Home Cultuur Radio Gemiva Huisdichter Asya heeft nu eigen radioprogramma

Radio Gemiva Huisdichter Asya heeft nu eigen radioprogramma

door Emile van Aelst

Radio Gemiva, de zender voor en door mensen met een beperking, blijft haar programma’s uitbreiden. Nadat ze in november voor de tweede keer net naast de ‘Special Media Award’, grepen zijn ze vast besloten deze mediaprijs voor mensen met een beperking die actief zijn met media of social media, dit jaar wel in de wacht te slepen. Vandaar dat er flink wat nieuwe programma’s bij komen dit jaar en de live uitzendingen niet alleen meer op woensdag maar nu ook op vrijdag zijn. Een van de nieuwe programma’s is ‘De boekenluisteraar en meer’ gepresenteerd door de Radio Gemiva Huisdichter Asya. Dit programma is naderhand ook als podcast te beluisteren

Asya schrijft elke week een gedicht over of tijdens de uitzending en draagt die dan ook voor. Ze wordt dan ook wel de Nico Dijkshoorn van Radio Gemiva genoemd. Asya heeft een NAH, niet aangeboren hersenletsel, en is vrijwel blind. Zodoende verslindt ze luisterboeken en het leek haar leuk daar een programma over te maken. Bij het programma wordt de techniek verzorgd door DJ Dylan.

Behalve de bespreking van de luisterboeken wordt er ook elke week een gedeelte voorgelezen uit het boek Olaf van Annet Hogenhout. De boekenreeks Olaf is speciaal geschreven voor mensen met een verstandelijke beperking. In het programma heeft Asya ook gesprekken met gasten, vanwege corona moet dit uiteraard telefonisch. Deze week interviewde zij Sylvia Kleine, relatiemanager bij de organisatie Passend Lezen, voorheen de Blindenbibliotheek.

Programma begeleider Jaap van Sandijk vertelde dat naar aanleiding van het boekenprogramma reacties kwamen dat er binnen Gemiva naast dichter Asya nog meer schrijvers zijn, in onder andere Leiden en Spijkenisse. Leuk dat het programma dit aan het licht weet te brengen.

Tijdens het programma zijn de andere DJ’s bezig met voorbereiden van hun programma of uitzoeken van onderwerpen.

Er zijn nu ook de vrijdag een live uitzenddag is geworden nog meer nieuwe programma’s zoals van DJ Marijke.

Zoveel als Asya van literatuur houdt, zo veel houdt de nieuwe DJ Alida van de betere Gouwe Ouwe en presenteert dan ook het programma ‘De Gouwe Ouwe Express’. Ze draait hierin vooral nummers van grote bands als U2, Led Zeppelin, Uriah heep en ga zo maar door. Lekker een uurtje stevige gouwe ouwe.

Naast radio Gemiva doet Asya nog veel meer. Er staan gedichten van haar op de Gemiva Scheurkalender en ze is deze week gevraagd om korte verhalen te schrijven voor een cursus geheugentraining die activiteitencentrum De Gading gaat aanbieden. Speciaal voor deze uitzending had zij een Valentijnsgedicht geschreven.

Radio Gemiva is in principe voor en door mensen met een beperking, maar ze vinden het uiteraard ook geweldig als mensen naast deze doelgroep luisteren naar hun radio. Radio Gemiva heeft ook een app die te downloaden is in de appstore.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 15 februari 2021 - 12:14

Het is inderdaad wel beter om de groep luisteraars uit te breiden, meer publiek is ook meer response, en daar gaat het tenslotte om.

Reply
די מריו 15 februari 2021 - 14:39

Leuk toch dat ze hier mee bezig zijn, hoe meer mensen er naar luisteren, hoe leuker het is toch.

Love As Always
DiMario

Reply
rietepietz 15 februari 2021 - 19:28

Ja natuurlijk mag iedere dichterlijke ziel luisteren!

Reply
Hans 15 februari 2021 - 23:03

Zo blijk maar weer dat radio nog steeds leeft en een belangrijk medium is.
Weet van mijn moeder die ook blind was, dat radio en luisterboeken een groot deel van haar dag plezier gaven. Hans

Reply
Nicky0607 18 februari 2021 - 10:24

Die zijn goed bezig! Daar heb ik veel respect voor.

Reply

Plaats een reactie