Home Corona Zaterdag werd ruim gegeven voor de Voedselbank Leiden, maar er is nog veel meer welkom

Zaterdag werd ruim gegeven voor de Voedselbank Leiden, maar er is nog veel meer welkom

door Emile van Aelst

In 1995 riepen de Verenigde Naties 17 oktober uit tot ‘internationale dag voor eliminatie van de armoede’. Daarom is elk jaar rondom de 17e oktober de week van de armoede, om stil te staan bij de steeds groter wordende armoede in Nederland. De Voedselbank Leiden hield zaterdag een grote actie om hun werk onder de aandacht te brengen en levensmiddelen en geld in te zamelen voor de Voedselbank.

Het wordt voor de Voedselbanken in Nederland steeds belangrijker om steun van particulieren te krijgen. De Supermarkten gaan verspilling tegen, dus hebben geen grote voorraden meer over en nu de horeca gesloten is komen ook daar geen levensmiddelen meer vandaan. Zaterdag voerde de Leidse Voedselbank twee acties. Bij de Hoogvliet supermarkten konden klanten vouchers kopen die bij de kassa werden afgerekend. Het bedrag wat hiermee opgehaald is kan worden gebruikt om voedsel te kopen. Daarnaast konden er bij de Voedselbank levensmiddelen worden afgeleverd.

Er was een drive through georganiseerd om levensmiddelen af te komen geven en gelijk weer door te rijden. Ik ging omstreeks het middaguur even kijken en dacht, zo daar staat een rij. Helaas die rij stond te wachten voor de milieustraat en niet voor de Voedselbank 🙁

Gelukkig kwamen er regelmatig mensen langs om levensmiddelen te brengen.

Iedereen wil natuurlijk graag de Voedselbank steunen, maar het was ook leuk om te horen hoe de mensen er toe kwamen iets te brengen. Deze mevrouw gaat eerdaags verhuizen en was eerst van plan haar voorraadkasten leeg te koken en dacht toen, nee laat ik mijn voorraden naar de Voedselbank brengen.

Er werd over de hele dag genomen de inhoud van 120 boodschappenkratten langs gebracht. Vrijwilligers sorteerden direct de etenswaren uit.

Bij de twee supermarkten werd voor 4.000 € aan vouchers gekocht en via de donatieknop op de site kwam 1.500 € binnen. Al met al een goede dag voor de Voedselbank.

Voorzitter Karel van Schie was halverwege de dag al tevreden over de resultaten die hij op dat moment had door gekregen.

De Leidse Voedselbank Leiden heeft ruim 460 klanten wat neer komt op ruim 1.000 personen die afhankelijk zijn van hun hulp. Het wordt moeilijker de voorraden op peil te houden, maar klanten hoeven niet bang te zijn dat er eerdaags geen beroep meer gedaan kan worden op de Voedselbank. In het voorjaar, net na het begin van de coronacrisis, kwamen de ministers Carola Schouten en Tamara van Ark op bezoek bij de Leidse Voedselbank en beloofden dat de regering de Nederlandse Voedselbanken nooit om zal laten vallen.

De Voedselbank is er voor en door mensen. Tijdens het tienjarig bestaan in 2015 schreef voormalig Stadsdichter en vrijwilliger bij de Voedselbank, Jaap Montagne er een mooi gedicht over de ‘Voedselbank Blues’. Dit gedicht hangt aan de muur van de hal om elke dag weer te beseffen, waar we mee bezig zijn.

In het filmpje uit 2015 hieronder draagt Jaap Montagne op de van hem bekende manier zijn gedicht voor.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 20 oktober 2020 - 7:37

Het is altijd goed om te geven. Mensen hebben elkaar nodig.

Love As always
Di Mario

Reply
bvision 20 oktober 2020 - 8:18

Al mijn statiegeld gaat naar de voedselbanken en dat telt op jaarbasis aardig op.

Reply
Margie 20 oktober 2020 - 8:49

Sharing is caring…🙏

Reply
rietepietz 20 oktober 2020 - 19:14

De gesloten horeca is inderdaad ook van invloed op de voorraden van de voedselbank, extra zuur.

Reply
Nicky 23 oktober 2020 - 12:40

Goed dat ze er zijn! Ik had er niet bij stil gestaan dat ze nu niks meer krijgen van de horeca. Fijn dat het zo’n mooie opbrengst was.

Reply

Plaats een reactie