Home Corona GGD corona priklocatie in Leiden geopend

GGD corona priklocatie in Leiden geopend

door Emile van Aelst

Vrijdag 15 januari gaat de geschiedenisboekjes in als de dag waarop er verschillende GGD corona priklocaties in Nederland geopend werden. In Leiden is de hal van het ECC naast Holiday-Inn ingericht als priklocatie.

In de hal staat duidelijk omschreven wat je bij je moet hebben voor je de hal in kan om je te laten vaccineren.

Op dit moment worden de medewerkers in de zorg gevaccineerd. Er rijden zelfs speciale pendelbussen om iedereen van werk naar de priklocatie te vervoeren.

We werden ontvangen op de balustrade waar we voor we naar beneden gingen een mooi overzicht hadden.

Communicatieadviseur Carin Boon heette iedereen welkom en legde uit wat het programma was.

Sjaak de Gouw, directeur Publieke Gezondheid GGD Hollands Midden, hield een korte toespraak en benadrukte het belang van het zo snel mogelijk uitbreiden van het vaccineren.

Henri Lenferink, voorzitter Veiligheidsregio Hollands Midden & burgemeester van Leiden, wees ook op het belang van vaccineren en zei we zijn die corona nu wel behoorlijk zat. Deze vaccinaties komen nog van ver, maar binnen afzienbare tijd kunnen we waarschijnlijk gebruik maken van het vaccin dat Janssen Biologics hier op een steenworp afstand produceert. Misschien een idee een ondergrondse leiding aan te leggen voor de aanvoer:-)

Het openingsmoment voor de pers had, voor mijn gevoel, iets spannends en feestelijks. Het is als het goed is toch een ommekeer in deze pandemie. Er was dan ook aardig wat pers op af gekomen.

Na hun toespraken gaven diverse vertegenwoordigers uitleg en commentaar. Zo wilde ook Sleutelstad (corona specialist) verslaggever Frank Steenkamp weten wat Henri Lenferink van deze locatie vond.

Wethouder Marleen Damen en voorzitter dagelijks bestuur RDOG Hollands Midden, was uiteraard ook bij deze bijzondere gebeurtenis aanwezig.

Omdat er nog niet zoveel vaccin voor handen is worden er hier momenteel slechts 400 mensen per dag gevaccineerd. Zodra er meer vaccin voorradig is kunnen er in de regio 5.000 tot 10.000 mensen per dag gevaccineerd worden. In Leiden staan twaalf prikstraten.

Het heeft toch wel iets om de vaccins te zien liggen die ons onze vrijheid en hoopvollere economie terug moeten geven.

Ook deze mevrouw die in de zorg werkt was blij dat ze aan de beurt was om geprikt te worden. Ik kan me dat ook heel goed indenken als je elke dag met risicogroepen werkt.

In een paar seconden was het klaar.

Even afvegen en pleistertje er op en het is alweer voorbij.

Na het vaccineren moet je vijftien minuten wachten om te kijken of je geen bijwerkingen krijgt. Medewerkers van het Rode Kruis staan klaar om je eventueel te helpen, daarnaast zijn er brancards aanwezig en staat er zelfs een ambulance klaar. Kortom elk risico wordt uitgesloten.

Aan de zijkant staat ook een informatiebalie waar artsen alle vragen rondom het vaccineren kunnen beantwoorden of mensen kunnen helpen/adviseren die in eerdere gevallen problemen hebben gehad met vaccinaties.

Zonde he met zo’n mondkapje op zie je niet hoe mooi ik kan glimlachen vertelde de vrouwelijke arts. Ik geloof haar direct op haar mondkapje 🙂

Ik hoorde een heel verhaal over beveiligd transport en de laatste weken hoorden we natuurlijk ook van alles over enorme vriezers en het -70 graden verhaal in de opslag. Eenmaal op de priklocatie moeten de flesjes met het vaccin ontdooien voordat ze gebruikt gaan worden. Eerlijk gezegd had ik bij de verpakking een ander beeld voor ogen en vond het daarom extra leuk dat ik even op gepaste afstand de verpakking mocht bekijken.

Dit is voldoende voor circa 1.200 vaccinaties.

Er zijn aparte medewerkers die elke paar uur een aantal injectienaalden vullen met het medicijn.

Burgemeester Henri Lenferink liep rond door de hal en liet zich uitgebreid voorlichten hoe alles in zijn werk gaat.

Om 12 uur kwamen de medewerkers de prikstraten uit om even pauze te houden en terecht, want ze krijgen de komende maanden nog bergen werk te verzetten.

In de fotoslideshow een aantal foto’s van de start van deze priklocatie en het laat zich niet raden welk toepasselijk liedje er onder staat.

Gerelateerde artikelen

12 reacties

Margie 17 januari 2021 - 1:20

Geef mijn prikkie maar aan…
55 dooie na vaccinatie in US en 29 in Noorwegen
Ik sla over!

Reply
Yova 17 januari 2021 - 8:39

oja is dit waar. Waar had je gezien als ik vragen mag. oei….. dit is niet best….Ik ga over nadenken…..

Reply
Yova 17 januari 2021 - 8:54 Reply
Margie 17 januari 2021 - 12:01

Voor je opgezocht Yova
http://stateofthenation.co/?p=48106

Uitleven zal ook niet gebeuren met een prikkie… staar je daar maar niet blind op, daar laat ik het bij.

Dit is normaal immers de gezelligste log van Leiden, alleen vandaag effe niet! Jammer, dat wel!

Reply
Yova 18 januari 2021 - 7:27

Bedankt voor zoeken. Het is alleen bij ouderen. Ouderen heeft wel onderleden van ziektes die niet eens weten. Daar ben ik bang voor. Maar goed. Het is zeker altijd wel gezellig blog van hem Leiden. Sorry……

Reply
Yova 17 januari 2021 - 8:37

Voor mij ook prikkie. Dan kunnen weer uitleven. Er komt avondklok eraan. Pfff… Ze hebben daar niet zoveel prikkies liggen in koelkast. Pffff… Ik vind allemaal traag gaan. Meer mensen eraan zetten om te prikken. Studenten is aanleren hoe moeten prikken. Ik zag via internet via kranten. Zo grote hal daar.

Reply
Sjoerd 17 januari 2021 - 9:22

Als we eraan doodgaan hebben we dat ook gehad… Beter zo dan Corona krijgen en sterven op de IC.

Reply
Hans K 17 januari 2021 - 10:14

Ik vind het zo jammer en gevaarlijk dat veel mensen denken dat je na zo’n prik geen anderen meer kunt besmetten. Daar is die prik (helaas) niet voor. Hij is om jezelf te beschermen. Je kunt nog steeds besmet raken (zonder dat je daar iets van merkt) en dan anderen besmetten. Mensen die een prik hebben gehad leveren een groter besmettingsrisico op voor anderen dan mensen zonder prik.
Je laten prikken doe je voor je eigen bescherming en dat mag best, maar blijf daarna dan wel zoveel mogelijk binnen zodat je geen gevaar oplevert voor anderen zonder dat te weten.
Zodra er voldoende mensen overleden zijn zal het virus vanzelf uitdoven en dan kunnen we elkaar ook weer knuffelen.
Zo is de natuur (helaas).

Reply
די מריו 17 januari 2021 - 15:27

Mooi dat de arts toch nog een beetje humor heeft.

Love As Always
Di mario

Reply
rietepietz 17 januari 2021 - 17:21

Gelukkig zijn er nog niet genoeg vaccins want ik ben er echt nog niet aan toe om de prik te gaan halen, en waarschijnlijk wel nooit.De griepprik weiger ik ook al jaren. Mezelf beschermen heeft niet zoveel [prioriteit voor me dus waarom zou ik als ik voor anderen toçh voorzichtig moet blijven.

Reply
Kakel 17 januari 2021 - 20:31

Het idee van de ondergrondse leiding is leuk.
Dat vaccin zie ik helemaal niet zitten. (Tegen de tijd dat ik de leeftijd heb, hoef ik ook de griepprik niet.) Ik ben nogal sceptisch van aard. Ik neem ‘m wel want ik vind het egoïstisch om een gevaar voor mijn familie te zijn. Tegen de tijd dat ik aan de beurt ben – september – zijn de kinderziektes wel bekend…(sprak zij optimistisch.)
Lieve groet.

Reply
Nicky 19 januari 2021 - 22:12

Leuk om te zien. Overigens denk ik niet dat het gaat helpen. Niemand wil dat vaccin. Ik wel, hoor. Mij maakt het niks uit. En daarna ga ik vrolijk door met afstand houden want dat bevalt prima!

Reply

Plaats een reactie