Home Centrum Leidse Singelparkbruggen verbinden zes kilometer lang Singelpark

Leidse Singelparkbruggen verbinden zes kilometer lang Singelpark

door Emile van Aelst

Vanmiddag zijn de nieuwe Singelparkbruggen officieel geopend hiermee heeft Leiden een aaneengesloten stadspark van ruim zes kilometer lengte. In de druiligere regen kwamen belangstellenden, uitvoerders, ambtenaren en bestuursleden van het Singelpark naar de Zijlpoort om nu eindelijk de bruggen officieel te openen.

Het Singelpark is nu echt het langste stadspark van Nederland. Er wordt al jaren gewerkt om van de parken langs de Singels een groot park te maken, met de opening van de Singelparkbruggen is dit een feit en kan je een rondje Leiden lopen langs de Singels. Ik loop even alle bruggen langs. Begin februari werd de Aeldisbrug als eerste geplaatst bij het Arsenaalplein.

Noodgedwongen zijn er twee bruggen die niet rolstoel toegankelijk zijn, dit heeft te maken met de wettelijke hellingspercentage. Bij beide bruggen ligt er wel op tientallen meters afstand een andere brug waar rolstoelers wel overheen kunnen.

De Hapynionbrug bij Huis op de Waard heeft ook een hoog hellingspercentage omdat er iets hogere boten onder door moeten kunnen.

Maar hij is wel heel erg mooi op deze plek.

De Helarbrug bij het Ankerpark kan nog niet gebruikt worden omdat het park nog gerenoveerd wordt.

De Binnenoostsingelbrug hoort eigenlijk niet bij deze serie bruggen maar is er aan toegevoegd om alles op elkaar aan te laten sluiten.

Daarnaast is hij ook best wel handig die brug om je bootje aan vast te leggen.

Deze brug is een verbinding met de Loviumbrug die naar de Zijlpoort loopt. Deze werd eind juni als laatste brug geplaatst.

Dit is de enige brug die uit twee delen bestaat en open kan zodat plezierjachten er onderdoor kunnen.

Aan het voetpad bij Wisenniabrug werd vandaag nog hard gewerkt om hem voor het weekend klaar te hebben als de speciale Singelparkbruggen wandeling is.

Deze brug ligt bij de Oude Herengracht en past mooi in het geheel.

Vanmiddag was bij de Loviumbrug de officiële opening van al deze bruggen. Gelukkig was het net even bijna droog.

Ja dat is jammer als je vlak voor de opening aan komt varen, dan zal je een half uurtje moeten wachten.

Even oefenen zodat de fotografen kunnen kijken of dit het goede plaatje gaat worden 🙂

Na toespraken van de wethouder, de architect, de bouwer en de secretaris van de Vrienden van het Singelpark kon de brug dan eindelijk geopend worden. Eerst nog even voor alle sprekers een foto van het project.

Vaak krijgen burgemeesters, wethouders en andere mensen die iets moeten openen, als geintje een botte schaar of zoiets. Om daar voor eens en altijd mee af te rekenen heeft Leiden een speciale openingsschaar. Groot en scherp.

Daarmee gaat het altijd goed.

Knip in een keer doormidden.

De brug was geopend en kon nu open.

Nou ja het was het wachten waard, want ik denk dat deze boot niet bij elke brug die hij passeert een daverend applaus krijgt.

In de fotoslideshow nog een rondje bruggen en wat meer foto’s van de opening, met daaronder het nummer ‘Leiden wat ben je mooi’ gezongen door Vivienne Aerts en Peter Labrujere.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 10 september 2020 - 7:03

Jij hebt weer een mooi plekje om te wandelen.

Love As always
Di Mario

Reply
bvision 10 september 2020 - 11:19

Je hebt het mooi in beeld gebracht Emile. Naast het wandelen is het op veel plaatsen natuurlijk voor de voetganger ook heel handig.

Reply
rietepietz 10 september 2020 - 16:04

Het is , waarschijnlijk door al die bruggen. meer singel dan park zo te zien. Misschien moet ik maar eens op zoek om die wandeling te maken,

Reply
Nicky 11 september 2020 - 11:45

Wat leuk als je daar net toevallig met je boot voor ligt! Lijkt me toch wel bijzonder.

Reply

Plaats een reactie