Home Leiden Op verjaardagsvisite bij twintigjarige Tjitske, de oudste roodbont koe van Nederland

Op verjaardagsvisite bij twintigjarige Tjitske, de oudste roodbont koe van Nederland

door Emile van Aelst

Het was niet de eerste keer in mijn leven dat ik op verjaardagsvisite ging bij een oudste vrouw van Nederland. Misschien wel even leuk om te vertellen en oudere Leidenaren zullen dit verhaal wel herkennen. Vroeger woonde bij ons in de wijk Oma van Dam die op 113 jarige leeftijd als oudste inwoner van Nederland overleed. Vanaf haar honderdste verjaardag werd haar verjaardag elk jaar in het buurthuis gevierd. Wij waren als buurthuisbestuur natuurlijk ook niet gek, want het leverde ons kleine wijkje en buurthuis elk jaar dat ze ouder werd meer landelijke bekendheid op. Oma van Dam werd uiteindelijk 113 jaar en kreeg een indrukwekkende begrafenis in oude stijl. Ik vergeet nooit dat iedereen zoiets had van je hoeft niet te rouwen om iemand van 113. Bij haar uitvaart zei de dominee, natuurlijk is er rouw, want al ben je 113, het blijft voor de kinderen toch hun moeder. Ik vergeet deze opmerking nooit meer, omdat hij helemaal waar is.

ANP FOTO/HANS STEINMEIER

Maar bovenstaande terzijde, afgelopen donderdag ging ik dus op bezoek bij Tjitske, de oudste Friese roodbont koe van Nederland. Tjitske woont op de kinderboederij in de Merenwijk. Het werd een verjaardag zonder groot feest omdat de kinderboederij in verband met corona gesloten is.

Via de andere ingang mocht de pers wel naar binnen om Tjitske te feliciteren.

Een koe die 20 jaar wordt is echt een uitzondering, de meeste koeien worden acht tot tien jaar. Zolang beheerder David Brandwijk maar in de buurt bleef vond Tjitske alle belangstelling wel best, echt boeien deed het haar niet.

De twintigste verjaardag van Tjitske was toch voor de Stichting Roodbont Friesvee aanleiding te komen feliciteren. Voorzitter Durk Durkz en secretaris Wim Grit waren dan ook vanuit Friesland afgereisd naar Leiden om persoonlijk Tjitske en de medewerkers van de kinderboerderij te komen feliciteren.

Tjitske had net een emmer biks op en vond de onverwachte aandacht best. Eerdaags mag ze weer naar buiten en als dan ook de kinderen er weer zijn, dan vindt ze het pas echt leuk.

De bestuurders van de Stichting hadden nog wel wat complimenten in petto voor beheerder David Brandwijk en verzorgster Bonita. Tjitske ziet er perfect uit voor haar leeftijd, niet te dik en niet te dun.

Als cadeautje hadden ze een paar placemats meegebracht met roodbont koeien er op. Verzorgster Bonita zal vast wel zorgen dat ze een mooi plekje in de boerderij krijgen.

Het is op de boerderij al volop voorjaar, zo had deze geit net een dag eerder een drieling gekregen.

Het was een leuk verjaardagsfeestje, waarbij ik de koeienvla maar overgeslagen heb.

 

Terwijl ik wegliep bedacht ik mij dat dit zo’n beetje een van de eerste verjaardagsfeestjes sinds corona is geweest en dat dan gelijk bij de oudste roodbonte dame van Nederland.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 7 maart 2021 - 9:27

Voor zo’n oude dame ziet ze er zeker nog goed uit.

Reply
די מריו 7 maart 2021 - 12:25

Daar wordt goed voor gezorgd zeg. Ze ziet er prachtig uit.

Love As Always
Dimario

Reply
Nicky 7 maart 2021 - 12:33

Wat een prachtig dier. Ze ziet er prima uit. En 113 worden… ik moet er niet aan denken, zeg. Wat zal zij een hoop dierbaren overleefd hebben.

Reply
rietepietz 7 maart 2021 - 14:50

iK denk dat stokoude koe er beter uit ziet dan de 113 jarige mevr, van Dam destijds. Wij mensen kunnen onze leeftijd minder makkelijk verdoezelen. Zo oude rouwstoet was echt prachtig. Ik bleef altijd kijken bij de kerk die ik passeerde als ik uit school kwam wanneer er koetsen stonden, met paarden in hun zwarte “jassen”, zóveel indrukwekkender dan auto’s.

Reply
Hans 8 maart 2021 - 10:36

Nou Tjitske kan gefeliciteerd worden, wat een prachtige en krachtige dame is het. Hans

Reply
Kakel 9 maart 2021 - 14:20

Wat een leuke blog!
Indrukwekkende foto van de ouderwetse begrafenis. De dominee sprak duidelijk uit ervaring.
Ik heb zo gelachen om je opmerking: “Het was een leuk verjaardagsfeestje, waarbij ik de koeienvla maar overgeslagen heb.” Heerlijk, jouw droge humor.
Nog een hiep hiep hoera voor Tjitske!

Reply

Plaats een reactie