Home Corona 2020 Ik ben er helemaal klaar mee en richt me op 2021

2020 Ik ben er helemaal klaar mee en richt me op 2021

door Emile van Aelst

Normaal is mijn laatste of eerste blog van het jaar een leuke terugblik op het afgelopen jaar. Dat gaat hem nu niet worden, terwijl ik probeerde een fotoslideshow in elkaar te zetten werd ik behalve steeds verbaasder en bedroefder ook steeds kwader. We denken dat er dit jaar vanwege corona niets gebeurd is, ik schrok toen ik mijn foto’s terug zag. Het lijkt wel of er meer gebeurd is dan andere jaren, alleen heel anders. We hebben ook een tweedeling in de stad gekregen en dat vind ik eng. Vaste lezers weten dat ik in mijn blogs uitsluitend verslag doe en mijn eigen mening achterwege laat. Mijn enige bedoeling is iedereen een paar minuten leesplezier te geven en te laten zien wat een mooie en leuke stad wij hebben. Ik begin dan ook altijd met de proost op het nieuwe jaar, alleen wisten we toen niet wat ons te wachten stond.

De koude nieuwjaarsduik was eigenlijk het begin van een koud en kil jaar.

Ondanks dat bij mij het glas altijd half vol is en nooit half leeg besef ik dat dit het afgelopen jaar helaas niet meer voor iedereen op kan gaan. Iedereen is getroffen door de corona pandemie, maar de horeca staat het water echt aan de lippen.

Op 1 maart was de tweede editie van de nieuwe Leidse Talkshow ‘Kwart over Twee’. Te gast was onder andere GGD directeur Sjaak de Gouw die toen nog opriep alert te zijn, maar verwachtte dat de gevolgen van corona niet zo gek groot zouden zijn en tegen de zomer wel weg zou zijn. Tijdens de talkshow werd hij echter continu gebeld en enkele dagen later waren zijn geruststellende woorden helaas achterhaald.

We gingen 15 maart onze eerste lockdown in, daardoor veranderde ons normale leventje ingrijpend. Ik heb de eerste weken zowat alle binnentuinen van verzorgingshuizen gezien. In de fotoslideshow onderaan komen er nog een aantal langs.

Uitgerekend in het jaar dat we 75 jaar Vrijheid zouden vieren,  moesten we een deel van onze vrijheid inleveren. De dodenherdenkingen waren in heel kleine kring, maar werden gelukkig wel live uitgezonden door Sleutelstad.

De eerste weken waren we nog eensgezind van plan het virus te verslaan en bedankten massaal het verplegend personeel.

Koningsdag werd Woningsdag en vierden we thuis voor de buis, ook hier maakte Sleutelstad een dagvullend tv programma van.

We sloten de dag af met een symbolisch hart voor iedereen.

De eindexamens en diploma uitreikingen moesten ook anders. Het werden veel drive-thru uitreikingen.

In juni mocht de horeca weer open en ondanks de beperkingen voelde dat toch als een feest.

Er waren zelfs weer een paar Jazz on Sunday’s bij de Burcht.

Ik ging een weekje naar Spanje toen het weer mocht en kwam daar in onder andere de Heineken Corner meerdere Leidenaren tegen. En ja ook ik maakte toen nog wel eens de fout om voor de foto even de anderhalve meter te vergeten.

Een van de geinigste ontmoetingen deze zomer was ook in Spanje en het bleek dat je Leidenaren overal tegenkomt. Ik sta bij de kassa van Het kruideniertje in La Carihuela en leg halverwege het afrekenen nog iets extra’s neer en zeg,’ vergeet dat niet af te rekenen, met Leidenaren in de zaak moet je altijd opletten’ 🙂 Nou dat valt wel mee hoor antwoordde ze, ik ben zelf Leidse alleen woon hier al twintig jaar. Bleek naderhand dat bijna de helft van mijn kennissen Ellen ook kent 🙂

Terug in Leiden begonnen we langzaamaan te denken aan 3 Oktober, liever gezegd we zagen in dat het geen of in elk geval een andere 3 Oktober ging worden. De Rijdende Geus reed een maand door Leiden om de Leidenaren toch in een 3 Oktoberstemming te brengen.

Het feest zelf werd 36 uur lang via tv gevierd met live verslagen van bijvoorbeeld de Minikoraal in de Stadsgehoorzaal of bezoeken die bestuurs- en commissieleden aan bijvoorbeeld verzorgingshuizen. Daarnaast veel nieuwe programma-onderdelen zoals een Leidse 3 Oktober Pubquiz die je hier onder kan zien en nog even gezellig kan spelen. Op zich misschien nog wel een gelukje dat het Feest der Feesten thuis gevierd werd want het heeft de hele dag door geregend.

De gezellige Winter Wonder Weken vielen uiteraard ook in het water. Geen intocht van Sinterklaas, geen ijsbaan en geen Kerstmarkt om maar wat te noemen.

Waar ik echt van geschrokken ben dit jaar is de tweedeling die ontstaan is en de mensen die zich helemaal laten leiden door complottheorieën en daardoor voor geen rede vatbaar meer zijn. Ik heb teveel mensen in mijn directe omgeving gezien die goed ziek geweest zijn door corona en nu nog aan het revalideren zijn.  Zelfs weer hebben moeten leren lopen en schrijven. Iedereen mag zijn mening hebben en vragen stellen en bang zijn voor vaccinaties, alleen ontkennen dat er corona is, sorry hoor maar dan leef je echt onder een steen. Welk complot laat de halve wereld in een recessie terechtkomen, mensen hun baan en bedrijf kwijtraken. Nee hoor als er al een complot is dan is het een complot om chaos en wanorde te scheppen.

Ik ben echt klaar met de wappies en complotdenkers en hoop dat we in 2021 het virus onder de knie krijgen en weer op een normale manier met elkaar kunnen samenleven. Zonder elkaar bijna naar het leven te staan met sektarische complottheorieën en ruzies.

In de fotoslideshow blader ik in een paar minuten door het meeste bewogen jaar dat onze generatie ooit heeft meegemaakt. Iedereen de beste wensen en een goed en gezond 2021.

Gerelateerde artikelen

8 reacties

Geuzenpartij! 1 januari 2021 - 1:41

Alle goeds voor 2021. Nu maar hopen dat het ook daadwerkelijk een beter jaar wordt dan 2020.

Reply
nessy 1 januari 2021 - 2:08

Al was corona shit, ik vond het ook wel een jaar van bezinning. IK heb genoten van de zon (het was heet) ik deed elke dag wel een terrasje met mn dinnetjes, lunchen en genieten. Dat ga ik gewoon weer doen. Ik he zoveel hobbys ik verveel me nooit, kom tijd te kort. Maar ik leef wel mee met mensen die fam of vrienden verloren, hun baan kwijt raakten of failliet gingen. Voor hen hoop ik dat ze er boven op komen. Ik mag niet klagen,, ik heb 2020 overleefd. Beste wensen emile

Reply
bvision 1 januari 2021 - 9:10

Het was voor velen een triest jaar, maar we laten ons niet kennen toch, we gaan ervoor om het nieuwe jaar weer wat glans te geven.

Reply
Margie 1 januari 2021 - 10:20

Step in the light of the new time…🕯💛🕯

Much love, peace and joy…
Stay healthy too 🐝
Margie 💃

Reply
די מריו 1 januari 2021 - 16:54

Er zijn toch heel veel positieve dingen gebeurd afgelopen jaar. Toch hoop ik dat het in 2021 mooier en beter is.

Love As Always
Di mario

Reply
Nicky 1 januari 2021 - 21:39

Laten we maar vooruit kijken en hopen op een mooie zomer. Dan kunnen we misschien een drankje doen bij die ene bruine kroeg hier in ‘t dorp. De beste wensen voor het nieuwe jaar!

Reply
rietepietz 1 januari 2021 - 22:13

Hoewel ik de hemel zij dank geen corona van dichtbij gezien heb neem ik het virus wél serieus. Al realiseer ik me ook dat er méér leed is dan het corona leed., dat wordt wel eens vergeten.
Maar ik hoop dat je in het nieuwe jaar weer snel je gebruikelijke logjes zal kunnen schrijven.

Reply
Hans 1 januari 2021 - 22:27

Het jaar begon zo positief en toen viel bijna alles wel in het water.
Hoop dat 2021 anders om begint dan 2020.
Voor alle een goed en gezond 2021 met veel uitdagingen gewenst. Hans

Reply

Plaats een reactie