeterwoudse band The Shoes begon hun carrière in Don Bosco. De Golden Earring heeft het gebouw enkele jaren als oefenruimte gebruikt en dan stond vader Jan van der Geest dag en nacht uitsmijters te bakken. Jan van der Geest ging ook vaak naar concerten en had dan altijd zijn koffertje met backstage pasjes en een fles Johnny Walker bij zich. Crew en bandleden dronken altijd ‘na afloop’ een glas whisky met Jan.

We schreven en plakten als kind allemaal van alles in onze schoolagenda’s. Bij Yvonne stond er gewoon in dat ze om 07.20 op Schiphol was om de Golden Earring weg te brengen op weg naar de VS. Verder geen fans of mensen gewoon vader Jan en haar zuster Winnie. Na een dikke zoen van de crew en de bandleden vertrok het gezelschap voor 2 maanden naar Amerika.

Een paar weken later kwam er een kaartje van de ‘cowboys’ uit Amerika.

Het idee is groots opgepakt, uiteraard schaarde Den Haag zich direct achter het plan. Ondertussen zijn er al toezeggingen binnen van meerdere radiozenders en ook tientallen lokale omroepen gaan meedoen, zelfs twee zenders in Curacao waar Barry Hay woont. In veel steden spelen carillons om 17.15 uur ook Radar Love.

Terwijl ik er was kwam ook net Robbert Beurse van de regionale omroep Sleutelstad binnen om een reportage te maken.

In het filmpje hieronder vertelt Yvonne over de tijd dat de Golden Earring hier repeteerde, het concert op het Loetheveld bij het 700 jarig bestaan van Zoeterwoude en over haar vader die bijna altijd mee ging.

Wat zou het geweldig zijn als je donderdagmiddag om 17.15 uur in heel Nederland uit alle huizen en bedrijven loeihard het nummer Radar love hoort. Samen met The Rolling Stones zijn de Golden Earring zo’n beetje de langst bestaande band ter wereld.

Voor wie niet de live versie van Radar Love heeft, klik op onderstaand filmpje en zet je pc lekker hard of draai het filmpje op je tv, dan kan je nog harder 🙂

Ik kijk nu al uit naar morgenmiddag 17.15 uur waarbij Nederland massaal de Golden Earring bedankt voor 60 jaar Rock en Roll.

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Hans 10 maart 2021 - 22:56

Een heel mooi eerbetoon en ook een heel sympathiek gebaar.
Gelukkig is na 60 jaar de muziek nog steeds tijdloos en zal zo blijven. Hans

Reply
די מריו 11 maart 2021 - 6:54

Indrukwekkend museum, met mooie spullen. Laten we eerlijk zijn, die agenda, dat kaartje, dat is omdat het zo simpel is juist zo groots. Net als de Golden Earings natuurlijk. Ik zal om kwart over vijf het liedje in mijn hoofd afspelen.

Love as alwyas
Dimario

Reply
Sjoerd 11 maart 2021 - 7:49

Als fan blijf ik niet achter uiteraard…

Reply
rietepietz 11 maart 2021 - 15:27

Het is prachtig dat dit gedaan wordt, inderdaad heel wat wanneer een band zó lang mee draaid en zonder al te veel “gedoe” onderling altijd is blijven bestaan. Hoe mooi ik het gebaar ook vind, de radio gaat hier niét aan om die tijd, ik heb meer met de oudere nummers van de band en Radar love is vind ik geen prettig nummer.

Reply
Nicky 11 maart 2021 - 21:24

Ik pas ook. Golden Earring is ook niet mijn smaak. Maar het is wel een mooi eerbetoon. Hier in het dorp speelden ze Radar Love uit grote boxen. Het carillon programmeren lukte niet op zulke korte termijn. 😉

Reply
Kakel 12 maart 2021 - 20:39

Een prachtig eerbetoon! Het carillon dat Radar Love speelde, vond ik indrukwekkend. Net als een gemeente dat geen beiaard had, en een orgel het dak op liet takelen. Met de Golden Earring heb ik eerlijk gezegd weinig, maar deze vreselijke ziekte wens je niemand toe. Ik vind wel dat ze deze tribuut en het museum verdienen!

Reply

Plaats een reactie