Home kunst Kasteel Duivenvoorde hoopt volgend jaar over te gaan op audio tours

Kasteel Duivenvoorde hoopt volgend jaar over te gaan op audio tours

door Emile van Aelst

Terwijl alle musea en openbare gebouwen gesloten zijn, wordt er achter de schermen in Kasteel Duivenvoorde hard gewerkt. Beheerder Peter van der Meer en conservator Simone Nieuwenbroek zijn hard bezig om diverse ruimtes op te knappen en Kasteel Duivenvoorde klaar te maken om komend jaar audiotours te gaan verzorgen. Ik mocht afgelopen week een kijkje achter de schermen komen nemen in het kasteel.

 

Waar normaal bezoekers lopen, genoten nu een aantal pauwen van de rust.

Gek he, maar het heeft wel iets als je aanbelt bij het kasteel.

Ik werd door Simone en Peter ontvangen in de gezellige keuken, waar ondanks dat het kasteel gesloten is toch een kerstsfeer hing. Ze vertelden dat de reden waarom het kasteel over wil gaan op audiotours tweeledig is. Tot voor kort waren er regelmatig rondleidingen met twaalf personen, vanwege corona moest dit naar vier personen. Met zo weinig mensen worden de rondleidingen voor de vrijwilligers wel erg veel en bijna niet meer te doen. Daarnaast zijn ook de laatste bewoners van het kasteel in november 2019 vertrokken. Redenen genoeg om serieus na te denken over audio tours.

Ik kreeg ook een hele uitleg over de historie van het kasteel en haar bewoners. De geschiedenis gaat terug naar 1226 en het mooie is dat het kasteel altijd in familiebezit is geweest en nooit verkocht. Ruim vijf eeuwen was het landgoed in bezit van de adellijke familie van Wassenaer. Door vererving in de vrouwelijke lijn veranderde het wel van eigenaren, maar het bleef een familiebezit. In de hal hangt een stamboom waarop de geschiedenis precies te zien is. Een van de meest indrukwekkende zalen is de Marotzaal die dienst deed als feestzaal met een keur aan familieportretten. Een prachtige en indrukwekkende zaal.

 

Ramen zemen en het houtwerk een beetje opknappen is een behoorlijk klusje.

Ik geloof niet echt in geesten, maar je zou je toch gaan afvragen wie ze hier in het verleden achter het behang geplakt hebben. Nergens had ik er last van, maar op alle foto’s in deze kamer zit er een waas over het behang. Het zal met mijn camera-instellingen te maken hebben, maar het is natuurlijk wel voer voor complotdenkers of mensen die sterk in geesten geloven.

In de Oosterlander kamer wordt de stroom vervangen en om te flitsen vond ik zonde. Eigenlijk vind ik de keurig gedekte tafel bij het licht van een zaklantaarntje best wel mooi uitkomen.

Ook het porselein in de kast heeft wel iets bij zo’n schemerlichtje.

Er wordt aan alle kanten hard gewerkt en eerdaags moeten ook alle gebruiksartikelen voorzien worden van een alarmsysteem omdat er voor gekozen is niet alles in vitrines te stoppen. De bedoeling is om alles zo te laten staan alsof het lijkt dat de bewoners even boodschappen aan het doen zijn en jij er daarom even rond mag kijken.

Tijdens de verplichte sluiting vervelen ze zich in elke geval niet in Kasteel Duivenvoorde.

Ik heb afgesproken om voor de start van de audiotours nog eens terug te komen en dan op mijn gemak met Simone en Peter alle kamers langs te lopen.

Uiteraard is de tuin nog wel open en kan er nog wel gewandeld worden op het gigantische landgoed van Kasteel Duivenvoorde en ook dat is zeker aan te raden. Een oase van rust in de drukke randstad.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Margie 30 december 2020 - 0:51

Daar kon je vroeger je kerstboom uitzoeken en zelf uitgraven, na 3 koningen weer terugbrengen en met iets herkenbaars aan de boom terugplanten in de hoop dat je aan het eind van het jaar je ‘eigen’ boom weer terugvond.

Heerlijke plek om te wandelen…

Reply
bvision 30 december 2020 - 9:12

Mooi pandje zo te zien, en een mooie rijke historie. Ik vraag me alleen af van wie het pand nu is als de laatste bewoners vorig jaar vertrokken zijn.

Reply
rietepietz 30 december 2020 - 15:46

Lang geleden dat ik er een rondleiding kreeg, de hal herken ik nog wel wel van de kamer minder maar dan weer wél de grote zolder waar de was gedroogd en gestreken werd. Mooi gebouw.

Reply
די מריו 30 december 2020 - 19:49

Wat leuk dat je in mijn zomerhuisje bent geweest 😉 Wordt de luistershow ook voor kinderen interessant gemaakt?

Love As always
Di mario

Reply
Nicky 31 december 2020 - 23:43

Prachtig! Ik houd van kastelen! Deze lijkt een beetje op Chateau Marquette hier in het dorp.

Reply

Plaats een reactie