Home 3 October/Leids Ontzet De Rijdende Geus rijdt de komende weken tot 3 oktober door Leiden

De Rijdende Geus rijdt de komende weken tot 3 oktober door Leiden

door Emile van Aelst

Kunnen de Leidenaren niet naar het 3 October Servicepunt, dan komt het Servicepunt naar de Leidenaren schreef ik al eerder. Vandaag was het zover en werd de Rijdende Geus in gebruik genomen, waarmee de Joffers de komende weken door Leiden trekken.

Nietsvermoedende voorbijgangers of toeristen keken raar op toen ze vanmorgen langs de Garenmarkt liepen en dit clubje bij het bankje zag. Nog vier weken en 3 October, het Feest der Feesten,  zou los moeten barsten. Helaas vanwege corona gaat dat dit jaar niet lukken. Andere steden als Alkmaar en Groningen hebben de feesten al afgeblazen en doen alleen digitaal iets. Dat gaat in Leiden niet op, we gaan het digitaal doen, maar toch ook voor zover mogelijk laten we onderdelen door gaan. Het wordt een feest dat we behalve een aantal vaste onderdelen als bijvoorbeeld Haring & Wittebrood, Hutspot, Minikoraal en de Herdenkingsdienst, verder thuis gaan vieren met een 36 uur durende uitzending op internet en tv. Het thema dit jaar is dan ook Samen thuis, samen uit.

Er gaat in elk geval gezorgd worden dat heel Leiden rood-wit kleurt de komende weken met als hoogtepunt op 2 en 3 oktober. Daarom komt de Rijdende Geus de komende weken overal langs.Vanmorgen werd het nieuwe parkje boven de Garenmarktgarage ingericht als mobiel Servicepunt.

Een voormalige SRV wagen uit het oosten van het land is opgeknapt en ingericht als rijdende 3 October winkel.

Hij ligt vol met alle artikelen die normaal in het Servicepunt en de marktkramen bij diverse evenementen te koop worden aangeboden.

Je kan niet vroeg genoeg beginnen je als echte rood-witte Leidenaar te kleden. Je kan met net vier manaden alvast beginnen met je sokken om op 3 oktober helemaal rood-wit aangekleed zijn 🙂

Om twaalf uur verrichtte voorzitter Rik Kamps, samen met een van de Geuzen de opening van de Rijdende Geus.

Tijdens de opening hield iedereen keurig afstand.

Wat veel mensen niet begrijpen of weten is dat alle functies binnen de 3 October Vereeniging puur vrijwilligerswerk is wat naast de normale baan gedaan wordt. Dan heeft corona toch nog een een voordeel, veel mensen werken thuis en ach dan maak je toch even van het park je huis 🙂

Niet alleen de winkel wordt gebruikt, je kan ook bij de Joffers eventueel lid worden of lidmaatschapsgegevens aanpassen.

Ik blijf er bij dat eigenlijk elke Leidenaar lid hoort te zijn, maar dit jaar is het wel heel erg handig om lid te zijn.  Ondanks de coronamaatregelen gaan de traditionele onderdelen als uitdelen van Haring & Wittebrood en de gratis Hutspotmaaltijd toch door zij het in aangepaste vorm. De Hutspot wordt verpakt uitgedeeld en moet thuis opgegeten worden en de haring wordt ook schoongemaakt en verpakt aangeleverd. Maar het is onmogelijk omdat voor iedereen te doen want urenlange rijen voor de inschrijving van Haring & Wittebrood mag in verband met corona niet. Vandaar dat zowel de Haring & Wittebrood en de Hutspot uitsluitend voor leden te krijgen zijn. Lid worden kan bij de Rijdende Geus of via de website.

Vanwege het niet doorgaan van de kermis valt natuurlijk de grootste inkomstenbron van de 3 October Vereeniging weg, er komen geen staangelden van de attracties binnen. Gelukkig zijn er nog veel Leidse bedrijven die de 3 October Vereeniging steunen zoals de leden van het 3 October Gilde. De Rijdende Geus kost natuurlijk ook aardig was geld, gelukkig hebben een aantal bedrijven dit mede mogelijk gemaakt.

De bestuurdersstoel in de bus zag er niet echt gezellig uit, ook dat probleem werd snel opgelost door een Leidse ondernemer.

Joke kennen we natuurlijk van de Leidse Joke truien, waarvan er vorig jaar nog een groot aantal met elkaar op de foto gingen.

Met dit warme weer droeg ze niet een van haar truien, maar hielp wel bij de verkoop van vlaggen.

Het was trouwens wel heerlijk weer vandaag en het nieuwe gras van het park voelt nog heerlijk zacht en fris aan.

Tja dan ben je jarenlang de vaste toiletjuffrouw bij de evenementen op de Garenmarkt Plaza en dan heb je nu opeens niets te doen.

Gelukkig vond ze een creatieve oplossing en gaat de komende weken rood wit versieringen maken met kinderen.

De harde kern van de Joffers en de Geus Ruud hebben er zin de komende weken Leiden door te trekken met de Rijdende Geus.

Voor mensen van buiten Leiden misschien niet te begrijpen, maar voor Leidenaren leeft 3 October alweer volop, corona of geen corona. Kijk voor het programma en alle bijna dagelijkse nieuwtjes op de website van de 3 October Vereeniging.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

nessy 3 september 2020 - 0:14

Super! Morgen gaat mij vlag naar buiten

Reply
bvision 3 september 2020 - 10:22

Het wordt een beetje sober dit jaar… Maar een feest is een feest.

Reply
די מריו 3 september 2020 - 10:59

Wordt je niet automatisch lid bij inschrijving in de gemeente? Dat zou verplicht moeten zijn.

Love as Always
Di mario

Reply
Hans 3 september 2020 - 15:07

Nog een maandje en dan is het weer zover. Hans

Reply
rietepietz 3 september 2020 - 18:58

Als niet Leidenaar denk ik dan; “verdorie, is het nou alweer oktober?” Alweer bijna winter.

Reply
Nicky 3 september 2020 - 23:00

Geweldig hoe inventief iedereen is. Het komt vast goed.

Reply

Plaats een reactie