Home Cultuur Grolloo Radio, 7 dagen per week blues, country, soul en americana, muziek zoals muziek hoort te zijn

Grolloo Radio, 7 dagen per week blues, country, soul en americana, muziek zoals muziek hoort te zijn

door Emile van Aelst

Soms word ik wel eens moe van mezelf als ik weer loop te piepen dat de muziek uit mijn jeugd beter was dan de over het algemeen de bullshit en eendaags hitjes van nu. Er zijn wat zenders die oudere nummers draaien, maar die verzanden dan vaak in de overbekende hitjes en een en al reclame. Bij toeval ontdekte ik Grolloo Radio en op welk uur ik hem ook aanzet het is heerlijk werken met Grolloo Radio op de achtergrond.

Ik ken Gian Mandas al jaren en weet dat hij vroeger al in de weer was met radio maken. Gian is een druk baasje en heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Bijna alle achtergrondmuziek die je in Nederland hoort komt bij zijn bedrijf Trend Music vandaan. Twee weken geleden tijdens de Pre Oktober Party bij Theehuis de Leidse Hout kregen we het over muziek en tussen twee haringen en een biertje door vertelde Gian mij een fantastisch verhaal.

De schoonvader van Gian is Theo van Es, die zowel solo als uiteraard met The Shoes in het verleden vele hits heeft gehad. Even een fotootje van Theo (r) ter herkenning 🙂

Johan Derksen trok vijf jaar door Nederland met een aantal ouwe rockers, blueslegendes en soulartiesten. Een daarvan was Theo van Es. Tijdens een van de optredens werd Gian voorgesteld aan Johan Derksen en bij een rookpauze buiten raakten ze in gesprek over muziek. Het klikte direct en samen waren ze het er over eens dat er in Nederland veel te weinig aandacht besteed werd aan de muziek die de bakermat van de huidige muzikale stromingen is. Johan zat vol met ideeën en Gian is technisch erg goed en een perfectionist. Na een paar sigaren en enkele uurtjes verder was het idee voor Grolloo Radio geboren.

Gian vertelde dat er zowel in Leiderdorp als in Grolloo, bij Johan thuis, een volledige studio was ingericht om 24 uur per dag te kunnen draaien. Vanuit de studio in Grolloo maakt Johan onder andere het programma ‘Muziek voor volwassenen’ dat elke dag om 11 en 17 uur uitgezonden wordt. De rest van de programmering is non stop zonder irritante belspelletjes en gillende of lachende dj’s die zichzelf belangrijker vinden dan de muziek. Gian nodigde mij uit om eens in de studio in Leiderdorp te komen kijken. Niet geheel toevallig was die middag ook Johan Derksen aanwezig voor een kort overleg met Gian.

Het korte overleg werd een gezellig praatje over muziek en oude herinneringen. Ik vertelde vol trots dat ik Pink Floyd voor de eerste keer in 1969 in de Leidse Stadsgehoorzaal had gezien. Johan lachte en zei ja en ik in een klein zaaltje in Groningen. Ik gooide er nog even overheen dat ik eerlijk gezegd eigenlijk voor The Dream, het voorprogramma, naar dat concert ging. Ja The Dream, goh dat weet ik nog goed die waren destijds razend  populair met hun psychedelische rock  vervolgde Johan. Ik hoef niet uit te leggen dat er twee iets oudere jongeren zaten te genieten van alle verhalen over concerten uit het verleden en Gian genoot van onze enthousiaste verhalen 🙂

Johan was onder andere langs gekomen voor wat extra technische uitleg, dus dook hij nog even achter de knoppen.

Heerlijk dat deze twee muziekfanaten elkaar gevonden hebben en gestart zijn met deze geweldige digitale zender.

Ook via facebook is de zender te vinden en te horen.

Terwijl we de studio uitliepen keek ik nog even naar de grote foto van de Norderney, het zendschip van Veronica. Dat was toch de bakermat om de Nederlandse en buitenlandse bands bij de jeugd te brengen.

Voor iedereen die gewoon wil genieten van goede muziek zonder zinloos gezwets en continu reclame tussendoor, moet zeker even Grolloo Radio aan zetten.

Gerelateerde artikelen

7 reacties

די מריו 8 oktober 2020 - 6:53

Maar dan niet om 11 en/of 17 uur. Ik zal het eens gaan beluisteren, maar ik ben natuurlijk wel van een andere tijd.

Love As always
Di mario

Reply
Ger 8 oktober 2020 - 8:24

Leuk stukje! Gelijk aan mijn “radio” toegevoegd. Voor wie de URL zoekt http://146.185.18.251:7053/stream

Reply
bvision 8 oktober 2020 - 8:32

Mooi pand waar dit allemaal plaatsvind. Ik ben aan het luisteren…

Reply
Hans 8 oktober 2020 - 11:16

Een radiostation met bevlogen mensen is altijd een meerwaarde in de media. Hans

Reply
Suskeblogt 8 oktober 2020 - 14:07

Ik ga ook eens luisteren. Bedankt voor deze tip.

Reply
rietepietz 8 oktober 2020 - 18:43

Nou helemaal non-stop muziek hoeft nou ook weer niet, een praatje of spelletje tussendoor is best gezellig. Non-stop alleen als ik zelf draai omdat ik dán kan kiezen wat er ik hoor. Ik hoor ook altijd graag “wie ik gehoord heb” want ik wil nog wel eens namen door elkaar gooien.
Maar ze hebben wél een mooie studio.

Reply
Nicky 10 oktober 2020 - 23:04

Fin om een middagje mooie muziekherinneringen op de halen. Ik houd het bij mijn uurtje radio ‘s morgen (Mattie en Marieke van Qmusic) en verder draai ik mijn eigen muziek.

Reply

Plaats een reactie