Home Cultuur Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs tijdens opening Kunstroute 2020 uitgereikt aan Romee van Oers

Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs tijdens opening Kunstroute 2020 uitgereikt aan Romee van Oers

door Emile van Aelst

Dit weekend is de Kunstroute 2020, uiteraard in aangepaste vorm in verband met de corona beperkingen. Sinds 2007 wordt jaarlijks afwisselend in Leiden en Maastricht de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs uitgereikt. Beeldend kunstenares Hermine van Bers werd geboren in 1927 in Maastricht geboren en verhuisde naar Leiden waar zij woonde en werkte en in 2006 overleed. In de Lakenhal werd vanmiddag de prijs uitgereikt tijdens de opening van de Kunstroute.

Er was rekening gehouden met de coronaregels zodoende waren er naast de genomineerden met twee begeleiders en de jury maar een handjevol gasten uitgenodigd. De prijs is voor jonge kunstenaars onder de 36 jaar die een directe band met Leiden hebben.

Wel werd de opening en de prijsuitreiking live gestreamd door Sleutelstad. Voordeel met een glazen dak is dat er veel licht is, nadeel is de wolkbreuk overstemde zo nu en dan het geluid 🙂

Wie alsnog de livestream wil zien kan hier even terugkijken.

Wethouder Yvonne van Delft is blij dat de Kunstroute 2020 toch in aangepaste vorm nog door kan gaan.

De Kunstroute 2020 is georganiseerd door Jacowies Surie, JS Kunstprojecten, beeldend kunstenaar Resi van der Ploeg en stagiare Debora van der Velden.Voor de genomineerden, Evelien Gransjean, Roos Tulen en Romee van Oers werd tijdens de toespraken de spanning steeds groter.

Nicole Roepers, jurylid  en conservator actuele kunst Museum de Lakenhal, liet de genomineerden niet langer in spanning en maakte de uitslag bekend.

De prijs, 2500 euro en een penning, was voor Romee van Oers.

Uit handen van wethouder Yvonne van Delft ontving zij, geheel coronaproof, de prijs.

Na de prijsuitreiking proostten de genomineerden op de uitslag en de Kunstroute 2020.

De kunstwerken van de winnares en de andere twee genomineerden zijn tot 1 november te zien in Museum de Lakenhal.

Ik jat even de omschrijvingen van de kunstenaars zoals die op de site van Museum de Lakenhal staan. “In haar minimalistische werk maakt Romee van Oers gebruik van een traditionele schildertechniek met ei-tempera. IJle, ruimtelijke vormen brengen beweging en spanning teweeg. Op groot formaat dragen de composities, zowel op doek als in de openbare ruimte, de sporen van de fysieke handeling van het schilderen”.

Ook het werk van Evelien Gransjean maakte ook indruk op de genodigden.Het werk van Evelien Gransjean omvat installaties, fotografisch en videowerk. Voor haar interdisciplinaire benadering gebruikt zij alledaagse objecten en materialen die binnen een concept zowel een persoonlijke als universele betekenis bezitten.

Roos Tulen wil met haar werk anderen uitnodigen ervaringen te delen om nieuwe inzichten en ontmoetingen tot stand te brengen. Op zoek naar verbindingen met mensen verplaatst zij haar werkterrein naar de wereld buiten het atelier.

Roos Tulen ken ik al een tijdje en heeft mij al vaker uitgelegd waar ze momenteel mee bezig is. Ze wil een kunstwerk maken met honderd inspirerende mensen en wil op zoek gaan naar het begrip Thuis. Het project is gebaseerd op de theorie De wijsheid van de menigte’. Als slot van het project wil ze er een boek van maken. Onder deze link een groot deel van de ingezonden werken. Via een crowdfundactie hoopt zij eerdaags het benodigde geld binnen te krijgen.

De Kunstroute 2020 is dit hele weekend te bezoeken. Op de site staat precies waar alles te zien is.

In verband met corona wordt er op toegezien dat er niet teveel mensen tegelijk de verschillende ateliers en locaties bezoeken.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 26 september 2020 - 7:50

Hoe zouden mensen over 100 jaar toch naar jouw foto’s kijken. Zoveel afstand onderling.

Love As always
Di Mario

Reply
bvision 26 september 2020 - 8:28

Verrassend werk van de ze kunstenaars. En voor mijn smaak een terechte winnaar…

Reply
rietepietz 26 september 2020 - 17:03

Het lijkt me het beste dat ik de ruimte laat aan mensen die iets met kunst hebben;-)

Reply
Nicky 27 september 2020 - 22:16

Grinnik. Ik ook, Rietepietz. Ik ook.

Reply

Plaats een reactie