Home Corona Landgoed Kasteel Oud Poelgeest gaat 4.400 maaltijden koken voor de Voedselbank Leiden en Teylingen

Landgoed Kasteel Oud Poelgeest gaat 4.400 maaltijden koken voor de Voedselbank Leiden en Teylingen

door Emile van Aelst

De laatste weken zien we dat het aantal klanten van de Voedselbanken groeit en het aanbod van voedsel af neemt. Kasteel Oud Poelgeest zag deze berichten ook in de kranten en dacht hier moeten we iets aan doen. Tijdens de eerste coronagolf had het hotel al maaltijden voor IC medewerkers in diverse ziekenhuizen verzorgd. Nu gaan ze vier keer elfhonderd  maaltijden voor de Voedselbank bereiden.

Directeur Jan-Willem Besselink vertelde dat het momenteel uiteraard rustiger is in het hotel op het landgoed. Door middel van onder andere take-away acties blijft de keuken nog voor een gedeelte draaien. Om ons personeel enthousiast en betrokken te houden hebben we gekeken waar we in deze moeilijke tijd een maatschappelijke rol kunnen spelen. Zo kwamen we uit bij de Voedselbank.  De komende vier weken gaan we met hulp van onze leveranciers Hanos, B&H Verhuur en de Rabobank 4.400 maaltijden koken voor de Voedselbank Leiden en Teylingen. Elke week krijgt Leiden duizend- en Teylingen honderd maaltijden.

Namens de Voedselbanken namen Arthur van Elzingen uit Teylingen en namens Leiden Hugo Brouwer en Eveline Ydema de maaltijden in ontvangst. Ydema vertelde dat de Voedselbank erg blij is met deze gift, wij zien ons klantenbestand wekelijks groeien en geven nu al 1.000 monden per week te eten waaronder 476 kinderen.  De Supermarkten zijn dit jaar begonnen met voedselverspilling tegen te gaan. Op zich is dat heel nuttig, maar er blijft daardoor ook minder over. Kregen we normaal honderd kratten per week dat zijn er nu nog maar vijftien.

Hugo Brouwer vertelde dat de grote jaarlijkse voedselinzamelingsacties in de aanloop naar de feestdagen, dit jaar vanage de coronabeperkingen niet door kan gaan. De Voedselbanken zijn nu voor een groot deel afhankelijk van donaties en de vouchers die we onlangs bij de Hoogvliet supermarkten verkochten. Van het geld dat daar bij binnenkomt kunnen wij dan weer voedsel kopen. Een ander probleem is het tekort aan vrijwilligers. In Leiden zijn er 92 vrijwilligers die met de grote toestroom van klanten het werk bijna niet meer aan kunnen.

Chefkok Erik van der Hulst legde uit wat voor mooie uitdaging het koken van 1.100 maaltijden is, waarbij alleen maar verse producten gebruikt worden. We zijn uiteraard gewend voor congressen, bruiloften en party’s te koken, maar met drie koks 1.100 maaltijden in een niet al te grote keuken is wel een uitdaging.

Deze week staat er nasi op het menu.

Inderdaad het is een mooie keuken, maar ik kan mij indenken als je hier 1.100 maaltijden moet bereiden dat je elkaar wel eens in de weg kan lopen 🙂

Uiteraard moesten de maaltijden even symbolisch overhandigd worden voor de foto 🙂

Dat is natuurlijk het mooiste in de tuin achter het kasteel.

Even een coronaproof fotoshoot met ruime afstand en overhandiging van de borden.

Ondertussen was de vrachtwagen van de Voedselbank gearriveerd om de maaltijden voor deze week op te halen.

Erik van der Hulst en Jan-Willem Besseling brachten de karren zelf naar de wagen.

Even overladen want deze karren konden niet op de rem in wagen.

Er is overal aan gedacht, vandaar ook vegetarische maaltijden voor wie geen vlees mag of wil hebben.

Een mooi en smakelijk initiatief van Landgoed Kasteel Oud-Poelgeest en haar personeel. Wil je de Voedselbank op welke manier dan ook door middel van, voedsel, donaties of als vrijwilliger steunen, klik dan even op deze link.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

bvision 28 oktober 2020 - 8:07

Inderdaad een prima initiatief… Dat zouden er meer moeten doen.

Reply
די מריו 28 oktober 2020 - 11:23

1100 en dat dan vier keer. Dat ga ik bij mij in de keuken niet redden. Goed gedaan jongens van de Poelgeest.

Love as always
Di mario

Reply
rietepietz 28 oktober 2020 - 19:48

Dat is waarschijnlijk meer goochelen dan koken om zoveel maaltijden in die kleine ruimte te verzorgen.

Reply
Nicky0607 30 oktober 2020 - 9:20

Kijk! Dat zijn nog eens geweldige acties! Schrikbarend hoe het aantal klanten bij voedselbanken maar op blijft lopen.

Reply

Plaats een reactie