Home Centrum Maarten van den Dries leert je in Wijn Festijn, wijnen en spijzen te combineren

Maarten van den Dries leert je in Wijn Festijn, wijnen en spijzen te combineren

door Emile van Aelst

Hoe vaak gebeurt het niet dat je ergens wordt uitgenodigd om te komen eten en de gastvrouw of heer een heerlijk gerecht heeft bereid, maar er alleen een verkeerde wijn bij schenkt. Ondanks de goede bedoelingen zonde van zowel het eten als de wijn. Vanaf nu is het voor iedereen mogelijk de juiste wijn bij elk gerecht te vinden. Gisteren presenteerde Maarten van den Dries, mede-eigenaar Proeflokaal 1574, op feestelijke- en vooral smaakvolle wijze zijn boek Wijn Festijn.

Een grootse presentatie met veel publiek en vaste klanten was helaas was niet mogelijk door alle coronabeperkingen. Het boek werd daarom in bescheiden kring gepresenteerd, maar daarom niet minder smaakvol.

Er waren een aantal vrienden, familieleden en collega’s uitgenodigd voor de intieme presentatie van het boek.

Je kon merken dat er veel horecamensen bij waren, want zonder iets te zeggen hield eigenlijk iedereen keurig afstand in afwachting van de korte presentatie voor de deur.

Maarten legde uit hoe en waarom hij zijn boek geschreven heeft. Ik kan daar een verhaal over houden, maar iedereen die Maarten kent weet dat hij eigenlijk een wandelende wijnencyclopedie is. Voeg daarbij zijn liefde voor goede spijzen en dan heb je de ingrediënten van dit boek.

Het probleem is dat men vaak denkt dat je een enorm groot wijnkenner moet zijn om de juiste wijn bij een gerecht te kiezen. In dit boek legt Maarten op heel simpele en begrijpelijke wijze uit hoe je de juiste wijn bij een gerecht kiest. Ik dacht ja dat klinkt leuk, maar blijft toch een hele toer. Ik ben vandaag begonnen in het boek en snap nu dat iedereen de juiste wijn bij een gerecht kan kiezen, maar wel pas na het lezen van dit boek.

Maarten legt in het boek alles uit over de soorten en smaken van wijn, hetzelfde doet hij over vlees, vis, kaas en vele andere spijzen. Om het simpel te zeggen, als je de smaken van de wijnen naast de smaken van de spijzen legt, dan vullen ze elkaar volledig aan en heb je bij elk gerecht een geweldige smaakbeleving. In het boek staan ook een aantal geweldige recepten van onder andere top koks uit de omgeving. Als ik het te simpel voor stel, sorry Maarten maar dan moeten ze het boek ook maar lezen 🙂Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Jord Althuizen, eigenaar van Black Smoke. Jord Althuizen is bekend van zijn BBQ boeken Smokey Goodness. Deze BBQ goeroe heeft Maarten enthousiast gemaakt om het boek te schrijven over Wijn & Spijs. Maarten schrijft voor Jord Althuizen de wijnadviezen in de boeken van Smokey Goodness.

Er werd op passende wijze geproost op de presentatie van het boek, met daarbij oesters.

Er gaan weken voorbij dat ik niet ’s maandag om een uur aan de oesters zit 🙂

Na de presentatie kregen de gasten een viergangenlunch aangeboden, waarbij een voorbeeld werd gegeven hoe wijn en spijs elkaar aanvullen en versterken. Ik ga niet alle gerechten helemaal beschrijven, de foto’s spreken voor zich en alleen al het enthousiaste en smaakvolle verhaal dat Maarten bij elk gerecht had is niet na te vertellen.

Trouwens hier moet je niet over schrijven, maar gewoon van genieten.

Liefhebbers van een goede risotto wisten niet wat ze proefden bij deze risotto met truffel.

En dan uiteraard ook weer met de juiste wijn er bij.

Ik zal jullie niet gek maken, maar het mag duidelijk zijn dat mijn week deze maandag erg smaakvol en gezellig begon.

Sinds een paar weken heeft Proeflokaal 1574 ook een pand in de zijstraat en dat kwam erg goed uit, want daar zat de rest van de gasten.

Ook daar gaf Maarten enthousiast uitleg bij elk gerecht.

Na de oesters en drie heerlijke gerechten werd er afgesloten met een frisse dessertwijn en een carpaccio van sinaasappel.

Zonder nog maar een woord gelezen te hebben in het boek, was het voor iedereen nu al een feest dat dit boek uitgekomen is.

Het boek is online te koop bij diverse boekhandels ( ISBN 978 90 215 7172 0 ) en uiteraard ook bij Proeflokaal 1574.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 25 augustus 2020 - 23:56

Mij overkomt dat nooit, want als je de goede wijn niet weet, dan kan whisky altijd.

Love As Always
Di mario

Reply
bvision 26 augustus 2020 - 9:33

sommigen moeten eerst leren om het gerecht te maken voor ze er de goede wijn bij kunnen schenken…

Reply
rietepietz 26 augustus 2020 - 18:14

Tja, ik geef helemaal niéts om wijn dus komt ni;et in mijn boekenkast te staan, maar ik snap wel dat jouw niet stuk kon;-)

Reply
Nicky 27 augustus 2020 - 20:19

Goed dat er nu een handig boek voor is. Aan mij niet besteed; ik drink altijd melk bij mijn avondeten.

Reply

Plaats een reactie