Home 3 October/Leids Ontzet 3 Oktober 2020 begon voor mij in de klokkentoren van het Academiegebouw en optreden van FBL

3 Oktober 2020 begon voor mij in de klokkentoren van het Academiegebouw en optreden van FBL

door Emile van Aelst

Eigenlijk begon mijn 3 oktober niet in de klokkentoren, maar met de luxe van een keer uitslapen op 3 oktober. Normaal heb ik in de nacht van 2 op 3 oktober hooguit twee uur slaap. Doordat de Reveille nu digitaal werd uitgezonden en pas om half  acht begon kon ik bijna twee uur langer slapen en……..de Reveille en het Koraal vanuit mijn bed volgen. Het was de eerste en hoogstwaarschijnlijk enige keer dat ik een heel klein voordeeltje van corona zag 🙂

Vrijdagavond kreeg ik een appje van 3 October PR Commissielid Marc Newsome of ik tijd en zin had om de klokkentoren van het Academiegebouw in te gaan zaterdagmorgen. Om vijf voor tien werden namelijk voorafgaand aan de Herdenkingsdienst, die slechts door zes personen bezocht mocht worden, alle Leidse kerkklokken geluid en ook die van het Academiegebouw. Toen ik aankwam stonden Marc Newsome en pedel Erick van Zuylen me op het Rapenburg al op te wachten.

Ik ben heel wat keren in het Academiegebouw geweest, maar nog nooit op de zolder en in de klokkentoren. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit van mijn leven zo’n keurige zolder gezien 🙂

Nog twee steile trapjes en dan zijn we boven.

Erick had heel slim handschoenen meegenomen want het koord gaf behoorlijk af.

Het viel eigenlijk enorm mee hoe ligt het luiden van de klok ging.

Ik keek wat rond en vraag mij af, wat het verhaal achter deze namen is. Het is duidelijk dat van der Wijngaard en Ladan hier geweest zijn op 20 juli 1943, maar waarom. Was het voor onderhoud, hebben ze er geschuild of was het een studentengrap.

Het uitzicht over het Rapenburg vanaf de zolder is prachtig.

Je kijkt zo naar de Pieterskerk.

Erick vertelde dat dit jaar tijdens de Dodenherdenking zowel voor het raam waar ik nu door keek, als op de Pieterskerk een trompettist  stond die elkaar bijna in de ogen konden kijken.

Het was een leuke start van de dag. Terwijl Erick en Marc aan de overkant een traditioneel Corenwyntje gingen drinken, reed ik snel verder naar mijn volgende afspraak.

In verzorgingshuis De Lorentzhof speelde drumfanfare FBL in de binnentuin.

Het concert werd aangeboden door de Vrienden van de Reveilllje. Claas Griffioen legde uit wat de Vrienden van de Reveilllje betekent. Voor wie de Pub Quiz gezien heeft op de 3 October Live Stream, dit is dus een ‘roeptoeter’ die Claas in zijn hand heeft.

De aanwezige Commissieleden konden hun paraplu’s goed gebruiken.

Maar de regen kon de pret niet bederven.

FBL loopt elk jaar na de Reveille met de Vrienden van de Reveilllje een rondje door de stad. Daarbij worden voornamelijk twee nummers gespeeld, 1,2,3 Oktober van Rubberen Robbie en het lied ‘Geef mij maar soep, geef mij maar soep met ballen’. Uiteraard ontbrak dat bij dit miniconcert niet.

Voor FBL was er na afloop een grote bos bloemen voor de dirigent en chocolade voor alle muzikanten.

Ohhhh is daar die kromming in een paraplu voor, daar is dus vroeger al over nagedacht.

Nog even een snel een fotootje met de commissieleden voor de Rijdende Geus en dan snel door naar de volgende afspraak. Dat was een optreden met een ode aan de Leidse zangeres Wies Cavé, waarvan in de loop van zondag een verslag. Hoezo een rustige 3 oktober 🙂

In het filmpje een blik in de klokkentoren en een stukje van het optreden van FBL.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Ruud Koet 4 oktober 2020 - 7:09

Leuke reportage weer Emile, hopelijk volgend jaar zeker weer een Coronavrije 3 Oktoberviering.

Bedankt Emile!

Groetjes,

Ruud.

Reply
Paulina Sladek 4 oktober 2020 - 8:20

Heel bijzonder en mooie reportage. Dank daarvoor. Paulina Sladek.

Reply
bvision 4 oktober 2020 - 10:06

Och, je had in ieder geval uit kunnen slapen… En als ik zo kijk was er ruimte achter die schotten in de klokkentoren.

Reply
Nicky 6 oktober 2020 - 14:43

Dat was toch wel een heel mooi begin van de dag. Ik vind die namen op die zolder fascinerend. Nou wil ik weten wie het waren en wat ze daar deden… (Ja, lach maar. Ik heb al gegoogeld en het gebouw was gesloten in de oorlog. Dat maakt het nóg spannender…)

Reply

Plaats een reactie