Home 3 October/Leids Ontzet 3 October on Tour, dit jaar geen feest maar wel oliebollen voor de bewoners van Swetterhage

3 October on Tour, dit jaar geen feest maar wel oliebollen voor de bewoners van Swetterhage

door Emile van Aelst

Deze weken voelt bijna iedereen in Leiden de beperkingen van corona sterker dan ooit. Even voor de duidelijkheid, ik bedoel natuurlijk niet economisch want dat is uiteraard van begin af aan een ramp. Ik bedoel het gemis aan voorbereidingen voor 3 October, ons Feest der Feesten. Je hoort op straat veel mensen over het gemis aan borden in de stad dat komende week alles afgesloten zou zijn, de eerste kermiswagens die de stad binnen rijden, het oefenen voor het Koraal en ga zo maar door. Vandaag voelde ik het ook weer even extra hard toen ik bij Swetterhage was waar de Rijdende Geus stond en commissieleden oliebollen aan de bewoners uitdeelden.

Normaal gaat deze donderdag de Commissie Evenementen langs een aantal instellingen voor Leidenaren met een beperking en maakt daar een groot feest. De Tour eindigt elk jaar bij Swetterhage met een optreden van een landelijk bekend artiest.  Dit jaar ging dat uiteraard niet door, maar kwam de Rijdende Geus langs met oliebollen voor alle bewoners.

De oliebollen werden belangeloos geleverd door de Leidse oliebollenbakker Jan Overdevest, die kramen in Katwijk en eerdaags ook in Rijnsburg heeft.

Terwijl de bewoners in kleine groepjes oliebollen kwamen halen, haalden we herinneringen op aan de feesten van voorgaande jaren, waarbij het optreden van Ruth Jacott in 2018 een van de hoogtepunten was.

Een gitarist maakte er gelukkig nog een muzikaal feestje van als er weer nieuwe groepjes bewoners langs kwamen.

We keken even raar op toen Rudy Breedveld, de zanger van De Slechte Band, aan kwam lopen. Het werd al snel duidelijk sinds enkele maanden werkt Rudy op Swetterhage en heeft het helemaal naar zijn zin. Zonder even op de foto te gaan kwam hij natuurlijk niet weg.

Behalve oliebollen was er nog een verrassing voor de bewoners, ze kregen allemaal een tasje met een haring er op. Deze tasjes zijn niet te koop en in heel kleine oplage gemaakt alleen voor de bewoners van Swetterhage.

Een echt collectorsitem.

Toch nog een beetje feest in elk huis met oliebollen en tasjes.

Leuk om te zien dat in sommige huizen de bewoners vlaggetjes hadden gemaakt en er mee liepen te zwaaien of aan de rolstoel hadden gehangen.

Het is en blijft jammer dat we dit jaar een heel andere 3 oktober gaan krijgen, maar gelukkig heeft de Commissie Evenementen toch nog iets kunnen doen voor de bewoners van Swetterhage.

Nog even ten overvloede dit jaar vieren we 3 October thuis met een 36 uur durende livestream op het you tube kanaal van de 3 October Vereeniging en op de tv kanalen van Sleutelstad en Unity.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 25 september 2020 - 6:57

Toch een feestje, mooi aangepast aan de tijd waar we in leven.

Love As always
di Mario

Reply
bvision 25 september 2020 - 8:24

Zo worden de zwakkeren in de maatschappij ook niet vergeten, super…

Reply
rietepietz 25 september 2020 - 19:52

Het wordt sowieso een onvergetelijke 3 oktober, maar of dat in positieve dan wel negatieve zin zal zijn moeten we afwachten.

Reply
Nicky 26 september 2020 - 14:20

Mooi om te zien dat er allemaal leuke alternatieven verzonnen worden.

Reply
Emiel 28 september 2020 - 15:31

Laten we vooral de ouderen in het zonnetje zetten zij hebben leiden opgebouwd tot de leukste stad van Nederland!

Reply

Plaats een reactie