Home Corona Suzanne van der Jagt (PVDA) gekozen tot Leids Raadslid van het Jaar. Effie voor de online blooper van het jaar naar Tom Leest

Suzanne van der Jagt (PVDA) gekozen tot Leids Raadslid van het Jaar. Effie voor de online blooper van het jaar naar Tom Leest

door Emile van Aelst

Tijdens de online Nieuwjaarsreceptie van D66 is bekend gemaakt dat Jury071 het PVDA raadslid Suzanne van der Jagt gekozen heeft als Raadslid van het Jaar.  Eerder deze week schreef ik al wat Jury071 inhoudt en wie er in zitten, dat kan je onder deze link nog even teruglezen. Tijdens de Zoom meeting waren drie van de juryleden, Loman Leefmans, Chris de Waard en Emile van Aelst, naar het huis van de winnares gegaan om haar te verrassen.

D66 Tweede Kamerlid Paul van Meenen las na een korte inleiding over zijn visie op de huidige Leidse politiek de juryrapporten van de genomineerden voor. Wij stonden op de hoek van de straat te wachten op het moment dat hij bekend zou maken wie de winnaar was.

Na het voorlezen van de juryrapporten zei Paul van Meenen, het Raadslid van het Jaar is geworden degene bij wie nu wordt aangebeld. Op dat moment belden wij aan en kon iedereen via een livestream de reactie van Suzanne van der Jagt zien.

Suzanne was verbluft en trots dat zij Raadslid van het Jaar was geworden terwijl zij pas zo kort in de raad zit. Suzanne volgde in december 2019 Gijs Holla op die zijn raadslidmaatschap opgaf omdat hij was gekozen als Centrummanager.

Een handje geven om te feliciteren zat er niet in dit jaar, vandaar dat Loman namens de volledige jury een elleboogje gaf.

Suzanne is erg begaan met de toekomst van jongeren en heeft daar afgelopen jaar enorm in onderscheiden zoals uit het juryrapport blijkt.

Suzanne van de Jagt Suzanne van de Jagt van de PvdA zorgt voor een unicum. Nog nooit werd een raadslid dat tussentijds aantrad al direct in zijn of haar eerste jaar genomineerd. Al moet daar eerlijk bij worden vermeld dat ze eerder al als duo-raadslid actief was. Hoe dan ook,  Van der Jagt dankt dat deze bijzondere uitverkiezing in de eerste plaats aan haar project om met duizend Leidse jongeren in gesprek te gaan. De opbrengst van dat monnikenwerkje was een raadsvoorstel over maatregelen die vroegtijdig schooluitval moesten tegengaan. De verhalen van de lokale jeugd omzetten in gemeentelijk beleid was een staaltje participatie in optima forma. Bovendien kan Van der Jagt worden gezien als de geestelijk moeder van specifieke Leidse regeling om wat te doen aan analfabetisme en laaggeletterheid. En als het structurele lerarentekort in Leiden in de vergetelheid dreigt te raken, is het Van der Jagt die het docentenvuurtje brandend houdt. Bovendien was zij een van de raadsleden die schande sprak van de christelijke studentenclub Navigators die homo’s zouden weren uit bestuursfuncties. Meer dan genoeg opvallende, individuele, politieke daden om deze ‘coördinator beschermd wonen en maatschappelijke opvang’ bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te nomineren.

Er was nog een prijs te vergeven. Bijna elk jaar wordt ook de Effie uitgereikt als en soort aanmoedigingsprijs voor raadsleden waar wij in de toekomst hoge verwachtingen van hebben. Gezien het beetje rare politieke jaar kreeg de Effie dit jaar en andere bestemming. Online vergaderingen kunnen nog wel eens een beetje saai worden en dan is het heerlijk als er iets leuks of geks gebeurd. We hebben een aantal zogenaamde bloopers op een rijtje gezet en daar de meest opvallende en leukste uitgekozen.

Wij stonden, nog net voor negenen, op straat kijken hoe Paul van Meenen bekend maakte dat de Effie naar Tom Leest ging vanwege het geweldige strijkmoment. Twee jaar geleden won hij ook al de Effie als aanmoedigingsprijs, volgens Paul van Meenen blijft er nog maar een prijs voor hem over in de toekomst 🙂

Als Jury 071 hebben we het weer graag gedaan, maar hopen toch in de loop van het jaar weer gewone raads- en commissievergaderingen te kunnen volgen.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 30 januari 2021 - 7:36

Die bloopers zijn wel heel grappig. Suzanne heeft het verdient als ze zoveel voor de jeugd over heeft.

Love As Always
Di mario

Reply
Sjoerd 30 januari 2021 - 9:24

Zie je wel, ik had gelijk… En ik ben alleen maar afgegaan op de berichten op internet over deze drie…

Reply
rietepietz 30 januari 2021 - 16:57

Helemaal geweldig die muliti-taskende man, ff de strijk doen tijdens een vergadering, terechte winnaar hoor.

Reply
Nicky 30 januari 2021 - 22:37

Indrukwekkende staat van dienst, die Suzanne. Maar die strijkende man! Wauw!

Reply

Plaats een reactie