Home Cultuur Cassettebandjes van Popdichter Rik van Boeckel na 37 jaar alsnog te koop op vinyl

Cassettebandjes van Popdichter Rik van Boeckel na 37 jaar alsnog te koop op vinyl

door Emile van Aelst

Het kan in het culturele wereldje raar lopen. Popdichter Rik van Boeckel treedt al sinds eind zeventiger jaren op. Je zou denken dan heb je ondertussen alles wel meegemaakt, toch was er afgelopen week een mijlpaal in zijn ruim 40 jarige carrière. Zijn eerste echte LP op vinyl kwam uit. Ondanks corona moest daar natuurlijk wel een feestelijk, maar gepast tintje aan worden gegeven.

Rik genoot in de tachtiger jaren landelijke bekendheid en trad onder andere op met Johnny (van Doorn) de Selfkicker, Simon Vinkenoog en Jules Deelder. In die tijd bracht Rob Smit onder naam Kubus Kommunicaties vele cassettebandjes uit van toenmalige musici en dichters. Van Popdichter Rik van Boeckel bracht hij ‘He wat moet dat’ en ‘Deze hoofden praten’ uit. De laatste titel was een knipoog naar de toen zo bekende band The Talking Heads. Het was niet toevallig dat Rik van Boeckel koos voor de Burcht als plek om de LP te presenteren. In het huidige Grandcafé en voorheen sociëteit De Burcht heeft Rik in die veertig jaar heel wat optredens gedaan.

De jonge Hagenaars Tim Padmos en Piet Zaalberg, zijn behalve dat ze zelf muziek maken ook erg geïnteresseerd in de cassettebandjes cultuur uit de tachtiger jaren. Vorig jaar zijn zij hun eigen platenlabel Raakvlak begonnen. De naam van het label dekt de lading, zij willen alleen muziek uitbrengen waar zij zelf raakvlakken mee hebben. Via voormalig cassettebandjes uitgever Rob Smit werden zij gewezen op het werk van Rik van Boeckel. Zij hebben van de cassettebandjes negen nummers gehaald die op de LP zijn gekomen.

Deze week kwamen ze naar Leiden om persoonlijk de eerste LP’s aan Rik en select groepje genodigden uit te reiken. Het uitreiken moest uiteraard allemaal op afstand.

Rik was trots dat zijn nummers uit begin tachtiger jaren nu toch nog op LP zijn verschenen.

In het selecte groepje genodigden bevonden zich mensen die een rol hebben gespeeld bij de originele cassettebandjes en de huidige LP.

Op de foto v.l.n.r. de uitgevers Tim Padmos en Piet Zaalberg. Vic van Tienhoven speelde destijds mee op de cassettebandjes, Rob Smit was de uitgever van de bandjes. De foto op de achterkant van de LP is in 1984 in Catena gemaakt door fotograaf Fred Rohde. Hij vind het leuk dat nu na zoveel jaar de foto gebruikt wordt voor de LP. Rik van Boeckel was blij en trots dit groepje mensen tijdens de presentatie bij elkaar te hebben.

Na het overhandigen van de LP’s en het maken van de foto’s werd en nog druk nagepraat over de muziek en popdichters uit de tachtiger jaren.

Normaal zou je het glas heffen op een nieuwe LP, nu werd er geproost met een take away koffie en een goed gesprek over muziek.

De uitgevers van platenlabel Raakvlak blijven bezig met het zoeken naar muziek uit de cassettecultuur en hopen meer LP’s met oud werk uit te brengen. Hieronder het interview dat Rik onlangs op Sleutelstad gaf.

Gerelateerde artikelen

7 reacties

די מריו 2 maart 2021 - 6:59

Dat is toch een mooie mijlpaal voor hem. Wie had dat ooit gedacht. Hij zeker niet.

Love as Always
Dimario

Reply
Yova 2 maart 2021 - 7:56

De mensen kunnen zeker proeven van deze lente. Het is ook mooi weer ervoor. Ik ken deze plek. Toen waren ook geweest. Maar niet omhoog gegaan. Ik heb last van knie. Misschien komen wij ooit.Mooie mijlpaal voor hem!

Reply
Sjoerd 2 maart 2021 - 8:22

dat zou je inderdaad niet meer verwachten, een leuke verassing als het dat toch gebeurt.

Reply
Suskeblogt 2 maart 2021 - 13:27

Hopelijk hebben zijn fans een platenspeler. Wie weet ooit op CD ?

Reply
rietepietz 2 maart 2021 - 19:05

Vinyl is weer helemaal in h;e! Ik ben blij dat ik m’n oude Lp’s nooit weggedaan heb.

Reply
Rik van Boeckel 2 maart 2021 - 23:37

Hartelijk dank voor dit geweldige verslag
Emile; en voor de foto’s. Ben er heel blij mee!

Reply
Nicky 2 maart 2021 - 23:49

Het heeft toch wel wat; een lp. Mooie mijlpaal!

Reply

Plaats een reactie