Home Leiden Onthulling Regenboogbord tijdens Paarse Vrijdag op het Vlietland College

Onthulling Regenboogbord tijdens Paarse Vrijdag op het Vlietland College

door Emile van Aelst

De tweede vrijdag in december is het op honderden middelbare scholen in Nederland Paarse Vrijdag. Op deze dag komen veel leerlingen paars gekleed naar school om aandacht te vragen voor en hun steun te betuigen aan hun homofiele, lesbische, bi-sexuele of transgender medeleerlingen.  Op het Vlietland College wordt er ook elk jaar groots bij stil gestaan en is de Gender & Sexuality Alliance erg actief.

Er wordt zoals ik al zei veel gedaan op school en ook wijkagent Eric van Dommelen was langs gekomen om te praten over hoe belangrijk het is te zijn wie je bent of wilt zijn. Je mag alles worden behalve ongelukkig dat is zijn motto. Uiteraard had hij naderhand ook nog even overleg over zijn actie elke leerling 1cm broodbeleg om te zorgen dat er geen kinderen met honger op school zitten.

Dit jaar hing het er even om of en hoe Paarse Vrijdag gehouden zou worden. Docent godsdienst/levensbeschouwing Mandy van Valkenburg wil elk jaar iets blijvends toevoegen op Paarse Vrijdag. Dit jaar mochten wethouder Paul Dirkse en Debbie Helaha, voorzitter COC Leiden, een groot bord boven de ingang onthullen. Omdat niet alle leerlingen mee konden kijken in de hal, werd er klokslag 12.15 uur een livestream van de onthulling gestart. En dan kan vijf minuten wachten lang duren 🙂

In die tijd konden we natuurlijk wel vast wat groepsfoto’s maken.

Je kan duidelijk merken dat we gewend beginnen te raken aan vrijwel alles online te doen. Een toespraak houden met een mobieltje als toehoorder is ondertussen dood normaal.

Ook Debbie hield haar toespraak alsof er honderden toehoorders waren. Eigenlijk was dat natuurlijk ook zo, want de hele school keek vanuit de klassen mee.

Na de toespraken trok Paul Dirkse het doek weg, waardoor een levensgroot Regenboogbord boven de ingang te voorschijn kwam.

Hierna klonk door de hele school een luid applaus.

Een mooi en duidelijk bord dat duidelijk aangeeft waar de school voor staat, gelijkheid voor iedereen.

Twee jaar geleden kreeg de wethouder taart aangeboden, alleen ging er iets fout toen de slagroom er op gespoten werd.

Om elk risico uit te sluiten nam Paul Dirkse dit jaar zelf maar een taart mee.

Bij de leerlingen die deze Paarse Vrijdag dit jaar kleur gaven was de taart in goede handen.

Het is mooi dat er steeds meer aandacht aan Paarse Vrijdag besteed wordt, dit jaar deden er zelfs ook al enkele basisscholen mee.

Gerelateerde artikelen

9 reacties

Mandy van Valkenburg 13 december 2020 - 8:39

Beste Emile, zo Fijn dat je er weer bij was! Wat zou onze Paarse Vrijdag zijn zonder jou!! 🙂 Met heel veel Dank aan jou voor het mooie paarse verslag van deze regenboogdag! Veel dank ook aan de wethouder Paul Dirkse die er traditiegetrouw weer bij was! Aan Debbie Helaha, voorzitter van COC leiden en aan alle voorlichters voor hun gastlessen in onze Respectweek! We hopen dat Al onze leerlingen zich gezien en welkom voelen als ze onder de regenboogvlag doorlopen. Voor ons symboliseert de vlag, dat iedereen bij ons op school zichzelf mag zijn! Dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt, wat je gelooft, welke nationaliteit, politieke voorkeur, gender identiteit of kleur je hebt en op wie jij verliefd word. Bij ons mag je zijn wie je wil zijn!

Reply
Debbie Helaha 14 december 2020 - 10:34

Super om erbij aanwezig te mogen zijn geweest en superfijn ook dat onze voorlichters Remke, Maaike, Juul en Hieke de afgelopen week bij jullie voorlichtingen hebben kunnen geven. Mooie reportage Emile, als altijd!

Reply
Mandy van Valkenburg 13 december 2020 - 8:47

En met heeeel veel Dank aan onze Super Enthousiaste GSA leerlingen die deze Feestelijke Paarse Vrijdag weer georganiseerd hebben: ThanX!!! 🌈🥳💜🦄🕺🏼🏳️‍🌈🙋🏼‍♀️

Reply
bvision 13 december 2020 - 9:44

We hebben hier een basisschool die heel toepasselijk de Regenboog heet…

Reply
די מריו 13 december 2020 - 20:28

Goed van je dat je hier extra aandacht aan besteed hebt.

Love As always
Di mario

Reply
rietepietz 13 december 2020 - 20:35

Ik heb helemaal niets met dit soort dagen, het zijn voor mij altijd allemaal mensen en hun geaardheid is alleen belangrijk als iemand me wil versieren. Het lijkt ook behoorlijk averechts te werken want de acceptatie wordt eerder minder dan meer, ze worden in wezen ook als “anders” gepresenteerd waar ik normaal gesproken nooit bij stil sta.

Reply
Debbie Helaha 14 december 2020 - 10:31

Hoi Rietepietz, ik snap wat je bedoelt als je het hebt over ‘anders’ presenteren. Hoe mooi zou het zijn als we in een wereld kunnen leven waarin ‘anders’ ook als normaal wordt gezien. Wellicht ben jij al zover en kijk je voorbij alle verschillen. Zover is iedereen in de maatschappij helaas nog niet en zijn dit soort dagen nodig, en ook juist voor al die jongeren op school.
Om een veilig schoolklimaat te kunnen maken, heb je het juist ook nodig om lastige dingen waar bijvoorbeeld een taboe op rust, bespreekbaar en/of zichtbaar te maken. Want niets erover zeggen is het indirect ook verzwijgen. Daarom kan het voor leerlingen die worstelen met hen sekse – en/of genderidentiteit juist een steun in de rug zijn zodat ze zich erkend en gezien voelen.
Paarse Vrijdag wil juist bevorderen dat iedereen op school meetelt, ondanks geaardheid, genderidentiteit, afkomst, huidskleur, geloof, leeftijd en of je gehandicapt bent en dat ‘anders’ zijn normaal is.

Reply
rietepietz 14 december 2020 - 11:04

De bedoeling begrijp ik heel goed maar dat dit soort acties het doel voorbij schiet is wel duidelijk. Er is de laatste jaren juist meer agressie en onbegrip.
Ik zie inderdaad gelukkig alleen mensen , geaardheid, kleur en onvolmaaktheden, oud zijn, zijn voor mij pas belangrijk op het moment dat ik “er iets mee moet” in de omgang en er naar moet handelen. Nu wordt eigenlijk juist dát er verschil is uitvergroot.
Maar dat de bedoeling goed is geloof ik zonder meer.

Reply
Nicky 13 december 2020 - 22:41

Rietepietz zegt wat ik ook vaak denk (doet ze wel vaker trouwens). Maar aan de andere kant, we moeten iets natuurlijk. Al denk ik nog steeds dat het grootste gedeelte van de oplossing bij ouders ligt. Voed je kinderen op en leer ze dat iedereen gelijk is.

Reply

Plaats een reactie