Home Leiden Universitair kinderdagverblijf De Kattekop bestaat 40 jaar

Universitair kinderdagverblijf De Kattekop bestaat 40 jaar

door Emile van Aelst

Het was dinsdag feest bij kinderdagverblijf De Kattekop, ze bestonden op de (katte)kop af 40 jaar. De Kattekop was een van de eerste twee Kresjes, zoals dat toen nog heette, in Leiden. Het kinderdagverblijf is speciaal voor kinderen van medewerkers van de Leidse universiteit. Veertig jaar geleden wilden veel vrouwelijke onderzoekers wel werken maar konden niet omdat er geen opvang voor de kinderen was. Zij drongen er op aan bij de universiteit dat er kinderopvang moest komen en zo werd kinderdagverblijf de Kattekop opgericht.

De opvang is voor kinderen van medewerkers van de universiteit ongeacht wat hun functie is. Dat kan dus verschillen van hoogleraar tot medewerker huishoudelijke dienst. Het zorgde er destijds voor dat er meer vrouwen binnen de universiteit konden werken.  Vice rector magnificus Hester Bijl kwam ook langs om te feliciteren.

Directeur Tilly Pannebakker, werkt al 30 jaar bij de Kattekop, hield een toespraak waarin zij kort terugkeek op 40 jaar de Kattekop. De kinderopvang kwam mede tot stand door het feminisme en de vrouwenorganisatie FIOM, die in die tijd actie voerde dat ongehuwde moeders ook wilden werken. Veel mensen denken dat de naam Kattekop een verwijzing, met een knipoog,  is naar het feminisme in de jaren tachtig en dat daaruit de opvang is ontstaan.

De naam kwam niet uit feministische hoek, maar door een koppeling van de namen van de twee bestuursleden, Cath en Koppelaars, van de universiteit die het initiatief namen voor de kinderopvang. Bij de opening in 1980 kreeg de kinderopvang deze twee kattenkoppen aangeboden.

Het kinderdagverblijf staat erg goed aangeschreven en scoort bij tevredenheidsonderzoeken al jaren een 9, waardoor zij al vijf jaar op rij uitgeroepen zijn als beste kinderopvangorganisatie van Zuid-Holland. Iets waar zowel bestuur als medewerkers best trots op mogen zijn.

Vanwege het veertig jarig bestaan is er een vlag gemaakt, directeur Tilly Pannebakker en vice rector magnificus Hester Bijl hesen samen de vlag.

Bijna werd het een Grapperhausje, maar gelukkig beseften de dames dat ze echt wel een stukje uit elkaar moesten bij het hijsen van de vlag.

Om het coronaproof te houden hees Hester Bijl de vlag in haar eentje in top.

De kinderen keken vol spanning toe, terwijl assistent Ditta Stigters, die ook al 26 jaar bij de Kattekop werkt, zorgde voor spannend tromgeroffel.

Na de toespraakjes en het hijsen van de vlag, pakten de kinderen hun kattekop feestmutsen en bekeek Hester Bijl de expositie Kind Kat Kunst.

Geen idee wat er hier te zien was, maar spannend of mooi was het wel zo te zien.

Tot slot was er voor alle kindjes nog een leuke verrassing.

Vanwege corona dan wel geen groot feest maar, toch voor medewerkers, bestuur en de kinderen een leuke middag.

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Hans 3 september 2020 - 23:00

Een kinderdagverblijf dat al 40 jaar bestaat.
Wist niet dat ze al zo lang actief waren. Hans

Reply
Ger 4 september 2020 - 6:25

Ook gefeliciteerd met je eigen verjaardag, Emile.

Reply
bvision 4 september 2020 - 8:18

Toen waren wij ook nog heel wat jonger…

Reply
די מריו 4 september 2020 - 10:37

Veertig jaar.. een stuk jonger dan iemand anders die vandaag jarig is.

Love As always
Di mario

Reply
rietepietz 4 september 2020 - 17:19

Wat een leuk die naam met een dubbele bodem. En toch heel goed passend bij kinderopvang. Dat zijn ook wel echt pioniers geweest in de opvang die toen nog lang niet overal bestond.

Reply
Nicky 5 september 2020 - 13:41

Confronterend logje, zeg. Ik lees ‘40-jarig bestaan’ en denk ‘zo, dat is lang’. Vervolgens lees ik over de opening in 1980. 1980? Huh. Maar 1980 is inderdaad al 40 geleden. Mijn hemel, ik word oud (en ik niet alleen, haha!)
Maar mooi dat ze al zolang bestaan. Die naam is ook leuk!

Reply

Plaats een reactie