Over 3 October het Feest der Feesten is al heel wat geschreven en toch komt er regelmatig weer een boekje bij dat je als rechtgeaarde Leidenaar niet mag missen. Deze week verscheen het boekje ‘Feestwijzer ! 3 oktober van A tot Z’. Rens Heruer maakte een boekje waar alle wetenswaardigheden over 3 oktober van A tot Z in worden beschreven met mooie illustraties van cartoonist Maarten Wolterink. Voor Leidenaren een blik van herkenning en voor mensen die het feest nooit hebben meegemaakt een mooie handleiding om te begrijpen wat er gebeurt en waarom.
Er wordt van alles in behandeld over het Feest der Feesten en uiteraard ook de uitleg over de Feestwijzer die al sinds 1886 elk jaar aan de leden wordt gestuurd.
Veel mensen kennen de huidige Joke truien, maar een trui met 3 oktober is een begrip en een gebruik van vroeger. Vaak regent het tijdens de Taptoe op 2 oktober, maar is het op 3 oktober droog en zijn de temperaturen redelijk zodat je geen jas aan hoeft en een trui voldoende is. Vandaar dat iedereen vroeger elk jaar een speciale 3 oktobertrui kocht.
Een eerste exemplaar van een boekje wordt altijd aan iemand uitgereikt. En eerlijk is eerlijk, ik voelde mij vereerd dat Rens Heruer het eerste exemplaar aan mij wilde uitreiken. De vraag was alleen waar. Dat kan natuurlijk bij het standbeeld van Van der Werf of bij het beeldje van Cornelis Joppensz. Ik kwam op een nog mooier idee, alleen had ik daar de hulp van de Leidse Rederij bij nodig. Daaf wilde uiteraard wel varen en Sofie ging mee om de foto’s te maken.
Aan boord op weg naar de volgens mij, de meest toepasselijk plek van Leiden vertelde Rens over hoe en waarom het boekje gemaakt is.
We kwamen op de plek die ik in gedachte had en wees aan hoe ik dacht dat de boot het beste kon liggen.
Wees nou eerlijk de mooiste plek om een nieuw boekje over 3 oktober te presenteren is toch bij de brug naar de Vliet.
De plek waar in 1574 op 3 oktober de Watergeuzen de stad binnen voeren, met aan boord haring en wittebrood voor de uitgehongerde bevolking.
Het leek mij de meest historische plek voor een boekje over de historie van het Feest der Feesten in ontvangst te mogen nemen.
Behalve voor mij was er natuurlijk ook een boekje voor de Leidse Rederij.
Voordeel als je hier bijna dagelijks vaart is dat je dan even vast een eerste blik in het boekje kan werpen 🙂
Maar je moet natuurlijk ook op blijven letten.
Het boekje is vanaf nu te koop bij de Rijdende Geus en de 3 oktoberkramen in de stad, maar ook bij de boekhandels van de Kler, Bruna Stevenshof en Vijf Meiplein en een aantal Primera zaken.
7 reacties
Nou Emile, is het boekje ook voor Leidenaren op afstand? 🤗 Wij willen er wel eentje bestellen, weet jij of dat kan?
Mooie foto’s Emile, dat boekje moet toch ook als PDF documentje beschikbaar zijn… (of worden)
Helen heeft hem gister direct gekocht bij de kraam op de Mare.
Tja, een historisch goed plekje zoeken is jou wel toevertrouwd. Mooi hoekje daar.
Die komt vast op een speciaal plekje te liggen. Mooi plek heb je trouwens uitgekozen voor het overhandigen. Daar zit de historie.
Love as Always
Di Mario
Normaal houden mensen in de bootjes al afstand van elkaars boten. Hans
Wat een eer! En inderdaad! Het perfecte plekje er voor.