Home Leiden De Sleutellantaarn gaat een mooi lichtobject worden in de donkere decembermaand

De Sleutellantaarn gaat een mooi lichtobject worden in de donkere decembermaand

door Emile van Aelst

Normaal gesproken is het de hele maand december, met de kerstmarkt en de ijsbaan, een groot feest op en rond de Nieuwe Rijn. Helaas zit dat er dit jaar niet in en moeten we het doen met de foto’s van- of herinneringen aan de voorgaande jaren.

Maar er is letterlijk en figuurlijk licht in de duisternis om het toch nog gezellig te maken op en rond de Nieuwe Rijn. Edwin Haasbroek is in de hal van smederij en constructiebedrijf Pelgrim aan de Rooseveltstraat alweer een paar weken bezig aan het bouwen van een enorm groot lichtobject.

Edwin had al een tijdje een soortgelijk lichtobject in zijn hoofd om te bouwen voor bijvoorbeeld de Taptoe of de Lichtjesparade. Jeroen Weijermars zou dit jaar met zijn stichting Sport in Beeld de ijsbaan en alle activiteiten er omheen organiseren. Toen hij van het Sleutelidee hoorde was hij direct enthousiast en leek het hem leuk om de Sleutels in de Rijn te leggen waar normaal de ijsbaan zou komen.

Het Centrum Management leek het ook een leuk alternatief om toch nog iets moois en opzienbarends bij de Nieuwe Rijn te hebben. De Sleutellantaarn komt te liggen in de knik bij de Visfontein zodat hij van alle kanten goed zichtbaar is en je er makkelijk een selfie bij kan maken.

Ik heb een artist impression gezien en die zag er geweldig uit. Uiteraard blijft die nog even geheim tot begin december. Wel laat ik vast een prottype van een tafelmodel zien.

Edwin is in zijn vrije uurtjes druk aan het werk in de hal.

Het wordt een enorm groot object, de sleutels zijn ongeveer vier meter lang en alles bij elkaar wordt het lichtobject vijf tot zes meter hoog.

Voor het zover is, moet er nog wel heel wat gesneden, gebogen en gelast worden.

Mooi om te zien dat tussen al het andere las- en constructiewerk van Pelgrim er ruim plaats is ingeruimd is zodat Edwin lekker zijn gang kan gaan.

Hoe het eruit gaat zien blijft nog even een verrassing. Eind november worden er pontons gelegd en begin december worden de lichtjes ontstoken.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 18 november 2020 - 8:08

Dit gaat vast mooi worden…

Love As Always
Di Mario

Reply
bvision 18 november 2020 - 8:15

Dat is een hele job, maar lijkt me ook leuk om te doen.

Reply
rietepietz 18 november 2020 - 18:32

Volgens mij gaat dat héél mooi worden maar ik laat me verrassen.

Reply
Nicky 18 november 2020 - 23:13

Prachtig! We kunnen allemaal wel iets moois gebruiken.

Reply

Plaats een reactie