Home Cultuur Nationale voorleesweek dit jaar digitaal bij bso ’t Kweklokaal

Nationale voorleesweek dit jaar digitaal bij bso ’t Kweklokaal

door Emile van Aelst

Zoals vrijwel alles digitaal gaat is ook de nationale voorleesweek deze week digitaal van start gegaan. Vanmorgen werd de aftrap gegeven door prinses Laurentien met een digitale versie van het voorleesontbijt. Ondanks dat de meeste vaste kinderen van bso ’t Kweklokaal thuis zitten kunnen zij ook vanaf donderdag genieten van het voorgelezen worden.

Echt rustig is het ook weer niet bij ’t Kweklokaal. De vaste kinderen zitten dan wel thuis, maar ’t Kweklokaal is ook ingeschakeld bij de noodopvang. Uiteraard missen de leidsters de vaste kinderen wel.

Ik kom al heel wat jaren regelmatig even langs bij ’t Kweklokaal bij diverse activiteiten zoals onder andere Sinterklaas en uiteraard ook bij de voorleesweek. Daar wordt elk jaar veel aan gedaan. Een paar jaar geleden zijn ze zelfs met alle kinderen naar Geitenboerderij ’t Geertje gegaan om daar voor te lezen uit  het boek  ‘We hebben er een geitje bij’ van Marjet Huibers.

Het jaar 2018 vergeet ik niet snel meer. Het voorleesboek dat jaar was ‘De kusjes-krokodil’ van Jozua Douglas en Loes Riphagen. Je raadt het al voor hoofdleidster Denise van der Horst is niets te gek en ze had een echte levende krokodil geregeld. Robbert Ettinger van de Stichting Reptielenopvang Den Haag kwam voorlezen en had een krokodil meegenomen.

Maar dat was niet alles, hij had nog veel meer beesten bij zich zoals je onder deze link kan zien.  Hij had zelfs een vogelspin meegenomen.

Tja als kinderen het durven, kon ik natuurlijk niet achterblijven.

Voordeel is wel als je over je angst heen bent om een vogelspin over je hand te laten lopen, dan is fotograferen met een slang om je nek een makkie.

Dit jaar was het allemaal veel veiliger en gebruikt stagiaire Enise het boek ‘Pa en Julia’ van David Ezra Stein. Er is dit jaar afgeweken van het thema en gekozen voor dit verhaal over een kikkertje. Het is een filmpje van en voor ’t Kweklokaal en dan is het verhaal over een kikkertje wel zo leuk.

Terwijl ze het verhaal voorlas werd ze gefilmd door haar collega Cobie.

Ondanks de lockdown zitten hoofdleidster Denise en haar team bestaande uit  Miranda, Cobie, Belia, Nadine en Enise, vol ideeën. Denise vertelde, we beginnen morgen, op de eerste dag van de nationale voorleesdagen, met het jaar thema: “Een nieuw hoofdstuk” We willen hiermee aandacht besteden aan alles wat nieuw is. Zowel in het lezen, als in het leven van velen. Want ondanks de nieuwe lockdown is het ook een nieuw hoofdstuk omdat we op nieuwe en andere manieren gaan kijken naar contact met onze kinderen die niet naar de noodopvang kunnen. Zij zijn thuis en we missen de kinderen. Om het contact te houden is er een schrijfwedstrijd voor de kinderen vanaf 7 jaar en hebben we over twee weken een zoombingo met alle Kwekkers.

Het zijn allemaal leuke ideeën, maar het is toch te hopen dat de kinderen weer snel terug kunnen naar school en het ’t Kweklokaal.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 21 januari 2021 - 7:27

Overal is een oplossing voor te vinden. Tegenwoordig kan alles digitaal.

Love As always
Di Mario

Reply
Sjoerd 21 januari 2021 - 8:57

haha, hier mag opa voorlezen, maar zonder slang om zijn nek…

Reply
rietepietz 21 januari 2021 - 16:02

Het is vast niet echt goed voor alle kinderen dat ze zoveel contacten missen, heel jammer dat ook dit weer op afstand moet.

Reply
Nicky 23 januari 2021 - 21:36

Heel goed om het dan maar online te doen. Voorlezen is zo belangrijk!

Reply

Plaats een reactie